[WWDC 2014] Apple kondigt iOS 8 aan

Apple heeft vanavond tijdens de keynote op het WWDC 2014 in San Francisco de achtste major-release van iOS aangekondigd. Deze versie volgt iOS 7 op en brengt een tal aan nieuwe features met zich mee om de ervaring van iPhone- en iPad-gebruikers naar een nóg hoger level te brengen.


Om te beginnen krijgt iOS 8 interactieve meldingen. Dit houdt in dat je voortaan bij een binnenkomende melding deze naar beneden kunt slepen om gelijk te reageren. Dankzij een nieuwe API kunnen ook andere apps de functie in hun apps bouwen. Bij de keynote liet men zien hoe dat gaat bij bijvoorbeeld een Facebook-melding. Je kunt hierop reageren met een tekstberichtje óf het bericht een ‘like’ geven. Voor veel standaardapps werd een dergelijke toepassing getoond.

Ook heeft Apple het widget-gedeeltde van het berichtencentrum uitgebreid. Third-party ontwikkelaars kunnen voortaan widgets maken voor hun apps. De gebruiker kan deze dan simpel toevoegen aan het berichtencentrum. En in plaats van drie tabbladen zijn er nu nog maar twee: ‘Vandaag’ en ‘Meldingen’.

Herinner je je AirDrop nog? Apple kondigde de functie een jaar geleden aan voor iOS. Het bestond al op de Mac. Maar… Één ding leek het bedrijf te zijn vergeten, wat voor veel gebruikers een gemis was. Ik heb het over AirDrop-connectie tussen iOS én OSX. Dat is met iOS 8 voortaan mogelijk.

Multitasking, ook een ‘core’ feature van iOS heeft in versie 8 eveneens een update gekregen. Voortaan krijg je recente of favoriete contacten te zien, zodat je nog sneller een berichtje kunt sturen of een telefoontje kunt plegen.

Laten we trouwens meteen doorgaan op die berichten. Want met iOS 8 is iMessage flink op de schop gegaan.Je kunt nu nog beter groepschats in iOS 8 configureren. Het geven van een naam aan de chat, mensen toevoegen, verwijderen enzovoort is nu allemaal mogelijk. Je kunt een chat ook tijdelijk op ‘niet storen’ zetten. En dan zijn we nog maar net begonnen. Je kunt nu ook heel simpel een kort gesproken berichtje sturen door je vinger op het microfoontje te houden. Als je klaar bent met spreken, sleep je vinger dan naar boven en het wordt verstuurd.

Apple introduceerde naast deze vernieuwingen nog QuickType. Op basis van wat je typt weet je toetsenbord voortaan op voorhand de juiste woorden aan te vullen. Stel, iemand vraagt je of je zin hebt om naar de bioscoop te gaan en je reageert hierop door ‘Ja, lijkt me’ in te typen. iOS weet dan dat daar iets als ‘leuk’ moet komen te staan. Een slim toetsenbord dus! Echter blijkt dat de functionaliteit voorlopig níet bij een Nederlands toetsenbord zal werken. Daar zal hoogstwaarschijnlijk aan worden gewerkt. Wat betreft toetsenbordjes kunnen gebruikers voortaan ook third-party keyboards toepassen.

Tevens heeft de Mail-app de hoognodige verbeteringen gekregen. Met swipe-bewegingen kun je berichten nu als ongelezen markeren, verwijderen enzovoort. Dus niet eerst ‘swipen’ om dan vervolgens nog op een knop te moeten tikken. Mail werkt nu ook beter samen met de contacten- en agenda-app. Wanneer in een mailtje bijvoorbeeld een adres met telefoonnummer staat aangegeven kun je deze eenvoudig aan je contacten toevoegen.

Om te zorgen dat iOS-apparaten nog beter kunnen samenwerken met elkaar én met Mac’s en pc’s, heeft Apple iCloud Drive aangekondigd. Dit moet een directe concurrent voor opslagdiensten als OneDrive en Dropbox gaan worden. Je zult voortaan alle bestanden kunnen vinden op één plek. Niet alleen van Apple’s eigen apps, ook van third-party applicaties. Ook op Windows zal de functie worden toegevoegd, waarschijnlijk met een update voor iCloud Configuratiescherm.

Dan het langverwachte Healthbook. Of eigenlijk kortweg Health. Jawel, de geruchten klopten, maar niet 100%. Apple heeft een nieuwe app aangekondigd genaamd Health, waarmee je alle informatie over je gezondheid op één plek kunt bewaren. Voor ontwikkelaars is er HealthKit, een API.

En samenwerken tussen apparaten wordt nu nóg beter dan ooit. Dankzij ‘continuïteit’, zoals Apple het noemt, kun je op het ene apparaat beginnen met het bewerken van een document, en verdergaan op de andere. Dit doe je op een iOS-apparaat door vanaf het lockscreen het betreffende app-icoontje omhoog te slepen. Om het nog gekker te maken: met iOS 8 kun je voortaan een telefoon- of FaceTime-gesprek doorsturen naar je Mac. Die gebruikt dan de microfoon ervan, maar je belt in feite nog steeds met je iPhone.

Heb je geen Wi-Fi op je Mac, maar wel een iPhone met mobiel internet? Dan weet de Mac met OSX Yosemite dit. Je kunt dan in een paar stappen een Personal Hotspot instellen voor je iPhone, zonder daadwerkelijk naar de instellingen van de telefoon te gaan.

De laatste vernieuwing die ik met jullie wil doornemen is Spotlight. Deze heeft een complete renovatie gekregen. Dankzij deze functie heb je vanaf de eerste iPhone al je contacten, mails enzovoorts kunnen doorzoeken. Met iOS 8 wordt de ervaring nog beter. Zo zul je voortaan ook Wikipedia-resultaten te zien krijgen (wat overigens ook in Safari zit met iOS 8). Of App Store-, iTunes resultaten. Het voordeel hiervan is dat je de desbetreffende app niet meer hoeft op te starten voor je je zoekwerk verricht. Sneller en beter dan ooit dus.

Tot zover iOS 8. Natuurlijk houden we je op de hoogte van nog meer vernieuwingen waar je je hopelijk snel over kunnen informeren!

Release en compatibiliteit
iOS 8 komt dit najaar beschikbaar voor de volgende toestellen:

  • iPhone 4s
  • iPhone 5
  • iPhone 5c
  • iPhone 5s
  • iPad 2
  • iPad met Retina-display
  • iPad Air
  • iPad mini
  • iPad mini met Retina-display
  • iPod touch van de vijfde generatie
De bèta is al beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars. Geen ontwikkelaar maar wil je wel genieten van de nieuwe functionaliteit? Laat je UDID registreren tegen een lage prijs!

Meer informatie: Apple – iOS 8

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in