Armin van Buuren is gevaarlijkste Nederlander op internet volgens McAfee

Carice van Houten is van haar troon gestoten in de zoektocht van McAfee naar de gevaarlijkste beroemdheid op het Nederlandse stukje internet. In het jaarlijkse lijstje – dit jaar voor de zevende keer samengesteld – moet ze DJ Armin van Buuren voor zich dulden. Internationaal is actrice Lily Collins de ‘most dangerous cyber celebrity of 2013’.

Hoewel het onderzoek, McAfee Most Dangerous Celebrities, al jaren laat zien dat vrouwelijke supersterren wereldwijd de meeste online gevaren met zich meebrengen, is het dit jaar in Nederland een man voor wie we vooral moeten uitkijken. Vorig jaar hadden we op nummer twee trouwens ook al een wereldberoemde ‘plaatjeskunstenaar’, DJ Tiësto. Internationaal is acteur Jon Hamm – in de hitserie Mad Men als Don Draper óók niet geheel ongevaarlijk – de man die de meeste internetschurken in zijn kielzog heeft, maar hem vinden we pas op de achtste plaats. Van Emma ‘Hermelien’ Watson, de lijstaanvoerder van vorig jaar, hebben we trouwens niets meer te vrezen: zij is nergens terug te vinden.
Cybercriminelen volgen RTL Boulevard, de roddelbladen, de Telegraaf en internet op de voet om te kijken welke sterren er in de belangstelling staan. Ze weten precies wie wij interessant vinden en gebruiken hun namen om ons naar betrouwbaar lijkende sites te lokken, waar ze ons met kwaadaardige software onze wachtwoorden en persoonlijke gegevens ontfutselen. Speur op internet naar je vaderlandse idool met toevoegingen zoals ‘gratis app’ of ‘naakt’ en de kans is groot dat je niet vindt wat je zoekt, maar wel met schadelijke malware blijft zitten.
“De moderne consument is zich er blijkbaar nog steeds niet voldoende van bewust welke veiligheidsrisico’s er kleven aan het zoeken naar foto’s, filmpjes en nieuwtjes om de celebrity-honger te stillen”, zegt Paula Greve, directeur webonderzoek van McAfee. “Voorzichtigheid moet wijken voor snel resultaat en dat is precies de zwakheid die door cybercriminelen wordt misbruikt, met een besmette computer en ontvreemde gevoelige data als pijnlijk gevolg.”
Ruim 15 procent van zoekresultaten ‘Armin van Buuren’ is gevaarlijk
Fans van Armin van Buuren die dingen zoals ‘gratis app’ of ‘gratis download’ toevoegen aan de zoekterm, lopen een groot risico om tegen online gevaren aan te surfen die speciaal zijn ontworpen om hun e-mailadressen en inloggegevens te stelen. Dikwijls gaat het betreden van de site of het downloaden van content gepaard met virussen en malware.
Het onderzoek van McAfee laat zien dat de zoekterm die de naam ‘Armin van Buuren’ bevat bij 15,5 procent van de resultaten leidt naar een website met spyware, adware, spam, phishing, virusses en andere ellende. Dat is zelfs een procent méér dan de score van Lily Collins, 14,5 procent, hoewel naar deze actrice over de hele wereld wordt gezocht.
De onderzoekers gebruiken de siteratings van McAfee SiteAdvisor. Dit programma geeft aan welke websites riskant zijn en berekent risicopercentages op grond van zoekopdrachten. De top 3 van meest risicovolle Nederlandse beroemdheden ziet er dit jaar als volgt uit:
1.    Armin van Buuren – Hij was al vijf keer de beste DJ ter wereld, is tegenwoordig ook acteur (in ‘Verliefd op Ibiza’), werd in 2011 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en stond op 30 april als klap op de vuurpijl met onze kakelverse koning en koningin op het podium, tijdens zijn spetterende optreden met het Koninklijk Concertgebouworkest.
2.    Carice van Houten – Voor het tweede achtereenvolgende seizoen schitterde ze dit jaar in de Amerikaanse HBO-serie Game of Thrones en binnenkort is ze te zien in de thriller The Fifth Estate. Ze is weliswaar door Armin van Buuren ingehaald, maar haar risicopercentage is met 15 procent nog altijd hoger dan dat van Lily Collins.
3.    Sylvie van der Vaart – Blijkbaar hebben de cybercriminelen niet goed opgelet tijdens RTL Boulevard, anders had de ex-voetbalvrouw wel op nummer één gestaan. Ze is met haar 9,5 procent – ongetwijfeld dankzij haar vele affaires – wél bijna twee keer zo gevaarlijk als ex Rafael (nummer 7 van Nederland).
En dit is de internationale top 3:
1.    Lily Collins – De dochter van Phil Collins, die haar looks duidelijk niet van haar vader heeft, viel dit jaar vooral op door haar hoofdrol in The Mortal Instruments: City of Bones.
2.    Avril Lavigne – De Canadese zangeres met de zwart omrande ogen valt graag op en dat lukt blijkbaar nog steeds, óók bij cybercriminelen.
