Cisco bouwt ‘onzichtbaar’ netwerk in Rijksmuseum

De uitgebreide renovatie van het Rijksmuseumgebouw die vorig jaar is voltooid, had als doel beter aan te sluiten bij de behoeften van de moderne museumbezoeker: meer comfort, betere faciliteiten, gemakkelijker toegang. Het gebouw is in de geest van het oorspronkelijke ontwerp omgevormd tot een modern gebouw, met state-of-the-art beveiliging, klimaatbeheersing en IT-infrastructuur. Als ICT-partner van het Rijksmuseum is Cisco gevraagd mee te denken over het realiseren van een stabiele wifi-infrastructuur in een historisch gebouw en over mogelijkheden om met ICT de klantbeleving te verbeteren. Na een Europese aanbesteding sloot het aanbod van Cisco het beste aan op de eisen van het Rijksmuseum.

Cisco heeft nu in het Rijksmuseum een draadloos netwerk gerealiseerd voor zowel bezoekers als medewerkers. Het netwerk speelt een cruciale rol in de beleving van de bezoekers. Het Rijksmuseum biedt uitgebreide online informatie die zij op hun eigen apparatuur kunnen bekijken. Deze technologie helpt het Rijksmuseum bezoekers te trekken en de verwachtingen zijn zelfs overtroffen met een zeer ruime verdubbeling van het aantal bezoekers.
Rob Hendriks, ICT Manager Rijksmuseum: “Onze eis is dat alle technologie in het museumgebouw niet de aandacht van de tentoongestelde objecten mag afleiden en daarom absoluut niet zichtbaar mag zijn voor het publiek. Zo’n 150 draadloze toegangspunten zijn daarom op een creatieve manier weggewerkt onder vloeren en achter plafonds. Dat was niet eenvoudig, want het gebouw dateert uit 1885 en is niet bepaald  wifi-vriendelijk met zijn nissen, hoeken en gaten, trappen, gangen, gewelven en verdiepingen met beton en staal die er tijdens de renovatie zijn bijgekomen. Daarnaast moeten er 10.000 tot 15.000 bezoekers per dag overal in het museum toegang krijgen tot het netwerk, óók tijdens piekuren. En dat is Cisco helemaal gelukt.”
Op dit moment kijkt het Rijksmuseum naar aanvullende mogelijkheden die het netwerk zou kunnen bieden. Rob Hendriks: “Op basis van informatie vanuit het netwerk kunnen we zien waar bezoekers zich bevinden. We zouden dan bijvoorbeeld bezoekers kunnen helpen hun weg te vinden en drukte voor topschilderijen te vermijden door een alternatieve route voor te stellen. Voor het Rijksmuseum kan het nuttig zijn om te zien hoe bezoekers een tentoonstelling doorlopen, op welke punten op de route en voor welke objecten het ‘t drukst is. Dat kan aanleiding zijn om de tentoonstelling anders in te richten en de beleving voor bezoekers te verbeteren.”
Michel Schaalje, Technisch Directeur Cisco Nederland: “Het Rijksmuseum zet technologie in om de beleving van de bezoekers een compleet nieuwe dimensie te geven. Het museum loopt voorop in het benutten van het potentieel van de huidige netwerken. En we staan nog maar aan het begin. Technologische ontwikkelingen rondom het Internet of Everything – het verbinden van mensen, processen, data en dingen – zullen ongekende mogelijkheden bieden om de beleving van bezoekers op een nog hoger peil te brengen.”
Het Rijksmuseum geeft een beeld van de voornamelijk Nederlandse artistieke geschiedenis van de Middeleeuwen tot nu. Het Rijksmuseum wil zijn collectie van 1 miljoen objecten graag delen met de hele wereld en steeds meer voorwerpen van kunst & geschiedenis zijn daarom online te downloaden. De website van het museum is niet alleen toegankelijk voor belangstellenden buiten het museum, maar ook voor informatievoorziening ten behoeve van bezoekers binnen het museum. Voor bezoekers zijn apps beschikbaar met multimediatours. De apps leunen sterk op het draadloze netwerk voor de nodige content, zodat bezoekers probleemloos dieper in de materie kunnen duiken. De bibliotheek, de Cuypersbibliotheek, is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland. Hier kunnen bezoekers, studenten en kunsthistorici zich – desgewenst met iPads die beschikbaar worden gesteld – verdiepen in de collectie van het Rijksmuseum.
Gebouwbeheer
Het netwerk wordt eveneens gebruikt voor gebouwbeheer en ook led-verlichting in het museum is via het netwerk te regelen. Zo kan via een iPad of smartphone de belichting van nieuw opgestelde kunstwerken helemaal naar wens worden ingesteld.
Het Rijksmuseum gebruikt een open-standaard, Cisco Unified Access draadloos en bekabeld network dat niet alleen ondersteuning biedt voor draadloze apparatuur van bezoekers (‘bring your own device’ – BYOD) maar ook voor IP-telefonie. Het netwerk bestaat uit 150 draadloze toegangspunten (Cisco Aironet3700 Series Access Points met CleanAir), een Cisco Identity Services Engine (ISE), een aantal Cisco Catalyst 3750 Series switches, twee Cisco ASA 5500-X Series Next-Generation Firewalls en Cisco Unified Communications. Cisco-partner Imtech, heeft het netwerk geïnstalleerd en verzorgt ook het beheer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in