Review: ASUS N56VB

De school staat weer voor de deur en voor degenen die naar het mbo, hbo of wo gaan zal het waarschijnlijk ook tijd zijn voor een nieuwe laptop. Ik had mijn Acer Aspire E1-531 nog maar anderhalf jaar, maar vanwege de strengere eisen voor mijn volgende opleiding had ook ik een nieuwe nodig. Eentje die sowieso lang meegaat en beschikt over moderne, goede hardware. Het werd uiteindelijk de Asus N56VB met een Intel Core i7-processor, 6 GB RAM en een Full HD-scherm. In deze review leg ik uit wat deze laptop zo speciaal maakt en waarom ik ervoor gekozen heb. Voor een goed beeld van de verschillen met andere notebooks heb ik de specificaties van mijn Acer én Compaq erbij gezet. Deze zijn, net als uiteraard die van de nieuwe Asus na de break te vinden.

Informatie:
Asus N56VB-S4061H
15,6-inch display (anti-glare)
1920 × 1080
2.4 GHz Intel Core ‘Ivy Bridge’ i7-3630QM (quad-core)
Turbo Boost tot 3.4 GHz
6 GB RAM
NVIDIA GeForce GT 740M
500 GB HDD
802.11b/g/n
Bluetooth 4.0
USB 3.0 (4×)
Vorige laptops:
15,6-inch display (glanzend)
1366 × 768
2.2 GHz Intel Pentium B960 (dual-core)
4 GB RAM
Intel HD Graphics 4000
802.11b/g/n
500 GB HDD
USB 2.0 (3×)

HP Compaq CQ60-300ED
15,6-inch display (glanzend)
1366 × 768
2.1 GHz AMD Sempron SI-42 (single-core)

2 GB RAM
NVIDIA GeForce 8200M
250 GB HDD

802.11b/g
Bluetooth 1.0

USB 2.0 (3×)

REVIEW
Design
De Asus N56VB-serie bestaat uit notebooks met een kwalitatief hoogwaardig design. In tegenstelling tot wat bij mijn Acer het geval was is de Asus niet van plastic gemaakt. In plaats daarvan beschikt hij over een aluminium unibody, iets wat nog bij weinig andere notebooks voorkomt. Een bekende andere notebookserie die eveneens een aluminium behuizing heeft is de Apple Macbook. Echter betaal je voor deze apparaten heel wat meer terwijl je voor minder geld toch de beste specs in huis kunt halen (meer daarover later uiteraard). Het pluspunt van aluminium is dat het aanvoelt als ‘premium’. Voor de prijsklasse waarin de laptop zich bevindt mag dat trouwens ook wel.

Het toetsenbordgedeelte van de Asus is geheel zilver van kleur. Wat opvalt zijn de speakers. Deze zijn van Bang & Olufsen. Op de website wordt het design omschreven als ‘rimpelachtig’. Over de kwaliteit van de speakers wordt later nog gesproken.

De rand rondom het scherm is mat zwart, net als het scherm zelf overigens. Voordeel ervan is dat het niet spiegelt en de kans op vingerafdrukken een stuk kleiner is. Natuurlijk is het nog altijd slim om je laptop af en toe eventjes schoon te maken, zodat deze er weer als nieuw uit ziet. Ook de achterkant van de Asus is zwart, maar net als het toetsenbordgedeelte is er gekozen voor aluminium met subtiele lijnen erin. Dit staat in mijn ogen heel mooi in lijn met de rest van de notebook.

Hoewel de Asus ietsjes dikker is dan de Acer (34mm tegen 32,2mm) voelt dit niet zo. Een notebook is immers ook niet te vergelijken met een smartphone of tablet, die je de hele tijd vast moet houden. De dikte is voor mij daarom geen belangrijk punt. En in combinatie met de betere specificaties heb ik het er dubbel en dwars voor over dat hij wat dikker is.

De enige afmeting waarbij de Asus wat heeft ingeleverd is de breedte van 38 cm tegenover 38,2 cm bij de Acer. De lengte bedraagt 25,5 cm, terwijl de oude laptop twee milimetertjes minder lang is. Ook van deze verschillen merk je in de praktijk niets.

