WWDC 2015: wat te verwachten?

Met nog bijna een week te gaan begint komende maandag 8 juni  alweer een nieuwe editie van het Worldwide Developers Conference, dat door Apple georganiseerd wordt. Maar wat kunnen we eigenlijk precies verwachten van dit evenement? Worden er grote aankondigingen gedaan, of valt dat dit jaar mee? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van WWDC.

Apple organiseert jaarlijks het WWDC voor ontwikkelaars van third-party applicaties voor de iPhone, iPad en Mac. Het evenement, dat altijd een week lang plaatsvindt in San Francisco, biedt deze ontwikkelaars de kans om hun applicaties te voorzien van nieuwe functies die aangekondigd zijn tijdens de keynote op de eerste dag. Zij kunnen tegelijkertijd altijd met vragen terecht bij ontwikkelaars van Apple zelf.

Het is tot nu toe altijd zo geweest dat Apple bij de keynote een nieuwe versie van haar mobiele én desktop besturingssysteem aankondigde. