Review: iPhone 4

Na jaren met een iPhone 3G (en iPod touch 5G sinds een halfjaar, al is dit geen smartphone) te hebben rondgelopen, heb ik nu dan toch eindelijk een nieuwere iPhone, de iPhone 4 welteverstaan. Hoewel dit toestel al twee generaties achterloopt en binnenkort zelfs drie, is er zeker niets mis met deze iPhone. Een review.

Informatie:

iPhone 4
8 GB (inclusief geformatteerd geheugen: 6,3 GB)
512 MB RAM
Zwart
Single-core Apple A4-chip
iOS 7
REVIEW
Design
Toen Apple de iPhone 4 in het begin aankondigde, werd het toestel aangeprezen als de mooiste smartphone van dat moment. En het blijkt nog steeds zo te zijn dat het qua design voorop loopt. Het is Apple’s ‘paradepaardje’. Zeker als je bedenkt dat zelfs de iPhone 5 een soortgelijk design heeft. De voorkant is zwart (of wit bij degenen die daarvoor gekozen hebben). Dit geldt ook voor de achterkant. Beide kanten zijn volledig met glas bedekt. Rondom het hele toestel zie je een zilveren band. Dit is de antenneband. Bij de iPod touch van de eerste, tweede, derde en vijfde generatie zag je deze als een ovaal blokje achterop. Bij de iPhone 4, 4s, 5 en 5s heb je een antenneband. Hoewel het eigenlijk wel nodig is, geeft het de iPhone wel degelijk een modern tintje. Op de antenneband zijn tevens de knoppen te vinden om je iPhone aan of uit te schakelen, het volume aan te passen of om hem in de trilstand te zetten. Rechts van het toestel zit een compartiment voor de simkaart.

De iPhone 4 voelt een stuk robuuster aan, onder meer vanwege de roestvrij stalen band. Hij lijkt aan de ene kant nu ook wat lomper aan te voelen, maar tegelijk geeft het een veel veiliger gevoel. Simpel voorbeeld: wanneer ik mijn iPod touch uit mijn zak haal, ben ik bang dat hij uit mijn handen glipt vanwege het ‘gladde’ design, waardoor ik uiteindelijk ook een case heb aangeschaft. Dat is bij de iPhone 4 helemaal niet nodig, omdat de stalen ‘omheining’ een betere grip biedt bij het vastpakken.

Probleem van die stalen band, is dat de connectiviteit kan worden verstoord. Dat bleek ook bij de release van de iPhone 4 in 2010 voor te komen bij bijna iedereen. Ook wel het ‘antenna-gate’-probleem genoemd. Toenmalig CEO Steve Jobs zei dat men hem gewoon verkeerd vasthield. Toch konden ze gratis een hoesje krijgen, welke het probleem zou stoppen. Dit ging gepaard met de release van een software-update. Maar die hoesjes… Wie wil er nou hoesjes? De iPhone 4 heeft een heel ander design, die ook nog eens het mooiste ooit is. Daarom besloot Apple natuurlijk ook nieuwe iPhones te maken die geen last van antenna-gate hadden. Mensen die een iPhone 4 hadden aangeschaft tot een bepaalde tijd, konden deze om laten ruilen, zonder enige kosten. Daarmee was het probleem dan ook opgelost.

Dankzij de zwarte streepjes op de stalen band (die je helaas niet ziet in de afbeeldingen) kun je zien waar welke antenne’s zitten. Links van de iPhone 4 zitten de antenne’s voor Wi-Fi, Bluetooth en GPS. Aan de rechterkant heb je de UMTS- en GSM antenne’s. Blokkeer je met je hand de hele linkerkant, dan zul je zeker weten merken dat de verbinding sneller wegvalt. Dit geldt ook wanneer je het bij de rechterkant doet.

In tegenstelling tot de iPod touch van de vijfde generatie is de iPhone 4 met meer precisie gemaakt. Het materiaal zelf is ook duurzamer. Zeker in vergelijking met de iPhones voor de iPhone 4. Dat zie je ook in de afbeelding hiernaast. Qua dikte en vorm is er ook een groot verschil. De iPhone 3G is bol aan de achterkant en onder andere daarom ook extra dik. Het ligt weliswaar iets fijner in de hand, maar de iPhone 4 voelt weer robuust aan. Dat geeft het idee dat hij wel wat kan hebben.

Display
Het scherm van de iPhone 4, een Retina-display, telt 960 × 640 pixels. Dat is vier keer het aantal pixels van de iPhone 3GS en 78% van die van de eerste en tweede generatie iPad. Toch zijn er toch wat minpunten op te merken als je het scherm vergelijkt met die van de iPod touch van de vijfde generatie (evenals die van de iPhone 4S en 5). Zo is de helderheid duidelijk minder. Om precies te zijn, gaat het hier om 33% verschil ten opzichte van de nieuwere toestellen met Retina-display. Dat is toch wel teleurstellend, maar het blijft een prachtig scherm. Je ziet de verschillen pas bij bijvoorbeeld paarse iconen. Wel moet ik nageven: het scherm is sowieso een stuk beter dan die van de vierde generatie iPod touch, die rond dezelfde tijd aangekondigd werd. Die heeft een goedkoper scherm. De resolutie is hetzelfde, maar qua helderheid loopt de iPod touch hier achter.

Ook in omgevingen met veel licht, zoals in de zon merk je dat het lastiger is om informatie van je scherm te lezen. Dit probleem lijkt bij de iPod touch 5G lang niet zo op te vallen. Wanneer je de helderheid hoger zet, valt het verschil nog mee. Maar dan nog is het handiger om in elk geval een beetje schaduw te hebben.

Hardware
De iPhone 4 is Apple’s eerste apparaat dat een processor heeft dat door het bedrijf zelf ontworpen is, de Apple A4. Dit is een single-core processor met RAM-geheugen van 512 MB. Wat het RAM betreft is het ook meer dan bij de iPod touch van de vierde generatie, welke slechts 256 MB RAM heeft. De processor is echter wel weer nagenoeg hetzelfde, al is de iPhone toch net iets sneller.

Duidelijk is dat de iPhone sneller is dan de iPod touch van de vierde generatie, dankzij het RAM geheugen dat dubbel zo hoog is. Hij kan dus meer processen tegelijk draaien. Wat ook opvalt is dat hij over het algemeen al een stuk vlotter is.

Het scherm bedraagt 3,5 inch (diagonaal) en is een Retina-display. De kleursaturatie is minder dan die van de iPhone 4S/5 en iPod touch 5G, maar het ziet er alsnog zeer goed uit. Hieronder zie je een vergelijking tussen de iPhone 4 en iPod touch 5G. Bij beide toestellen staat de lichtsterkte op 50% (iPhone 4 heeft belichtingssensor, wat ook al voor verschil zorgt).

De iPhone 4 heeft een GPS-chip ingebouwd, die duidelijk een heel stuk nauwkeuriger is dan die van de iPhone 3G(S). Het duurt minder lang voor er een signaal opgepikt wordt door een satteliet en de locatie is ook nog eens accurater. Maar wat is precies het voordeel van GPS? Ik bedoel, men gebruikt tegenwoordig 3G. Dit vreet ook niet zo snel je batterij leeg als GPS, maar er zijn toch voordelen: 3G/4G kost geld, GPS niet. Stel, je gaat even naar de supermarkt, maar je wilt een soort boodschappenlijstje. Je kunt natuurlijk gaan lopen te zoeken naar waar dat lijstje in je iPhone staat, maar je kunt er ook voor kiezen automatisch een herinnering te sturen wanneer je bij die supermarkt aankomt, door de locatie op te geven. Dankzij GPS dus! Maar hoe komt het dat GPS accurater is dan Wi-Fi of 3G/4G? Simpel: bij Wi-Fi en mobiel internet wordt je locatie middels servers en routers bepaald, terwijl GPS sattelietverbinding gebruikt. Uit wat tests bleek ook al dat je zonder GPS altijd net een paar centimeters van je daadwerkelijke locatie zit (iPhone 4 GPS vs iPod touch 5G Wi-Fi).

3G heb ik helaas nog niet uit kunnen testen, maar ik hoop dat zeer binnenkort nog te kunnen doen.

