Smartphonetrends in 2013

Huidige smartphones

Onze huidige smartphones zijn goed. Ze beschikken over nagenoeg alles wat we ons maar kunnen wensen. Met name de iPhone van Apple, maar ook de Nexus telefoons van Google, de Galaxy lijn van Samsung en de One lijn van HTC zijn zeker niet slecht. Ze beschikken over nagenoeg alles wat we ons maar kunnen wensen: een mp3 speler, een goede camera, een helder scherm, de mogelijkheid om applicaties te downloaden en ga zo maar door.

Status
Van revolutie is helaas geen sprake meer. De huidige generatie telefoons worden enkel jaarlijks geüpgrade. Zo is de iPhone 5 enkel groter, sneller en dunner dan bijvoorbeeld de iPhone 3. De software is uiteraard ook mee geëvalueerd waardoor je voor je gevoel wel een daadwerkelijk veel beter product hebt. Hetzelfde geld voor Android telefoons, al lijken deze zich wel sneller te ontwikkelen dan iPhones. Zo heeft de Nexus 4, de nieuwste Google telefoon een scherm van 4.7 inch en kun je 360 graden foto’s maken als panorama foto’s. Ook is de complete bediening touch, op de volumeknop en de aan/uit knop na. Al valt het te bezien of het vergroten van de schermen nu zo’n voordeel is. Het bedienen van een relatief klein scherm legt Apple bepaald geen windeieren.
Trends
Wat je ziet is dat telefoons voornamelijk dunner, sneller en groter worden. Erg spannend is dat niet. Wél spannend is het feit dat al je elektrische apparaten steeds dichter bij elkaar komen te staan. Zo heeft Apple met iCloud een sterke troef in handen, omdat zo een heleboel gegevens beschikbaar zijn op zowel je pc/mac als op je telefoon. Een volgende stap is wat dat betreft een Apple televisie, die ook volledig iCloud-based is en in die zin revolutionair. Een zojuist gedownloade film direct afspelen op je tv, een foto net gemaakt met je smartphone direct hierop weergeven etc. Ook is het erg interessant om te zien hoe concurrent Samsung hier mee omgaat, aangezien deze al wél ver is met zijn SmartTv’s, en zelfs al koelkasten en wasmachines ”connected” heeft met haar smartphones. Nadeel voor Samsung is weer dat zij op haar hardware geen eigen software hebben (Android van Google en Windows van Microsoft) en het daarom lastig om een compleet verbonden ecosysteem te creëren. Een voorbeeld: iedere foto die je maakt moet je via een kabeltje delen met je computer. Deze computer kan dan weer via de hdmi kabel verbonden worden met de pc. Kortom: er zijn nog te veel tussenstappen vereist. We zijn daarom erg benieuwd wie als eerst met een op en top verbonden ecosysteem op de proppen komt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in