Review: iPad Air 2

Eind oktober kwam Apple met de iPad Air 2, welke later zowat de meest krachtige tablet ter wereld bleek te zijn. Ondertussen zat mijn vader nog altijd met een inmiddels zeer slome eerste generatie iPad. Eentje die ook nog eens achterliep qua software-updates. Daarom besloot hij toch eindelijk een nieuwe te kopen, en wel de iPad Air 2. In dit review beschrijf ik de grootste vernieuwingen, en over de ervaringen met de tablet.

Informatie

iPad Air 2

Space Gray
16 GB
9,7-inch Retina-display
2048×1536 pixels (264 ppi)
1.5 GHz tri-core A8X-chip met 64-bits architectuur
M8-coprocessor
2 GB RAM
iOS 8

R E V I E W

Inleiding

Zoals ik eerder al vertelde had mijn vader een eerste generatie iPad. En zoals je wel kunt verwachten van een inmiddels vijf jaar oude tablet is hij zijn kracht verloren. Safari crashte regelmatig, veel applicaties worden niet meer ondersteund vanwege de oudere iOS-versie, en sowieso heb je minder mogelijkheden dan met een apparaat met iOS 8. Een nieuwe iPad kost helaas wel een hoop geld, daarom werd de aankoop steeds maar uitgesteld. Als fervent Apple-gebruiker vond ik dat ik mijn vader móest overhalen toch die stap te nemen. In eerste instantie kocht hij een iPad mini, maar dan wel de eerste generatie. Deze beschikt over dezelfde A5-chip als de iPhone 4S, evenveel RAM-geheugen en hij is net zo traag. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Uiteindelijk besloot mijn vader de iPad mini te verkopen, en alsnog een iPad Air 2 te kopen. Uiteraard op mijn advies.
In dit review lees je waarom de iPad Air 2 zo’n fantastische tablet is en waarom deze zijn geld in mijn ogen zeker waard zou moeten zijn. In tijden van crisis moet je ook vooruitdenken. Immers, als je toch een oudere iPad koopt en deze blijkt na een jaar alweer enorm traag te zijn, constant te crashen enzovoorts, dan wil je uiteindelijk wéér een nieuwe iPad kopen. Er komt dan een moment dat je gemiddeld duurder uit bent dan met de nieuwste iPad. ‘Traditiegetrouw’ blijft een mobiel apparaat van Apple zo’n vier jaar ondersteund. Hoe dat komt lees je natuurlijk in dit review.

Design

Als er iets is wat de al lang weten van Apple dan is het wel dat ze enorm veel passie hebben voor design. Vorig jaar kwam de eerste generatie iPad Air, welke vergeleken met de iPad 4 een nieuw design had. Men zag het als een pracht van een tablet. Ook met de iPad Air 2 is dat gelukt. Maar niet vanwege het design in z’n geheel. Nee, omdat hij zo dun is. De nieuwe iPad is slechts 6,1 mm dun. Ter vergelijking, de iPhone 6 is 6,9 mm dun. De iPad Air 2 is dus dunner dan een smartphone! Apple noemde het niet voor niets ook de allerdunste tablet op de markt. Omdat er minder materiaal nodig is voor de productie weegt hij ook minder dan zijn voorganger: 437 gram. De originele iPad Air weegt 444 gram. Dat was overigens al erg weinig.

De iPad Air 2 ligt prima in de hand, maar net als bij de iPhone 6 voelt de achterkant nogal glad aan. Met als gevolg dat je de neiging hebt hem te laten vallen. Er komt nog een hoes omheen, dus dat euvel zal snel ‘verholpen’ zijn.

Apple heeft net als bij de iPhone 6 de volumeknoppen aan de zijkant een beetje ‘verzonken’. Het is me een raadsel waarom hiervoor gekozen is, maar het heeft aan de ene kant wel iets. Helaas heeft de iPad Air 2 ook iets moeten inleveren: de switch die zich normaal boven de volumeknoppen bevindt. Je kunt via bedieningspaneel (Control Center) wel gewoon hetzelfde doen als wat je normaal met die schakelaar kunt doen. Het is wel wat omslachtig voor mensen die altijd een iPad mét zo’n switch hebben gehad.

Wil kan ik met recht concluderen dat de iPad Air 2 zoals verwacht heel ‘premium’ aanvoelt. Je hebt niet het idee dat je één of andere plastic tablet vasthebt, het voelt als typisch Apple. En laten we hopen dat dit niet zal veranderen, want het laat de iPad tot z’n recht komen wat mij betreft.