De iPhone 4 heeft ook een kompas, die net als GPS zonder (mobiel) internet te gebruiken is. Hoewel deze op sommige punten even blijft steken, lijkt hij vrij precies te zijn. Het kompas werkt middels een magneetje aan de binnenkant van de iPhone. Ik heb geen vergelijking kunnen doen, omdat mijn iPhone 3G niet over een kompas beschikt.

Qua batterijduur doet de iPhone 4 het beter dan de iPod touch 5G, als je hem voor dezelfde dingen gebruikt. Omdat ik nu twee iOS-toestellen heb, kan ik alles beter op elkaar afstemmen. iPhone 4 is meer voor bellen/WhatsAppen, terwijl ik de iPod touch voor entertainment kan gebruiken. Hierdoor bespaar ik op batterijduur. Bij een test ben ik tot de conclusie gekomen dat er nog 70% aan accuduur overblijft na 1 uur en 33 minuten + 9 uur en 4 minuten stand-by. Hierbij is het volgende gebruikt:
    • Instellingen – 5 minuten minuten
    • Twitter – 15 minuten
    • Facebook – 10 minuten
    • Safari – 10 minuten
    • Mail – 5 minuten
    • App Store – 5 minuten
    • Telefoon – 5 minuten
    • iCulture-app – 10 minuten
    • OMT-app – 10 minuten
    • ING-bankieren – 5 minuten
    • Overig: lockscreen en thuisscherm – ongeveer 10 minuten
  • Overig 2: stand-by – 9 uur en 4 minuten*


Tijdsweergave in overzicht hierboven is een ruwe schatting

* Hierbij komt kijken dat er veel achtergrondprocessen draaien, zoals de Telefoon-app, de Mail-app, en alle andere apps die ondersteuning bieden voor pushnotificaties.

Software
De iPhone 4 kan de allernieuwste software, iOS 7 prima aan, ondanks het feit dat Apple nog heel wat bugs heeft om op te lossen.
Aan functionaliteit mist de iPhone 4 heel veel met iOS 7. Zeker ten opzichte van op de iPhone 5 of hoger, maar dat komt omdat deze een betere processor hebben en daarom ook meer aankunnen. Zo uit mijn hoofd kan ik al dingen noemen die je bij de nieuwe versie op de iPhone 4s en hoger wel hebt en op de iPhone 4 niet: verkeersinformatie in berichtencentrum, filters in camera-app (op iPhone 4 wel via foto’s-app), blurred layers en nog meer. Zou je de features van iOS 6 daarbij meetellen, dan wordt de lijst ineens veel groter. Maar voor mij is dat niet zozeer een ramp. Veel dingen zijn namelijk nog wel mogelijk. En ook zonder die blurred layers bijvoorbeeld ziet iOS 7 er nog fantastisch uit op de iPhone 4.
Het controlecentrum en vernieuwde berichtencentrum zijn ook nieuwe dingen aan iOS 7 die voor mij een belangrijke rol spelen om het te gebruiken. Dankzij het controlecentrum kan ik nu met een veeg naar boven en een tik op de daarvoor bestemde knop ‘niet storen’ inschakelen, zodat ik geen last heb van inkomende meldingen. Of het is heel erg donker en ik wil, zonder eerst m’n pincode in te moeten voeren om dan vervolgens op het thuisscherm te zoeken naar de desbetreffende applicatie, de zaklamp kunnen gebruiken, dan kan dat. Zo handig is het controlecentrum. Berichtencentrum toont nu voortaan meer en gedetailleerdere informatie over het weer (nu in woorden) en over je afspraken.

Links: berichtencentrum, rechts: controlecentrum

Hoewel iOS 7 op de iPhone 4 niet erg stabiel lijkt aan te voelen, ziet het ernaar uit dat Apple dit gaat oplossen. En met wat slim denken kun je er ook voor zorgen dat alles wat vloeiender gaat. Zo helpt het om de instellingen te herstellen.

Alle artikelen over iOS 7 zijn hier te vinden.

