Windows 8: taakbeheer

We weten vast allemaal wel dat iedere computer de mogelijkheid biedt om alle processen te bekijken. Tenminste, iedere Windows-pc moet goed onderhouden worden. Bij Mac’s zal dat minder vaak nodig zijn, omdat die bij de release van een nieuwe grote update minder bugs bevatten dan bij Windows het geval is. Toch blijkt dat Windows 8 een betere kijk geeft op alle processen in het systeem, waaruit je geconcludeerd kan worden dat er wel degelijk hard aan is gewerkt om te zorgen dat je pc sneller is.

Windows 8, het wordt door sommigen een faal genoemd zoals bij Windows Vista zo was. Maar je moet niet te snel oordelen, zolang je geen ervaring hebt met het gebruik van de nieuwe versie van het besturingssysteem. Voor het eerste kreeg het takenbeheerprogramma Taakbeheer een flinke update. Meer informatie en meer duidelijkheid.

Om te beginnen met het normale overzicht met processen. Dus wat je tot nu toe in iedere Windows-versie al hebt kunnen vinden. Alleen is het in Windows 8 uitgebreid met flink wat meer processen. Processen die je voorheen nooit terug kon vinden, welke nu dus wel zichtbaar zijn. Hieronder zie je een screen van taakbeheer in Windows 8 van mijn laptop. Het is maar een klein deel van alle processen.

Iets dat flink vernieuwd is, zie je toch vooral in onderstaande afbeelding. Er zijn nu vier knoppen beschikbaar: Processor, Geheugen, Schijf 0 (C: D:) en Ethernet. Deze werden voorheen altijd verdeeld in de tabbladenbalk, maar die heeft nu ruimte gemaakt voor andere. Er is ditmaal gekozen voor een overzicht met de beknopte informatie uit de tabbladen uit voorgaande versies. Je kunt direct zien hoeveel processen er momenteel draaien, wat het geheugen- en schijfgebruik is en tot slot het netwerkgebruik. Omdat ik ethernet gebruik, zie je dus bij mij staan ‘Ethernet’. Dit zal bij mensen die draadloos internet gebruiken, wat anders zijn.
In de knoppen zie je meteen in getallen de status van de processen, maar wanneer je erop klikt, krijg je wat meer te zien. Bij wat in bovenstaande afbeelding aangeklikt is, ‘Processor’, zie je bijvoorbeeld staan dat het geheugengebruik 6% is, de snelheid 1,07 GHz, het aantal processen 78 is enzovoorts. Echter is deze informatie meer voor mensen bedoeld die verstand hebben van dit soort informatie. Ik kan zelf in ieder geval zeggen dat, kijkend naar het aantal processen, het CPU-gebruik een stuk verminderd is ten opzichte van bij Windows 7. Daar was het namelijk zo dat hij met veel moeite onder de 50% kon blijven. Nu kost het juist moeite om bóven dat getal uit te komen. Zelfs als boven de 30%. Een hele prestatie voor mijn laptop dus.
Dan zullen we maar even doorgaan naar een ander tabblad: App-geschiedenis. Door de komst van de Windows Store in Windows 8 is dit tabblad uitermate handig om te weten hoe een app gemiddeld gebruikt wordt. Zo kun je al uit onderstaande afbeelding concluderen dat Google Chrome het meest gebruikt wordt. Althans, als je kijkt naar het netwerkgebruik. Het extra tabblad was zeker geen vereiste geweest, maar het toont wel mooi je applicatiegebruik.
En niet te vergeten, het ‘Opstarten’-tabblad. Dit tabblad is bedoeld om te beheren welke processen wel of niet gebruikt mogen worden wanneer je pc opgestart is. Sommige zijn namelijk totaal niet belangrijk om een systeem goed te laten functioneren. Daarom kun je die er dan ook gewoon uithalen. Hoe? Simpel, klik op het proces en dan rechtsonder op ‘Uitschakelen’. Hij zal dan permanent niet meer gebruikt worden wanneer je jouw pc opstart.

Ik zal niet teveel woorden vuil maken aan de overige tabbladen die je in de afbeeldingen ziet: Gebruikers, Details en Services. Het tabblad ‘Gebruikers’ laat zien welke gebruikersprofielen er allemaal geconfigureerd zijn. Bij mij is dat ’tom_debeer6@hotmail.com’. Het tabblad ‘Details’ toont meer informatie over de processen die op dat moment draaien. Dit is dan ook eigenlijk hetzelfde overzicht dat je in Windows 7 en daarvoor zag. Het tabblad ‘Processen’ doet dat ook, zoals ik al vertelde, maar dan overzichtelijker en met meer duidelijkheid over wát dat proces precies gebruikt. Het tabblad ‘Details’ zal wel minder gebruikt worden dan het andere tabblad, omdat het minder overzichtelijk is. Tot slot ‘Services’: deze doet eigenlijk vrijwel hetzelfde als het tabblad ‘Details’, informatie geven over diensten die draaien. Bij problemen met een dienst kun je deze bijvoorbeeld beëindigen.
Dat was Windows 8: taakbeheer voor vandaag. Meer informatie over Windows 8 volgt. Zoals beloofd ook een korte review van Office 2013 met een vernieuwde versie van Word, Excel, PowerPoint, Access enzovoorts.
Heb je vragen over Windows 8, stel ze dan gerust.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in