Display

De iPad Air 2 beschikt over een 9,7-inch Retina-display met een resolutie van 2.048 x 1.536 pixels met een dichtheid van 264 pixels per inch. De resolutie is dus wel hoger dan dat van de iPhone 6 Plus, maar de pixeldichtheid ligt weer een stuk lager. Ook lager dan dat van de ‘gewone’ iPhone 6. Toch vind ik het display veel mooier om naar te kijken. Alles wordt kraakhelder weergegeven en omdat er nu ook een antireflectiecoating op het scherm zit zou dat niet anders moeten zijn wanneer je de iPad gebruikt als de zon schijnt.
Het extra grote canvas van de iPad wordt goed benut door een soort zijbalk in bepaalde apps. Denk hierbij aan Instellingen, Berichten en Mail. Het is vergelijkbaar met wat de iPhone 6 Plus heeft wanneer je deze in de landschapsmodus gebruikt. Met als verschil dat de iPad het al vanaf het begin heeft. Er is nog altijd geen split-screen multitasking, maar de kans dat dit in de nabije toekomst toch beschikbaar komt is relatief groot. Hier zullen we voorlopig even geduld voor moeten hebben.
Het Retina-display is prachtig om naar te kijken, alles wordt helder getoond en de kleuren kloppen gewoon. Perfect dus!

Processor

Waar de iPad Air 2 echt op uitblinkt is hoe hij presteert. De tablet beschikt over een 1.5 GHz tri-core A8X-chip en 2 GB aan werkgeheugen. Dit maakt het tot een krachtiger apparaat dan de iPhone 6. Logisch, zou je denken. Maar dat is niet altijd zo geweest. Zo heeft de iPad Air dezelfde processor en dezelfde hoeveelheid aan werkgeheugen als de iPhone 5s, alleen dan met een iets hogere kloksnelheid vanwege het grotere scherm.
In mijn eerste tests bleek al snel dat de iPad Air 2 soms toch merkbaar sneller is dan mijn iPhone 6. Een benchmarktest met Geekbench 3 liegt er dan ook niet om. De resultaten zijn mind-blowing, zeker voor een iOS-apparaat. Het is ook de eerste met een processor die maar liefst drie rekenkernen bevat én natuurlijk is er die verdubbeling in werkgeheugen.
Nu vraag je je misschien af, waar is het in hemelsnaam voor nodig? Dat Android alleen vloeiend werkt met dergelijke of zelfs betere hardware is niets nieuws. Maar een iPad? Gek genoeg weet ik hier ook niet echt een antwoord op. Wel is duidelijk dat Apple ons met de iPad Air 2 alvast voorbereidt op de toekomst. Wellicht komt iOS 9 met features waarvoor deze hardware essentieel is. Wel is het zo dat het werkgeheugen van 2 GB nu al goed van pas komt. Want 1 GB RAM is tegenwoordig wat karig als je veel aan het browsen bent. Tabbladen moeten dan constant herladen. Door meer RAM-geheugen toe te voegen is dat minder vaak nodig. Dit is ook net wat beter voor de accu.
Naast een nieuwe processor beschikt de iPad Air 2 over een M8-coprocessor die bewegingen meet. Het idee achter zo’n coprocessor is dat de hoofdprocessor dan niet alle taken hoeft uit te voeren. Dit bevordert uiteindelijk de batterijduur, terwijl de M8-coprocessor gewoon in de achtergrond blijft werken. De zeer kleine processor kan meten hoeveel je gelopen hebt en heeft bovendien een barometer die luchtdruk kan meten.
De iPad Air 2 heeft net als de iPhone 6 en iPhone 6 Plus een vernieuwde netwerkchip, welke naast 802.11a/b/g/n nog eens 802.11ac ondersteunt. En omdat er MIMO-technologie is toegepast zijn de prestaties overweldigend, zoals in de foto hiernaast duidelijk te zien is. Ik kan gerust zeggen dat het sneller is dan hoe mijn iPhone 6 presteert op dit gebied.
Natuurlijk vraag je je af hoe lang de iPad Air 2 meegaat. Zeker gezien zijn 6,1 mm dikte en de geavanceerde hardware. Het is waar je waarschijnlijk al bang voor was: de tablet gaat minder lang mee dan zijn voorgangers. Gelukkig komt het afgerond nog altijd neer op ongeveer tien uur. Lang genoeg uiteraard.