Camera
Op het gebied van fotografie loopt de iPhone 4 erg achter, met zijn 5 megapixel camera. De iPod touch 5G heeft dezelfde camera, maar met meer functionaliteit. Hierdoor worden foto’s zelfs mooier dan bij de iPhone 4S. Toch is er niets mis met de camera van de iPhone 4. Je kunt prima foto’s maken als je niet te kieskeurig bent. Al moet ik wel zeggen dat mijn iPod touch nog altijd gebruikt zal worden voor fotografie, om alsnog mooiere foto’s te krijgen. Ook filmen is mogelijk met de 720p videocamera.
Er zit een camera aan de voorkant, die oorspronkelijk voor videodienst FaceTime bedoeld is. Deze camera maakt VGA-foto’s en filmen gaat ook in VGA. Toch geldt ook hier dat het net zo makkelijk gaat als je niet teveel let op kwaliteit.

Apple heeft de camera-app in iOS 7 flink onder de schop genomen en biedt een nieuwe optie aan waarmee je vierkante foto’s kunt maken. Het is mogelijk om foto’s achteraf aan te passen met een filter.

Links: camera-app, rechts: filters in foto’s-app
Foto’s gemaakt met een iPhone 4 zien er niet spectaculair uit, maar dankzij de flitser en HDR-functie (High Dynamic Range) kun je dit compenseren. Vooral natuurfoto’s komen er goed uit.In de drie foto’s hieronder zie je de kwaliteit van de camera van de iPhone 4.

Zonder HDR
Met HDR
Met HDR
 Zonder HDR
 Zonder HDR
Zonder HDR; voor opdracht op school foto’s maken voor handleiding bouwen computer

Overige features
De iPhone 4 kent uiteraard veel meer functionaliteit. Zelfs kleine dingetjes die je met de nieuwste iPod touch niet kunt gebruiken. Of in elk geval dingen waar ik zelf weinig aan had. Denk aan ‘Herinner me later’ of ‘Reageer met bericht’ op een telefoon- of FaceTime-gesprek. iCloud Tabs is ook een mooi voorbeeldje, aangezien ik geen Safari 6 heb. En dat is nodig om vanaf een computer tabbladen uit te wisselen. Nu is dit mogelijk tussen de iPhone 4 en iPod touch 5G. En laten we niet vergeten dat je op de iPhone het batterijpercentage in kunt schakelen, wat standaard bij de iPod touch niet kan zonder aanpassingen in de code te verrichten.

En dat een functie die voor mensen als ik, slechthorenden dus handig kan zijn: Hearing Aid Mode (vertaald: hoortoestelmodus). Schakel je dit bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid in, dan wordt het volume zodanig aangepast dat het voor slechthorenden acceptabeler is om iemand te verstaan. Er is geen ondersteuning voor Made for iPhone hearing aids (voor iPhone gemaakte hoortoestellen), in tegenstelling tot met de iPhone 4S en iPhone 5. Maar dat zal ook niet erg nuttig zijn als je net nieuwe hoortoestellen hebt. Die bieden de mogelijkheid namelijk niet.

Conclusie
De iPhone 4 loopt qua snelheid achter, maar is nog altijd sneller dan de iPod touch van de vierde generatie, terwijl ze wel dezelfde processor hebben. Dankzij de verbinding met iCloud zijn bepaalde instellingen en data direct overgenomen. Als we praten om design, dan verdient de iPhone zeker weten een 10. Het blijft nog altijd de mooiste iPhone om te zien, samen met de iPhone 5.

Hieronder zijn nog meer foto’s te vinden voor als je hier geïnteresseerd in bent. Merk trouwens op dat het doosje aangepast is met een foto van de iPhone 4 met iOS 6, terwijl het toestel gelanceerd werd met iOS 4. Al geldt wel dat het toestel dat ik heb een ‘gereviseerd’ model is (Rev A of iPhone3,2), welke speciaal ontworpen was voor verkoop na de release van iOS 6 in 2012. Wat opvalt in de laatste twee foto’s, is dat foto’s gemaakt met de iPhone 4 iets te scherp en daardoor ook nogal ontrealistisch lijken. Foto’s gemaakt met de iPod touch zien er toch weer wat warmer uit, waardoor ze er natuurlijker uitzien. Al moet ik toegeven dat je met de iPhone 4 prima natuurfoto’s kunt maken. Ben je niet te kieskeurig, dan is er niets mis met de camera.

Verschil tussen twee iPhones; onder iPhone 3G, boven iPhone 4
Zijkant doosje
Voor- en bovenkant doosje
iPod touch 5G (gemaakt met iPhone 4)
iPhone 4 (gemaakt met iPod touch 5G)

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in