Review: Kingston DataTraveler Locker+ G2 met 8 GB opslag

Tegenwoordig gebruikt men eigenlijk bijna alleen nog maar cloudoplossingen voor de opslag van content. Echter, met de geruchten rond de NSA zijn veel mensen toch extra voorzichtig hiermee. Ze vragen zich af of zij zomaar bij je bestanden op Dropbox, iCloud of wat dan ook kunnen. Deze bedrijven proberen je altijd gerust te stellen door te zeggen dat de beveiliging optimaal is dankzij bijvoorbeeld 256-bits AES-encryptie (in lekentaal: op dit moment de sterkste vorm van beveiliging van content). Hoewel ik me hier nog niet eens zo’n zorgen over maak, wilde ik toch graag een USB-stick met meer opslag dan wat ik nu heb bij m’n stick van Intel die ik kreeg tijdens het persevenement in september 2013. En dus deed ik dat. Vandaag vertel ik jullie over de DataTraveler Locker+ G2 met 8 GB opslag van Kingston.
Informatie:
Kingston DataTraveler Locker+ G2
8 GB
USB 2.0
Hardware-encryptie
Windows- en Mac compatble
Metaal design
REVIEW
Inleiding
De DataTraveler Locker+ G2 is een USB-stick van Kingston. Hij is verkrijgbaar in twee varianten: eentje met 8 GB opslag en eentje met 16 GB. Wat je aan zoveel ruimte hebt? Veel! Want zeg nou zelf… Het is slim om content op verschillende plaatsen op te slaan: in de cloud, op je eigen pc én op een USB-stick. Zo zul je altijd een noodoplossing bij de hand hebben. En het staat ook niet echt netjes om, als je een presentatie moet houden, eerst naar Dropbox te moeten gaan, daar in te loggen en dan vervolgens de presentatie te moeten downloaden. Natuurlijk kun je je eigen laptop meenemen, maar het kan sowieso veel makkelijker. Een USB-stick is erg compact en dus overal mee naar toe te nemen. Voor een laptop wil je al gauw een hele tas gebruiken. Dat valt op, vooral voor dieven is aanlokkelijk om zo diefstal te plegen. Een USB-stick zie je niet, vandaar mijn keuze voor dit kleine dingetje.
 
Design
Net als bij alle reviews die ik normaal doe begin ik met het design. De DataTraveler Locker+ G2 heeft een metalen omhulsel dat het idee geeft dat het een zeer krachtig en sterk dingetje is. Hij is ook, zoals ik net al noemde net als alle andere USB-sticks lekker compact. Door het metalen design voelt hij wel wat zwaar aan, maar dit zie ik niet als een minpunt. Sterker nog, het is eerder een pluspunt, want zo voel je hem in je zak zitten. Wat ik wel als een minpunt zie, is het dopje. En dat is altijd een probleem bij USB-sticks. Bij sommige sticks kun je het dopje op de achterkant vastzetten, bij deze is dat niet zo. Dus je zal hem waarschijnlijk ergens op je bureau neerleggen om hem vervolgens te vergeten. Tja, niet zo prettig. Het is gelukkig niet verplicht om het dopje erop te laten zitten, maar het pas vaak beter. Tot slot iets dat ik jullie ook niet wil onthouden: de DataTraveler Locker+ G2 beschikt over een klein blauw lichtje om aan te geven of hij werkt. Niet zo belangrijk, maar misschien toch wel handig.
Configuratie
Wanneer je de DataTraveler Locker+ G2 voor het eerst in een computer plugt krijg je het bekende schermpje te zien waar je kunt kiezen of je de map wilt openen. Echter staat er bij de eerste keer nog een andere optie bij: de configuratiesoftware. Het mooie is dat deze niet op je computer wordt gezet, maar op je stick. Ik durf het gerust één van de meest eenvoudige configuratieprocedures ooit te noemen voor het intellen van beveiliging. Je moet namelijk een wachtwoord + account aanmaken. Dit is achteraf nog te wijzigen, maar zorg dan wel dat je bestanden heel even op de lokale harde schijf staan, want op de USB-stick zullen ze dan worden gewist. In de screenshots hieronder zie je hoe de configuratie in z’n werk gaat.