3.    Sandra Bullock – Bijna 50 en still going strong, binnenkort in Nederland te zien in de sciencefictionfilm Gravity.
De opmerkelijkste resultaten van het onderzoek:
·         Mannen zijn minder gevaarlijk dan vrouwen. In Nederland geldt dat blijkbaar minder (Armin van Buuren op 1, Johnny de Mol op 5 en Rafael van der Vaart op 7), maar de gevaarlijkste man ter wereld, Jon Hamm, staat pas op nummer 8, op een afstandje gevolgd door Justin Timberlake op 12 en Patrick Dempsey op 13.
·         Kijk uit voor muzikanten. Onze nummer 1 én 2 maken muziek en internationaal geldt dat voor nummer 2, 6 (Katy Perry) en 7 (Britney Spears). Bovendien is de nummer 1 dochter van een drummer/zanger.
·         Grappig is gevaarlijk. De wereldwijde nummer 3 en 4 (Kathy Griffin) kunnen leuk uit de hoek komen en verderop in de top 50 staan er nog een paar, waaronder Ellen DeGeneres, Jimmy Fallon en Jimmy Kimmel. In Nederland hebben we blijkbaar minder gevoel voor humor.
·         Internationaal brengen Latino-vrouwen veel risico met zich mee: Shakira op 11, Selena Gomez op 14, Demi Levato op 16 en Eva Menses op 19. Daar zit trouwens een hoop Disney tussen.
·         Emma Watson, Jessica Biel en Megan Fox, vorig jaar internationaal nummer 1, 2 en 6, zijn nergens meer te bekennen. En waar is DJ Tiësto gebleven?
Veiligheidstips:
·         Pas op voor sites die u vragen iets te downloaden alvorens content te kunnen bekijken. U kunt beter kiezen voor streaming video’s of downloaden van gevestigde websites, zoals die van de publieke en commerciële omroepen.
·         ‘Gratis downloads’ en ‘Free downloads’ zijn de meest virusgevoelige zoektermen. Iedereen die bestanden downloadt moet ervoor uitkijken geen malware op zijn computer los te laten.
·         Bescherm smartphones en andere draagbare apparaten altijd met een wachtwoord, om te voorkomen dat uw gegevens bij verlies of diefstal op straat komen te liggen.
·         Gevestigde nieuwssites proberen u niet te verleiden met ‘exclusief nieuws’, om de simpele reden dat zulk nieuws er meestal helemaal niet is. Beperk u bij ‘breaking news’ tot nieuwssites die u al kent, maar blijf voorzichtig: ook vertrouwde sites kunnen ten prooi vallen aan hackers. Gebruik daarom altijd een safe search tool die u waarschuwt voor risicovolle sites of links.
·         Download geen video’s van verdachte sites. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar we blijven het herhalen: download nooit iets van een site die u niet vertrouwt en al helemáál geen videobestanden. De nieuwsfilmpjes die u wilt zien, zijn ook gemakkelijk op de officiële videosites te vinden, dus u hoeft er niets voor te downloaden. Als een website zegt dat u een exclusief filmpje kunt downloaden: niet doen!
·         Als u een bericht krijgt of op een website belandt waar gevraagd wordt naar creditcardgegevens, e-mailadres, thuisadres, aanmeldgegevens van Facebook of iets anders om toegang te krijgen tot een exclusief nieuwsverhaal, geef hier dan niet aan toe. Dergelijke verzoeken zijn een beproefde phishing-techniek met identiteitsdiefstal als doel.
·         Als er in uw huishouden regelmatig gezocht wordt naar belangrijke gebeurtenissen en beroemdheden in het nieuws, zorg dan dat alle apparaten – pc’s, macs, tablets, smartphones – worden beschermd, bijvoorbeeld door McAfee LiveSafe™. Hier zit ook software in die malware detecteert, McAfee® Mobile Security.
·         Een gratis versie van de SiteAdvisor-software kan worden gedownload op www.siteadvisor.com.
Hier vindt u meer informatie:
·         Ga voor meer informatie over het onderzoek naar de gevaren van beroemdheden op internet naar:
o    Twitter – volg @McAfeeConsumer voor veiligheidstips en updates. Gebruik de hashtag #RiskyCeleb om mee te praten over de gevaarlijkste celebrities van 2013.
·         Op McAfee Security Advice Center en www.facebook.com/mcafee staat meer informatie over de laatste dreigingen en er staan tips voor veilig surfen.
Over McAfee
McAfee, een dochteronderneming van Intel Corporation, zorgt ervoor dat ondernemingen, de public sector en consumenten veilig de voordelen van internet kunnen benutten. Het bedrijf levert proactieve en bewezen beveiligingsoplossingen en -diensten voor systemen, netwerken en mobiele apparaten over de hele wereld. Met zijn Security Connected-strategie, innovatieve benadering van met hardware versterkte beveiliging en unieke Global Threat Intelligence-netwerk, is McAfee volledig op gericht op de beveiliging van zijn klanten. Kijk voor meer informatie opwww.mcafee.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in