Dan het gewicht. En dat is iets waarbij de Asus flink in z’n nadeel is ten opzichte van de Acer. Waar ik gewend was aan een laptop van 2,45 kg weegt de Asus maar liefst 2,7 kg. Dit is duidelijk merkbaar. Wellicht denk je “maar een laptop hoef je toch niet vaak mee te zeulen?”. Nou, toch wel. Want deze nieuwe is bedoeld voor mijn opleiding waar ik hem dagelijks voor mee naar school moet nemen. Gelukkig besloot ik er ook een laptoptas bij te kopen, zodat ik de laptop niet constant vast hoef te houden. Ik moet er even bij vermelden dat, net als bij de extra dikte waar ik het net over had het extra gewicht evenmin een ‘big deal’ is in combinatie met de flink betere specs.

Een laptop beschikt natuurlijk ook over een hoop ingangen. Normaliter zou ik deze pas bij het onderdeel hardware bespreken, maar dat doen we voor deze keer nu alvast. De Asus beschikt over vier USB 3.0-ingangen, een HDMI-ingang, een VGA-ingang, een hoofdtelefoonaansluiting, een microfoonaansluiting (al is er ook een microfoon geïntegreerd zoals bij alle hedendaagse notebooks) en een ethernetaansluiting. Aan de voorkant is verder nog een cardreader te vinden. En vanzelfsprekend kun je er ook de statusindicatoren vinden.

Display

Het scherm van de Asus heeft dezelfde grootte als die van mijn vorige laptop, maar bevat wel meer pixels. De resolutie bedraagt 1920×1080 pixels, wat op z’n simpelst gezegd ook wel Full HD genoemd wordt. Mijn vorige laptop had een resolutie van 1366×768 pixels (720p). Dat is overigens nog steeds erg goed, maar ik vond het nu toch wel tijd voor de overstap naar Full HD. Zeker met de komst van schermen met een 2K-resolutie of zelfs een 4K-resolutie.
Al vanaf de eerste keer dat ik de Asus opstartte merkte ik een hoop verschil. Er past ook meer content op het scherm, dat zie je als eerste op het startscherm. Waar ik op mijn Acer vier rijen aan apps kon zien, zijn dat op de Asus vijf rijen. Ook het aantal kolommen is hoger. Alles ziet er in mijn ogen simpelweg beter uit met een Full HD-resolutie. Vooral video’s op bijvoorbeeld YouTube.
Wat voor mij ook een pluspunt is aan het scherm van de Asus is dat deze ‘anti-glare’ is. Dit heeft als voordeel dat je in de zon of een andere situatie waarbij er erg veel omgevingslicht is alsnog haarscherp beeld zult hebben. Hierdoor blijft het werken met de comfortabel. Laptops met een anti-glare scherm zijn op dit moment nog een beetje schaars en soms ook duurder, maar het was voor mij wel een punt dat er absoluut in moest toen ik nog aan het zoeken was.

Toetsenbord en touchpad
Het toetsenbord en de muis of het touchpad zijn de communicatiemiddellen voor computers en brengt je in staat om er als het ware mee te praten. Daarom is het belangrijk dat beide onderdelen goed werken. Is dat bij de Asus het geval?

De notebook beschikt over een totaal ander toetsenbord dan ik gewend ben. Alle toetsen zitten in feite allemaal los van elkaar, terwijl die van mijn vorige laptops altijd direct tegen elkaar zaten. Het typen is even wennen, maar voelt aan de andere kant wel heel fijn aan. Er komt ook bijna geen vuil tussen. En dankzij de LED-verlichting zul je ook relaxt kunnen blijven werken als het donker is. Je kunt zelf bepalen hoe sterk de toetsenbordverlichting moet zijn. Wel is het zo dat de modus automatisch altijd aan staat. Mocht de toetsenbordverlichting ingeschakeld worden terwijl je dat niet wilt, dan kun je het licht zodanig dimmen dat het helemaal uit gaat.