Camera

Je hebt ze vast weleens zien rondlopen: toeristen die foto’s maken met hun iPad. Een vreemd gezicht. Toch ziet Apple in de iPad wel potentie voor een goede camera. Daarom besloten ze die van de iPad Air 2 te verbeteren. De tablet beschikt over een camera van 8 megapixels met een diafragma van f/2.4. Een hoop functies uit de iPhone zijn overgenomen. Met iOS 8 kwam voor het eerst de panorama-feature naar bepaalde iPads. Ook is er een timer en tijdsverloop videocamera beschikbaar. Sterker nog, je kunt nu met je iPad slowmotion video’s opnemen van 120 beelden per seconden. Voor de fotocamera is er een burstmodus beschikbaar, zodat je tien foto’s per seconde kunt maken. Handig voor als je een actiefoto wilt hebben.
In de praktijk blijkt de iPad Air 2 lang niet zo goed te presteren als de iPhone 6, maar voor een tablet vind ik dat persoonlijk ook helemaal niet nodig. Hieronder zie je twee foto’s die ik gemaakt heb, zodat je een beeld krijgt van de kwaliteit.
Nogmaals, in mijn ogen is een iPad niet bedoeld voor het maken van foto’s, maar het begint wel ergens op te lijken. Als je af en toe wat vakantiekiekjes wilt maken dan kan dat prima, Al kan ik me goed voorstellen dat je dan toch liever je iPhone erbij pakt. Immers, de camera van de iPad Air 2 kun je een beetje vergelijken met die van de iPhone 4S of iPhone 5. Zeker foto’s die je binnen maakt laten dat zien, omdat er veel ruis zichtbaar is.

Touch ID

De iPad Air 2 is ook Apple’s eerste tablet met een vingerafdrukscanner, Touch ID. Dit werd voor het eerst geïntroduceerd met de iPhone 5s, wat een succes bleek. Later besloot men de scanner ook naar de iPad line-up te brengen. Net als bij de iPhone raakt de sensor soms wat bevuild, waardoor het lezen van je vinger wat meer tijd kost of zelfs helemaal niet lukt. Toch doet Touch ID het nog altijd prima. Als je er wat aan gewend raakt, wordt het iets dat je keer op keer doet in plaats van een toegangscode in te typen. Bij de iPad is het misschien wat onhandiger dan bij de iPhone, maar toegeven… Het is een goeie zet van Apple om de iPad Air 2 van Touch ID te voorzien.

iOS 8

Natuurlijk draait de iPad op Apple’s meest recente software, iOS 8. Voor een uitgebreid review hierover vewijs ik je door naar dit artikel. Wel wil ik nog wat toevoegen hieraan.
iOS op een iPad lijkt soms nogal op iOS op een iPhone, omdat het qua design vrijwel exact hetzelfde is. Ook qua features. Er zijn weinig functies die zich beperken tot de iPad. Split-screen multitasking zou bijvoorbeeld een mooie aanvulling kunnen zijn, helaas heeft Apple dit tot op heden niet aan de tablet toegevoegd. Wel handig is Continuity; dankzij deze feature kunnen je iPhone, iPad en Mac beter dan ooit met elkaar samenwerken. Stel, je begint met het typen van een mailtje op je iPhone, maar je neigt toch meer naar dat grote toetsenbord van je iPad, dan pak je die er gewoon bij en je typt hierop verder. Het is ook mogelijk telefoontjes te ontvangen en te beantwoorden op je iPad als je over een iPhone beschikt. Deze vernieuwingen in iOS 8 heb ik helaas niet uit kunnen testen.
Wel heb ik ervaren hoe handig AirDrop kan zijn. Apple introduceerde AirDrop met iOS 7 als feature voor bepaalde iPhones en iPads, en de vijfde generatie iPod touch. Helaas kon ik deze functie nooit testen, omdat ik een iPhone 4S had. En laat dit toestel nou net geen ondersteuning bieden voor AirDrop. Met de iPhone 6 is daar natuurlijk verandering in gekomen. Zodra je iets wilt delen met anderen, en je komt in een deelschermpje terecht, zie je bovenin een sectie AirDrop. Binnen een paar seconden verschijnt daar de iPhone of iPad. Door erop te tikken kun je dan content met die persoon delen. Het werkt zo eenvoudig als het maar kan zijn.
iOS 8 is zoals ik al weleens eerder heb gezegd een fantastische iOS-update en ik verwacht dat Apple zal blijven streven naar een naadloze ervaring tussen iPhones, iPads en Macs. Hopelijk gaan ze met iOS 9 de kracht van de nieuwste apparaten nog meer bewijzen.

Conclusie

We zijn alweer aangekomen bij de conclusie! De iPad Air 2 is een krachtpatser in een zeer dun omhulsel, dat is het eerste wat ik wil zeggen. Het Retina-display is schitterend om te zien en door de A8X-processor en de verdubbeling van het werkgeheugen komt iOS 8 echt tot zijn recht. Deze versie van iOS bevat eindeloze mogelijkheden, ook voor ontwikkelaars. En het zal zeker niet hierbij blijven. We kunnen nog een hoop andere innovaties op softwaregebied verwachten.
De iPad Air 2 is een toptablet die je zeker in huis zou moeten halen als je van plan bent een nieuwe te kopen. Je weet dan in ieder geval zeker dat je nog lang vooruit kunt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in