De volgende keer dat je op de snelkoppeling ‘Cd-station (E:) DTLplus’ klikt krijg je onderstaand venster te zien waar je je wachtwoord in moet vullen. Wanneer je dit gedaan hebt verschijnt er een snelkoppeling bij: ‘Verwisselbare schijf (F:)’. Deze zal nooit verschijnen vóórdat je het wachtwoord ingevuld hebt. Zodra je de stick eruit haalt en er weer opnieuw insteekt zul je het wachtwoord opnieuw in moeten vullen. Overigens, vergeet niet wanneer je de stick eruit wilt halen in plaats van op ‘Hardware veilig verwijderen en media uitwerpen’ te klikken, om dan te klikken op ‘DTLocker+’. Kies in het snelmenuutje ‘Shut down DTLocker+’. Opzich maakt het niet heel veel uit of je het nou wel of niet op de normale manier doet, maar doe je het op de oude manier dan blijft ‘Verwisselbare schijf (F:)’ gewoon staan. Wanneer je daar dubbel op klikt krijg je de melding dat je een verwisselbaar opslagmedium moet plaatsen. Vandaar dat je beter eerst DTLocker+ kunt sluiten.

Snelheid
Het is duidelijk dat, vanwege de focus op encryptie, de snelheid van de DataTraveler Locker+ G2 niet zo heel hoog ligt. Kingston meldt zelf dat de leessnelheid op 10 MB/s ligt. De schrijfsnelheid is zo’n 5 MB/s. Dat is inderdaad vrij weinig, maar opzich moet dat geen probleem zijn als je de stick vooral gebruikt voor het opslaan en uitlezen van documenten, spreadsheets en presentaties. Wil je er een film op zetten dan ben je langer bezig. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een heel groot bestand, bijvoorbeeld eentje van 1 GB.

Ik besloot wat bestanden over te zetten naar de USB-stick en vooral documenten van onder de MB stonden er meteen op. Net zo snel als wanneer je een bestand van een lokale map verplaatst naar een andere map. Supersonisch snel dus. Bij het kopiëren van zeven bestanden (zes PDF’s en één PowerPoint-presentatie; 5,18 MB samen) deed hij er ook maar ongeveer twee seconden over. Toen ik een bestand van 1,2 GB groot op de stick wilde zetten deed hij er iets meer dan drie minuten over.

Conclusie
Ik ga niet teveel woorden vuil maken aan de conclusie over de DataTraveler Locker+ G2. Het is eigenlijk gewoon een heel handige oplossing voor als je je bestanden veilig wilt opslaan met een wachtwoord. Dit is ook mogelijk bij gewone USB-sticks, maar vaak minder veilig. Immers, je beveiligt je stick dan met software, en niet met hardware. Dit laatste is ‘watervaster’ en biedt dus meer zekerheid. Hardware-encryptie is vele malen veiliger dan software-encryptie, dit is een feit.
Ook de prijs die je trouwens betaalt voor de Locker+ G2 is erg laag: ik betaalde €21,99 bij Laptopshop. Zij bieden een 8- en 16 GB-variant aan. De 16 GB-variant kost slechts een paar euro meer. Wil je USB 3.0-ondersteuning? Ga dan voor de DataTraveler Locker+ G3. Deze is ook beschikbaar met 32 GB opslag en met 64 GB opslag. Één tip: schaf ‘m via de website van Kingston aan, want dan krijg je ze het goedkoopst. Niet dat €21,99 voor een stick met 8 GB veel is, maar een nieuwere variant met USB 3.0 én meer opslag voor minder geld is nooit weg toch? Sterker nog, koop je de G3-variant met dubbel zoveel geheugen (16 GB) dan betaal je net zoveel als voor de 8 GB-variant van de G2. Dan is je keuze toch snel gemaakt, niet?
Om deze review af te sluiten nog wat foto’s:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in