23 mei 2014

iOS-tip: permissies per app wijzigen

Dat privacy bij smartphones en tablets een grote rol speelt weten we onderhand wel. In februari schreef ik nog over hoe je een toegangscode instelt op je iPhone of iPad. Maar Apple past op nog veel meer andere manieren mogelijkheden toe om je privacy te waarborgen. Zo kun je zelf bepalen of je wilt dat een applicatie toegang mag hebben tot je contactpersonen, agenda, foto's enzovoort. Dit is eenvoudig voor elkaar te krijgen.

Wanneer je naar de Instellingen-app gaat zie je een stukje verderop een knop met 'Privacy'. Tik hierop en je krijgt een overzicht met applicaties en functies waar je kunt aangeven welke apps er wel of geen gebruik van mogen maken. Er valt verder eigenlijk weinig over uit te leggen; het is maar net wat je eigen voorkeuren zijn. Stel, je wilt dat PayPal géén toegang mag hebben tot je contactpersonen, dan ga je in het Privacy-menu naar Contacten en schakel je de optie bij PayPal uit. Wil je dat de App Store geen gebruik mag maken van jouw locatie, dan kun je dat eenvoudig uitschakelen door naar het Locatievoorzieningen-menu te gaan. Wel moet je er rekening mee houden met wat dit voor jou betekent. Sommige functies vervallen als je een bepaalde optie uitschakelt bij de Privacy-instellingen.

Om een goed voorbeeld te geven: stel, ik zou voor de standaard Kaarten-app locatievoorzieningen uitschakelen en ik tik in die applicatie daarna op het icoontje om mijn locatie te vinden, dan zal ik een melding krijgen. Je hoeft dan maar op Instellingen te tikken en je wordt direct doorverwezen naar de juiste pagina waar je dit kunt aanpassen.



Het is dus een kwestie van nadenken of je iets nodig hebt of niet. Veel mensen zullen voor sommige apps locatievoorzieningen uitschakelen, omdat het veel van je accu vraagt. Daarom zie je in de screenshot hieronder (middelste) bij drie apps al dat locatievoorzieningen is uitgeschakeld; ik gebruik het voor deze apps nooit en dat hoeft van mij ook totaal niet.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen