iOS 7 uitgelicht: parallax

In september bracht Apple iOS 7 uit die grafisch flink wat vernieuwingen met zich meebracht. Maar er is ook iets bij gekomen waarvan nog steeds niet iedereen begrijpt hoe het werkt: parallax. Wat is het precies? Op basis van welke informatie is het mogelijk? En natuurlijk… Wat kan ik er zelf mee? Meer na de break.

Waar Android al enkele jaren over de feature beschikte kwam Apple in juni 2013 met de aankondiging dat iOS 7 een zogenaamd parallax-effect zou krijgen. Men legde ook uit hoe dat werkte, maar ik krijg geregeld toch nog de bekende vragen erover. Begrijpelijk trouwens, want er komt ook wiskunde bij kijken!

Laten we eerst de basis bespreken. In de afbeelding die je op de beginpagina al zag aan de rechterkant zie je drie losse layers: de achtergrond, daarvoor het thuisscherm en aan de voorkant het berichtencentrum. Die lagen zorgen voor het parallax-effect. In plaats van het berichtencentrum kun je natuurlijk ook het bedieningspaneel – beter bekend als controlecentrum – gebruiken. En sommige apps hebben een semi-transparante laag waardoor de achtergrond ook zichtbaar is. Ook de Safari-browser heeft in het menu met de tabbladen dit effect, evenals de sharesheet en action sheet (kopiëren item, opslaan afbeelding).
Maar even terugkomende op die drie losse delen. In feite bewegen deze wanneer jij je iPhone of iPad beweegt. Dit gebeurt middels de gyroscoop en accelerometer. Respectievelijk meten deze de rotatie en snelheid van het toestel. De data van deze sensoren wordt constant doorgestuurd naar iOS om op die manier vast te stellen hoe de achtergrond moet meebewegen. Beweeg je je iPhone/iPad zoals in de afbeelding van net, dan bewegen de iconen van je thuisscherm naar de linkerkant van je scherm. Dankzij de accelerometer voorkomt je iPhone dat het effect ‘stilstaand’ blijft wanneer je bijvoorbeeld gewoon aan het lopen bent en ineens naar links of rechts gaat. Het effect blijft tijdelijk en draait vervolgens weer terug naar het midden. Echter, door een bug in iOS 7 tot en met iOS 7.0.4 wil het soms toch nog blijven hangen. Een oplossing is dat je een app opent en weer sluit. Helpt dit niet, druk dan op de stand-by knop rechtsboven en daarna weer, en ontgrendel je toestel.
Hier links zie je hoe de gyroscoop ongeveer werkt. Als je verstand hebt van wiskunde, dan begrijp je waarschijnlijk wel wat het precies inhoudt. Al moet dat door de afbeelding ook wel duidelijk zijn. Het parallax-effect werkt op basis van de richtingen zoals ze aangegeven staan.
Goed… Nu komt één van de problemen die al snel naar voren kwamen met iOS 7: waarom wordt mijn mooie wallpaper zo ver ingezoomd? Simpel, dat komt door het parallax-effect. Een standaard achtergrond voor de iPhone 4/4s heeft een resolutie van 960 × 640 pixels, de iPhone 5/5c/5s 1136 × 640 pixels. Maar omdat parallax natuurlijk meer ruimte nodig heeft bij het bewegen, zoomt iOS 7 automatisch in. De resolutie wordt dan respectievelijk 1360 x 1040 pixels en 1536 x 1040 pixels. Met andere woorden, wil je een achtergrondje op je iPhone zetten, terwijl parallax ingeschakeld is zorg dan dat je de juiste resolutie gebruikt!
Parallax is een feature die veel van de processor vraagt en daarom ook alleen gebruikt kan worden op de iPhone 4s en later, de iPad 2 en later, de iPad mini en later en tot slot de iPod touch van de vijfde generatie. De benodigde resolutie voor deze apparaten nog even op een rijtje:
  • iPad 2 en iPad mini: 1424 x 1424
  • iPad 3, iPad 4, iPad Air en iPad mini met Retina-display: 2448 x 2448
  • iPhone 4s: 1360 x 1040
  • iPhone 5, 5c en 5s: 1536 x 1040
De iPhone 4 ondersteunt het effect simpelweg niet, waardoor je dus gewoon de standaard resolutie kunt blijven gebruiken. Heb je echter een toestel die wel parallax ondersteunt, maar je wilt het gewoon niet (bijvoorbeeld omdat het op den duur een doorn in het oog kan worden of de batterij sneller leeg vreet)? Onder Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging kun je de optie ‘Verminder beweging’ inschakelen om van het effect te geraken. Houd er wel rekening mee dat je dan ook de animaties bij het openen en sluiten van een app en ontgrendelen van je toestel uitschakelt. Apple heeft nog geen optie ingebouwd op tussen deze opties te kiezen helaas.
Tot zover deze ‘iOS 7 uitgelicht’ over parallax. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in