De touchpad van de laptop is iets dat ik vrijwel nooit gebruik, maar vanwege één specifieke toevoeging besloot ik hem wel uit te proberen. Hij beschikt namelijk over multi-touch gestures. Ofwel, aanraakbewegingen. Hij fungeert als een normale touchpad, maar biedt net als onder andere de Macbook de mogelijkheid om in te zoomen op een afbeelding middels een ‘pinch-to-zoom’-beweging. Ook kun je schakelen tussen webpagina’s of vensters door met twee vingers naar links of rechts te slepen. Verder heb je de mogelijkheid om content op te pakken en ergens naartoe te verslepen (zoals bureaubladiconen of bestanden) door deze tweemaal aan te tikken en zonder los te laten naar de gewenste locatie te slepen. Dit lijken me persoonlijk erg handige opties. Ik zie mezelf wel vaker gebruik maken van de touchpad.

Processor en RAM-geheugen
De Asus N56VB-S4061H beschikt over uiterst moderne hardware, zeker vergeleken met mijn vorige laptop en zelfs vergeleken met de meeste andere laptops die op dit moment verkrijgbaar zijn. De Asus beschikt over een quad-core 2.4 GHz Intel Core ‘Ivy Bridge’ 3630QM en 6 GB aan RAM-geheugen. Op alle fronten is de processor een verbetering ten opzichte van die van mijn vorige laptop. Ik zal eerst een vergelijking op papier laten zien, daarna komen mijn ervaringen aan de beurt. De ervaring is weliswaar altijd het belangrijkste, maar sommige zaken zijn in de praktijk niet terug te vinden waardoor je het toch moet hebben van de werkelijke informatie.
CPUboss geeft de Intel Core i7-3630QM een 8, terwijl de Intel Pentium B960 slechts 6,3 scoort. Dat mag ook wel als je bedenkt dat de Intel Pentium over twee kernen beschikt tegen vier kernen in de Intel Core. Even voor degenen die niet zo technisch zijn: hoe meer kernen een processor heeft hoe meer taken het tegelijk kan uitvoeren. Denk aan het gebruik van programma’s. Een dual-core processor zal eerder moeite hebben met het draaien van vijf programma’s dan een quad-core processor, omdat al die taken verdeeld kunnen worden over meer kernen.
CPUboss geeft processors een cijfer op basis van verschillende dingen: algehele prestaties, prestaties per kern, stroomverbruik en functionaliteiten. Respectievelijk kreeg de Intel Core hiervoor een 8,8, 8,8, 5,2 en een 7,5. Overigens verschillen beide processors slechts een tiende punt van elkaar qua stroomverbruik. De website vermeldt ook redenen waarom de Pentium B960 beter is, en redenen waarom de Intel Core i7 beter is. De Pentium heeft een 20% lager stroomverbruik, meer L2-cache per kern en lagere jaarlijkse energiekosten.

De Intel Core i7 heeft een 10% hogere kloksnelheid, twee keer zoveel kernen en zelfs vier keer zoveel threads. Ook is het L3-cache een stuk hoger: 6 MB tegen 2 MB. Het L3-cache zorgt ervoor dat je snel kunt schakelen tussen applicaties zonder dat data verloren gaat. Meer cachegeheugen betekent dat er meer tijdelijk opgeslagen kan worden zodat het later snel weer teruggehaald kan worden. Verder beschikt de Intel Core i7 over hyperthreading en ondersteunt het virtualisatie. Hyperthreading houdt in dat je dubbel zoveel virtuele processorkernen hebt. De Intel Core i7 beschikt softwarematig gezien dus over maar liefst acht kernen! De Intel Pentium heeft dit niet en houdt dus zijn tweekernige processor. Wat de Intel Core verder ook beter maakt is dat het gebruik maakt van een nieuwer productieproces van 22nm, terwijl de Intel Pentium een productieproces had van 32nm. De Intel Core heeft een streepje voor, omdat deze door het nieuwere productieproces een krachtiger en koeler draaiende processor is.

Er zijn nog meer zaken die genoemd worden door CPUboss, maar deze zijn wat minder van belang. Zoals ik eerder al zei gaat het natuurlijk om hoe de processor in de praktijk functioneert. De Asus presteert boven mijn verwachtingen, omdat applicaties gelijk opgestart zijn wanneer je erop klikt. Dat is toch een mooie prestatie. Ook de ietwat zwaardere programma’s zoals Word, Excel of PowerPoint verschijnen vrij snel in beeld. Zelfs iTunes, die normaal enorm veel klachten van Windows-gebruikers heeft ontvangen vanwege de trage opstarttijd start hier relatief snel op.

Wat mij erg opviel is dat de processor constant overklokt. Op zich niet zo raar, vanwege Turbo Boost dat tot 3.4 GHz kan. Maar het valt gewoon op dat de basiskloksnelheid 2.4 GHz is, terwijl hij regelmatig aan ongeveer 3.2 GHz zit. De maximale Turbo Boost-kloksnelheid van 3.4 GHz zal waarschijnlijk nooit gehaald worden om eventuele oververhitting te voorkomen. Daarnaast wordt Turbo Boost sowieso niet gebruikt wanneer de notebook op de accu werkt. Dit is bewust gedaan om weer te voorkomen dat de batterij snel leeg loopt als gevolg van een hoge energieconsumptie. Immers, een hogere kloksnelheid vergt ook meer energie.

Het RAM-geheugen lijkt juist erg efficiënt te werken, want ik heb tot nu toe nog niet gezien dat er meer dan 3,5 GB gebruikt werd. Er er is in totaal 5,9 GB (afgerond 6 GB) aan RAM, wat duidelijk dus meer dan genoeg is. Natuurlijk is het de vraag of dat ook zo blijft, want pas wanneer je zware software gebruikt zal er meer RAM-geheugen nodig zijn.

Om te bewijzen hoe snel de Asus is in vergelijking met de Acer besloot ik wat apps en programma’s op te starten en de tijd die hiervoor nodig is bij te houden. Omdat de Acer al wat ouder is en vol staat met flink wat software en bestanden heb ik deze opnieuw opgestart. En zelfs dan wil ik nog even benadrukken dat hij na een volledige herinstallatie wat sneller zou zijn. Alle software is in ieder geval bijgewerkt naar de nieuwste versie.

Acer Aspire E1-531
Asus N56VB-S4061H
Windows Store
2,53 seconden
1,31 seconden
Weer
11,66 seconden
4,49 seconden
PowerPoint
3,20 seconden
2,34 seconden
iTunes
7,45 seconden
4,19 seconden
Chrome*
14,35 seconden
12,00 seconden
Koude herstart**
35,72 seconden
24,96 seconden

* De volgende websites werden hierbij geopend: GTAForum, Outlook, Twitter, Facebook, Blogger
** Inclusief inloggen, opgestart naar bureaublad in plaats van naar startscherm

De Asus is duidelijk sneller, zoals je in de tabel kunt zien. Al scheelt het bij sommige apps, en dan met name de kleinere, wat minder.

Al met al is de Asus N56VB zonder twijfel een enorme krachtpatser. Natuurlijk zijn er computers met betere specificaties (en de meeste laptops met een Intel Core-processor worden tegenwoordig met 8 GB aan RAM geleverd), maar de processor zelf is voor notebooks vrij nieuw en hij functioneert dan ook top!

Videokaart
Ik speel zelf amper games op de computer en ben dan ook niet van plan dit met mijn nieuwe Asus te doen. Maar omdat er een krachtigere videokaart in zit, van Nvidia om precies te zijn, besloot ik Grand Theft Auto IV te installeren en uit te proberen op de hoogst mogelijke graphics. Mijn vorige laptop had een videokaart die in principe al voldoende was, echter was de kloksnelheid net wat te laag om de game soepel te kunnen draaien. Nu is de basiskloksnelheid al 200 MHz hoger en beschikt de processor ook nog over Turbo Boost die juist in dit soort gevallen een uitkomst biedt.

Grand Theft Auto IV presteerde bij de test die ik deed helemaal prima. Ik heb geen last gehad van stotterende animaties, integendeel zelfs. De game doet het heel goed op de Asus N56VB. Dat bewijst toch weer wat voor goede videokaart zich in deze machine bevindt. Wel moet je bij GTA IV niet al teveel dingen tegelijk doen (denk aan het opblazen van een hoop voertuigen), omdat dit een hoge framerate vereist. En de videokaart zal waarschijnlijk net voldoende FPS leveren voor de game om hem normaal te laten functioneren. Ik heb echter zelf niet getest of hij daadwerkelijk sloom wordt in dit geval.

Het feit dat GTA IV goed functioneert bevestigt meteen dat andere games zoals GTA: San Andreas of oudere GTA’s eveneens prima zullen werken. Ook sommige andere moderne games moeten ongetwijfeld voldoende presteren op deze laptop.

Connectiviteit
Net als mijn vorige laptop beschikt de Asus N56VB over 802.11b/g/n, wat meer dan voldoende is. De allernieuwste notebooks beschikken over 802.11ac-technologie, maar dit is ook met een simpel adaptertje te krijgen. En zelfs zonder dit is de snelheid goed genoeg om films te kunnen streamen. Mits je natuurlijk een goede router hebt. De Asus heeft ook een gigabit ethernet-poort. Gebruik je dit, dan kun je een theoretische snelheid van maar liefst 300 Mbps bereiken. Mijn provider (UPC) haalt deze snelheid niet, maar dat is in mijn ogen niet nodig omdat het wel de juiste snelheid heeft voor onder andere het eerder genoemde voorbeeld om films te kunnen streamen. Uiteraard in 1080p HD-kwaliteit.

Wat de Asus op het gebied van connectiviteit onderscheidt van mijn vorige laptop is dat er Bluetooth 4.0 ingebouwd is. Wellicht niet iets dat ik überhaupt ooit zal gebruiken, maar het is nog altijd mooi meegenomen. Vooral als je een muis hebt waarvoor Bluetooth nodig is komt het van pas. De mijne werkt echter via een los USB-stickje waar een 2.4 Wireless-ontvangertje in zit.


Geluid
De speakers zijn voor velen één van de grootste pluspunten van de Asus. Voor de notebook is gekozen Bang & Olufsen-speakers, welke vrij uniek zijn in laptops. De kwaliteit is simpelweg fantastich! Het is nog geen Teufel- of Bose-kwaliteit, maar het komt er zeker wel in de buurt. Dankzij de subwoofer die er ‘gratis’ bij wordt geleverd onstaat er wat meer diepte in het geluid. Vooral bij bepaalde films merk je het verschil al snel op. Op de hoogste volume blijft de kwaliteit subliem. Overigens is het maximumvolume hoger ten opzichte van mijn vorige laptop, kan ik met zekerheid zeggen.

Zoals eerder verteld is het design van de speakers zodanig verwerkt dat het past bij de rest van de notebook. Asus omschrijft het als rimpelig, en dat is het inderdaad. Het is een stuk mooier dan de saaie ‘strip’ die je op mijn vorige laptop zag.

Bang & Olufsen is wat de Asus eigenlijk tot een ware multimedia notebook maakt, volgens velen. En dat kan ik zeker niet tegenspreken. Het geluid is helder en natuurlijk, wat onmisbaar is bij muziek en films.

Software
Mijn Asus werd standaard geleverd met Windows 8, terwijl Windows 8.1 Update 2 inmiddels alweer op komst is. Dus ik moest eerst een hoop updates installeren om Windows 8.1 binnen te kunnen halen, daarna kon ik Windows 8.1 Update 1 downloaden en installeren. Dit heeft best veel tijd gekost, zeker omdat hij in eerste instantie aangaf dat sommige updates incorrect geïnstalleerd waren. Met als gevolg dat deze moesten worden verwijderd en opnieuw dienden te worden geïnstalleerd. Desondanks lijkt alles nu weer helemaal normaal te werken.

