Review: Phonak Roger Pen

De afgelopen vijftien jaar heb ik op het speciaal onderwijs gezeten in Eindhoven, omdat ik ernstig slechthorend ben aan beide kanten. Nu ik na vijf jaar op het vmbo geslaagd ben voor het eindexamen ga ik volgend schooljaar beginnen aan een nieuwe opleiding: Medewerker Beheer ICT op het ROC Ter AA in Helmond. Echter zal mijn slechthorendheid misschien een blokkade kunnen vormen, aangezien ik voor het eerst naar het regulier onderwijs ga. Gelukkig kon ik, dankzij mijn audioloog de kans krijgen om een speciaal apparaatje te testen waarmee het geluid van een spreker versterkt kan worden: de Roger Pen van Phonak. Een review.

Informatie
Phonak Roger Pen
2,4 GHz draadloze technologie
Bluetooth 4.0 (7 KHz frequentiebereik) tot 3 meter bereik
Bluetooth-profielen HSP en HFP zijn ondersteund
3 microfoonstanden
3,5 mm audio input voor aanluiten op iPhone, tv of pc
Micro-USB aansluiting
Accuduur: 7 uur
Accuduur met Bluetooth-koppeling aan: 5 uur
360 mAh Lithium Polymer batterij (3,7 V)

REVIEW
Design
Onopvallend moet de Roger Pen zijn, dacht Phonak waarschijnlijk bij het ontwerpen. Immers, hoewel slechthorendheid tegenwoordig geen ‘big issue’ meer is voelen sommigen zich toch minder prettig bij het idee dat anderen een speciaal apparaatje moeten dragen zodat ze verstaanbaar zijn voor de slechthorende. Tenminste, dat kan ik mij nog wel voorstellen. De Roger Pen ziet er dan ook heel normaal uit. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het de vorm van een pen. Wel een relatief grote, maar het blijft iets waarvan de meesten zullen verwachten dat het gewoon een pen is. Dankzij het grijze omhulsel ziet de Roger Pen er degelijk en totaal niet goedkoop uit.

Koppeling
Waar Phonak ook duidelijk altijd weer rekening mee lijkt te houden is de doelgroep. Deze bestaat voornamelijk uit oudere mensen die vaak weinig tot helemaal geen verstand hebben van technologie. Natuurlijk zijn er ook jongere mensen bij die gebruik zullen willen maken van de Roger Pen, laten we dat vooral niet vergeten. Enfin, het apparaatje is zeer makkelijk te koppelen met je FM-ontvangertje (een zeer klein blokje dat aan de meeste gehoortoestellen, CI’s en Baha’s gekoppeld kan worden), bleek vanaf het begin al. Wanneer je dit ontvangertje vast hebt gemaakt aan je gehoortoestel, CI of Baha, houd je de aan/uit-knop ingedrukt tot het lampje aan de voorkant begint te branden en vervolgens druk je het middelste knopje in tot je een paar piepjes hoort. Dan is de Roger Pen gekoppeld., een kind kan de was doen!

Je kunt ook je smartphone of tablet dankzij de Bluetooth 4.0-technologie koppelen aan de Roger Pen. Dit doe je door op het bovenste knopje aan de andere zijde te drukken. Bij de eerste keer moet je dan binnen enkele minuten bij de Bluetooth-instellingen van je mobiele apparaat ‘Roger Pen’ aantikken om verbinding te maken. Daarna hoef je op het apparaatje alleen nog maar op de telefoon-knop te drukken om de verbinding opnieuw tot stand te brengen.

Een leuke bijkomstigheid is dat je met een iPhone 4s en later, als je op de onderste knop drukt, spraakassistent Siri kunt starten. Telkens als je nogmaals op die knop drukt, krijg je de mogelijkheid om te praten. Alles wat Siri tegen jou zegt hoor je vanzelfsprekend via de FM-ontvanger. Erg handige features in mijn ogen.

