iOS beta’s, wel of niet gebruiken als niet-ontwikkelaar?

Je hoort de laatste tijd veel van mensen die problemen hebben met hun iPhone, iPad of iPod touch, draaiende op de beta van iOS 7. Zodra ze over deze problemen beginnen, krijgen ze van ontwikkelaars dezelfde reacties: “wees dan ook niet zo dom om als ‘niet-ontwikkelaar’ die beta te te installeren!”. Maar maakt het nou echt uit of je wel of niet een beta-versie van iOS gebruikt als je geen ontwikkelaar bent?

Het antwoord is eigenlijk simpel zat: ben je geen ontwikkelaar of heb je gewoonweg geen verstand van hoe iOS in elkaar zit, is het geheel op eigen risico. Ontwikkelaars mogen namelijk niet helpen, volgens een overeenkomst die in de beta onder Instellingen > Algemeen > Info > Juridische informatie > Licentie. Als ontwikkelaar ga je namelijk akkoord met het zogenaamde iOS PLA (iOS Program License Agreement; Nederlands: iOS Programma Licentieovereenkomst). Die overeenkomst bepaalt onder meer dat je verplicht bent informatie binnen te houden. Nu is het wel zo dat dit eigenlijk toch niet gebeurt, zeker als je kijkt naar al die websites die dagelijks iets nieuws te vertellen hebben over nieuwe beta-versies. Maar hulp bieden aan niet-ontwikkelaars is in feite niet toegestaan.
Echter betekent dit niet dat je daadwerkelijk verboden bent als niet-ontwikkelaar een beta te installeren, mits je akkoord gaat met de eventuele risico’s. En die zijn er zeker wel. Je hebt bij beta’s veel kans op slechte performance van een apparaat, crashes, verkorte batterijduur en noem maar op. De beste manier om gezeur te voorkomen, is door de beta op een toestel te installeren die je niet dagelijks gebruikt. Stel, je hebt een iPhone 5 en een iPhone 4, omdat je dit laatste nog van plan bent te verkopen. Dan zou je de iPhone 4 als ’test-toestel’ kunnen gebruiken. Al zou je in dit geval ook de iPhone 5 kunnen gebruiken, omdat die van zichzelf al zeer goede hardware heeft.
Juist als niet-ontwikkelaar kun je heel goed helpen, wist je dat al? Want dankzij veel van deze mensen zijn we achter een hoop bugs gekomen die ontwikkelaars waarschijnlijk niet hadden herkend. Zij gebruiken de beta namelijk om hun eigen apps op te testen en installeren vaak geen apps van derden. Dus met andere woorden… Als het kan, maak dan zeker gebruik van de mogelijkheid om iOS 7 als beta te installeren. Houdt er wel rekening mee dat Apple op een afstand een optie in kan bouwen om bij het installeren te zoeken naar je UDID. Dus of je wel ontwikkelaar bent of niet. Daarvoor heb je gelukkig een alternatieve oplossing: laat je UDID registreren tegen een laag prijsje! Op die manier ziet Apple dat jij ‘ontwikkelaar’ bent, ook al ben je dat helemaal niet.
Dus nogmaals, wees op je hoede en neem de risico’s van het installeren van een beta heel serieus. Door het te doen, kun je wel helpen bugs op te sporen waardoor de uiteindelijke versie er alleen maar beter op wordt. Maar hoe ouder je iOS-apparaat, hoe meer kans op slechtere performance. Vooral bij de allereerste paar beta’s. Twijfel je of je moet upgraden? Het is nu geen probleem om het te doen, aangezien de meest recente beta, beta 4 volgens veel mensen zeer vloeiend werkt. Vooral op de iPhone 4S, iPhone, iPod touch van de vijfde generatie en de iPads. De iPhone 4 lijkt nog een beetje moeite te hebben om alles bij te benen, maar er worden nog twee beta’s en een Golden Master (GM) verwacht, dus maak je je daar maar niet druk over. Zeker niet als je bedenkt dat hij in mijn ogen prima functioneert met beta 4.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in