De laptop draait dus op Windows 8.1 Update 1. Wat is er eigenlijk anders in vergelijking met dezelfde versie op mijn Acer? Ten eerste zie je meer content vanwege het Full HD-scherm. Op het startscherm zijn er vijf rijen aan apps te vinden in plaats van de gebruikelijke vier. Alles is eigenlijk kleiner, zodat je meer kunt zien. Zo is ook de taakbalk ‘dunner’, net als de titelbalk trouwens. In Google Chrome zie je meer tabbladen zonder dat deze ingekort worden (dit gebeurt als er zoveel websites open staan dat er te weinig ruimte is om de volledige titel te kunnen tonen). Een klein nadeel, wat misschien niet voor iedereen zo gezien wordt, is dat webpagina’s uitgezoomd worden.

Links: Acer Aspire E1-531, 720p / HD Ready – Rechts: Asus N56VB, 1080p / Full HD

Dankzij de enorm krachtige processor starten programma’s en apps in een mum van tijd op. En ze zien er uiteraard ook beter uit dankzij de hogere resolutie. Dit alleen al zijn erg grote voordelen. Qua features is er echter geen verschil. Of dat jammer is? Welnee, de eerder genoemde zaken doen het ‘m voor mij al. Windows 8.1 werkt super en probleemloos op de Asus en ziet er ook nog eens prachtig uit. Met de volgende update op komst en in 2015 zelfs naar verluidt Windows 9 zal het alleen maar beter worden.

Batterijduur
Hoewel het vrij lastig is om een goed beeld te krijgen van de batterijduur, aangezien het gebruik eigenlijk telkens verschilt zal ik het maar laten bij een algemener beeld. De accu van de Asus N56VB bestaat uit zes cellen, wat de andere laptops ook hebben. Dus het is vrij normaal voor een accu van een laptop om zes cellen te hebben.

Doordat de processor van de Asus meer energie nodig heeft zou je denken dat de batterijduur minder is dan die van de Acer, maar dat valt nog heel erg mee. Bij normaal gebruik kun je het gemiddeld langer uithouden. Dat komt neer op zo’n vier tot vijf uur. Het kijken van een film zorgt er al voor dat de accuduur vermindert. En als je een game wilt spelen, dan is het sowieso aangeraden om je laptop op het netstroom te laten. Maar daarom is een laptop ook niet bedoeld voor gaming: vanwege de batterijduur. Voor dagelijkse taken, zoals browsing, mailen en tekstverwerking

UPDATE 23/08/2014:
Bij een afzonderlijke test waarbij ik zonder netstroom mijn Asus gebruikte hield ik het rond de drie en een half uur vol. Dat lijkt weinig, maar ik heb in deze tijd onder meer een paar filmpjes bekeken in Full HD en ik heb een hoop bestanden gedownload vanaf de server, ruim 2 GB om precies te zijn. En dat vraagt ook veel stroom. Dus de laptop heeft wat dat betreft een prima accuduur.

De programma’s die ik gebruikt heb voor deze test:

  • Google Chrome met acht tabbladen open
    • GTAForum
    • Outlook.com/Skype
    • Twitter
    • Facebook
    • Blogger
    • Horizon Go
    • YouTube
    • DSM 5.0 (via vast IP-adres verbinding naar NAS)
  • FireFox (voor test met energieconsumptie t.o.v. Google Chrome; met de eerste vijf tabbladen van Chrome geopend)
  • iTunes
  • Windows Update (voor downloaden en installeren van ongeveer 20 MB aan updates)

Verwacht echter niet dat je de hele dag door kunt komen. Sterker nog, er is geen enkele notebook die een extreem lange accuduur heeft, behalve de nieuwere Macbook Airs die zo’n twaalf uur meegaan op een volle accu (soms zelfs 13 uur). Maar dat heeft dan weer te maken met het feit dat Apple haar hard- en software zelf ontwikkelt, terwijl de Asus op Windows draait dat door Microsoft ontwikkeld is.

