iOS 8 uitgelicht: toegankelijkheid

Als er iets is waar Apple veel waarde aan hecht, dan is het wel dat íedereen de mogelijkheid moet hebben om zijn of haar iPhone, iPad of iPod touch te bedienen. Bij grote iOS-updates kwam het bedrijf dan ook altijd met verbeteringen om het gebruik voor onder andere visueel en auditief beperkte mensen makkelijker te maken. Met iOS 7 regende het ineens klachten, voornamelijk door mensen met minder goede ogen; zij konden de tekst niet meer goed lezen. ‘Vette tekst’ kon dit probleem wel oplossen, maar wat doet Apple met iOS 8 om het gebruik te bevorderen?

Toegankelijkheid is belangrijk voor Apple. Ze werken al jaren aan verschillende oplossingen om te zorgen dat mensen met een visuele beperking, auditieve beperking, autisme of wat dan ook toch met plezier hun iPhone of iPad kunnen gebruiken. Op dat gebied loopt het bedrijf ook voor. Veel mensen prijzen de toegankelijkheidsfuncties in iOS aan en met versie 8 wilde Apple nóg een stapje verder gaan.
Één van de gewilde vernieuwingen voor iOS 8 was de mogelijkheid om het interface van wit naar zwart om te schakelen. Er is eigenlijk al iets dat ‘Keer kleuren om’ heet, maar dit keert dan ook echt álle kleuren om. Niet handig als je een foto of een filmpje wilt bekijken. Met iOS 8 is er een optie bij gekomen: grijstinten. Dit doet in feite hetzelfde, alleen beperkter. Wanneer je bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid de betreffende schakelaar omzet, zie je meteen al een verandering: het blauw van de knop ‘Algemeen’ linksboven wordt ineens grijs. Ga je naar het thuisscherm, dan zul je zien dat er geen enkele kleur meer is, behalve zwart, grijs en wit. Dit zal in de meeste gevallen de leesbaarheid verbeteren voor gebruikers.
Helaas geen screenshot van hoe het er werkelijk uitziet met grijstinten ingeschakeld.
Wie al een paar jaar bekend is met iOS, weet waarschijnlijk wel dat er een functie genaamd VoiceOver ingebouwd zit. Of zoiets als ‘spreek selectie uit’. Met iOS 8 is er iets nieuws bij dit laatste toegevoegd: ‘spreek scherm uit’. De naam zal wel voor zich spreken. Wanneer je de functie inschakelt en vervolgens met twee vingers omlaag sleept vanaf de bovenkant krijg je een balk bovenin te zien met opties. Je kunt de spreeksnelheid verlagen, een stukje terugspoelen, pauzeren, vooruitspoelen en de spreeksnelheid juist verhogen.
Als je bij de instellingen voor ‘Spreken’ kijkt, zie je dat je tekst kunt laten markeren terwijl het wordt voorgelezen. Dit biedt extra ‘houvast’. Want je zou eventueel verward kunnen raken, omdat je bijvoorbeeld niet weet wát er precies wordt voorgelezen. Je kunt overigens met iOS 8 ook betere kwaliteit van de stemmen downloaden (gratis!).
Tot slot is zoomen in iOS 8 verbeterd. Dankzij deze functie kun je overal inzoomen. En met overal bedoel ik ook echt overal. Op het thuisscherm, binnen iedere applicatie enzovoort. Wanneer je nu voortaan de zoomfunctie inschakelt krijg je een soort vergrootglas te zien. Zo weet je waar je in kunt zoomen. Voorheen was dat soms erg onduidelijk. Navigeren gaat nu ook een stuk makkelijker. Je hoeft namelijk niet meer met twee vingers te scrollen of dubbel te tikken om ergens naartoe te gaan, wat eerst wel het geval was. Door met je vinger van links naar rechts te gaan kun je regels tekst doorlopen. Je kunt zelfs de grootte van de zoomlens aanpassen naar wens.
Ook hiervan is helaas geen screenshot te maken.
Tot slot heeft Apple met iOS 8 ondersteuning voor direct 6 dot brailletoetsenborden mogelijk gemaakt. Een wellicht welkome verbetering voor zij die blind of slechtziend zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in