Drie microfoonstanden
Uiteraard is de Roger Pen bedoeld om mensen in je omgeving beter verstaanbaar te maken als je slechthorend bent. Om de situatie waar je in zit zoveel mogelijk te benutten zitten er drie microfoonstanden op: de interviewmodus, conferentiemodus en draagkoordmodus.

De interviewmodus maakt van de Roger Pen een ware microfoon. Wanneer je het apparaatje in de buurt van iemand houd, wordt zijn/haar stem versterkt binnen een hoek van 120°. Die persoon is dan ook de enige die je hoort. Zit je midden in een vergadering waarbij je de rest om je heen, binnen een hoek van 360°, ook moet kunnen verstaan, dan heb je de conferentiemodus nodig. Deze wordt ingeschakeld wanneer de Roger Pen plat op tafel ligt, met de microfoon naar boven. Komt het omgevingslawaai boven de 70 dB SPL (Sound Pressure Level), dan zal de microfoon zichzelf in de directionele stand (120°) zetten. Tot slot is er nog de draagkoordmodus, waarbij je een speciaal meegeleverd koordje aan de Roger Pen moet vastmaken. Als je hem dan aan de hals van je gesprekspartner hangt, hoor je diegene extra goed binnen een hoek van 60°.

Het interessante is dat de Roger Pen zelf weet welke microfoonstand ingeschakeld moet worden. Mocht je toch liever een andere stand willen gebruiken, dan kan dit uiteraard. Dit doe je door op het knopje met de microfoon erop te drukken.

Geluidskwaliteit
Ik heb de Roger Pen inmiddels enkele weken en kan dus alvast een oordeel vellen over de kwaliteit van het geluid. Hoewel het bereik maar liefst 10 meter is heb ik het idee dat het niet altijd voldoende versterkt voor mij, tenzij de microfoon echt heel dicht iemand wordt gehouden. Leg ik hem neer op de tafel, waarbij de conferentiemodus wordt ingeschakeld, dan is het volume een stuk lager. Omdat ik mijn Baha (Bone Anchored Hearing Aid) gewoon helemaal aan laat staan, maakt het gelukkig niets uit.

Het geluid dat via mijn laptop of iPhone binnenkomt is wel van zeer goed kwaliteit. Sterker nog, de laagste tonen zijn nu voor mij hoorbaar. Dus er is wel degelijk een groot verschil met de situatie voorheen.

Conclusie
De Roger Pen is een heel simpel te gebruiken microfoon en biedt wat je nodig hebt. Phonak heeft laten zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is op het gebied van hooroplossingen op maat. Er valt eigenlijk niet te zeggen dat de Roger Pen nutteloos is, integendeel zelfs. Ik vind het erg handig, ook omdat hierdoor mijn eigen ouders wat beter verstaanbaar zijn als ik met hen televisie aan het kijken ben. Het achtergrondgeluid wordt gereduceerd, terwijl het stemvolume verhoogd wordt, wat voor mij een verbetering is.

Mocht je zelf slechthorend zijn en gebruik willen maken van de Phonak Roger Pen, vraag dan een brochure aan bij je eigen audioloog. Deze kan je er zelfs eentje meegeven om te testen, zoals bij mij het geval is. Dan heb je de kans om de voordelen direct te benutten en je kunt bepalen of je er ook echt iets aan hebt. In de meeste gevallen wordt het door de verzekering vergoed.

2 REACTIES

  1. Ik hoop dat het een aanvulling voor je is naast het gebruik van de Baha. Je zult het moeten ervaren op je je nieuwe school. Je moet maar zo denken; alle beetjes helpen en je probeert tenminste alles uit. Dat is positief.

    • Dat is zeker positief, ja. Ik heb al een mailtje gestuurd naar mijn audioloog met de link naar dit review. Hij zal er dan voor gaan zorgen dat ik hem permanent mag houden voor op het vervolgonderwijs. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in