Conclusie
Ondanks wat problemen in het begin is de Asus N56VB een topmachine. Bij het review over de Acer Aspire E1-531 zei ik nog dat het ‘slechts een snel beestje’ is, maar deze nieuwe laptop heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Voor mij de grootste voordelen zijn het Full HD-scherm en de nieuwe processor. Ook het feit dat er twee GB meer aan RAM-geheugen in zit is een pluspunt, maar voor 2 GB extra zou ik gerust een paar tientjes extra willen betalen. Maar dat kan altijd nog uiteraard middels een losse RAM-kaart. De harde schijf lijkt helaas wel langzamer en het opstarten duurt dan ook erg lang. Volgens mensen met dezelfde notebook is daarom een SSD aangeraden. Helaas kosten deze erg veel op het moment, zeker als je minimaal 200 GB wilt. Soms is het mogelijk om een tweede, kleinere SSD te nemen. Bijvoorbeeld alleen voor het besturingssysteem. Maar deze laptop biedt geen plaats voor meer dan één opslagschijf, dus ik zal óf moeten wachten tot SSD’s wat goedkoper worden óf ik moet simpelweg niet klagen. En dat tweede zal niet zo heel moeilijk zijn, want het is gelukkig niet zo dat de HDD tergend sloom is.

Al met al is de Asus de absolute aanrader voor als je regelmatig muziek luistert of films bekijkt op je laptop. En natuurlijk voor andere zaken die veel rekenkracht vergen is er geen andere notebook die zo goed presteert. Binnen zijn prijsklasse van maximaal €1.000 althans.

Over de prijs gesproken, de Asus N56VB heeft €780 gekost bij de webshop van de Media Markt. De levering door hen is uiteraard probleemloos verlopen. Een paar dagen voor ik de laptop bestelde kostte deze trouwens nog €800. En de originele prijs zou zelfs €900 zijn, maar daar heb ik geen bewijs van. De laptop is op het moment van schrijven niet meer leverbaar bij de Media Markt (al kan dit nog veranderen), maar kan nog wel besteld worden via Laptopshop voor €829 en Bol.com voor €798. Voor minder geld kun je ook prima andere notebooks vinden, maar wel meestal met bijvoorbeeld een Dual Intel Core i5 met minder dan 2 GHz. Soms ook wel meer natuurlijk. Het RAM-geheugen bedraagt tegenwoordig eigenlijk altijd 4, 6 of 8 GB. En aangezien dit vrijwel altijd uitbreidbaar is kun je alsnog voor €50 tot €100 meer kopen. Deze moet je dan wel zelf plaatsen, wat gelukkig vrij eenvoudig is. Wil je een goede laptop die niet al te duur is en je bent niet veeleisend qua extra features, dan is het aan te raden kijken naar de volgende opties: een dual-core Intel Core i5-processor met een kloksnelheid van minimaal 2 GHz (of eventueel met iets minder en Turbo Boost tot 2.5 GHz of meer), 6 GB RAM (voor basistaken en het gebruik van niet al te zware software) of 8 GB RAM (voor het gebruik van grafisch zware software). Ben je van plan de laptop voor school te gebruiken, zorg dan dat er ondersteuning is voor het 5 GHz-band óf koop een losse adapter hiervoor die vaak slechts een paar tientjes zal kosten.

Mocht het je niet duidelijk zijn wat voor jou de meest geschikte laptop is dan mag je mij altijd om hulp vragen door een reactie te plaatsen of een mailtje te sturen. Ik help graag bij het vinden van een geschikte notebook.

We eindigen met de belangrijkste plus- en minpunten van de Asus N56VB-S4061H:

 Pluspunten 

  • Prachtige beeldkwaliteit met dank aan het 1080p-scherm
  • Zeer goede prestaties dankzij de quad-core i7-processor
  • Beste geluidskwaliteit voor een laptop die je je maar kunt wensen
  • Prima batterijduur
  • Toetsenbord met achtergrondverlichting
  • Accuraat touchpad met multi-gestures
 Minpunten 
  • Iets meer RAM-geheugen was welkom geweest
  • Met een SSD zou de opstarttijd flink verminderd kunnen worden
  • De HDD is merkbaar slomer dan die van mijn vorige laptop
  • Geen ingebouwde ondersteuning voor 5 GHz dual-band (Wi-Fi)
  • De prijs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in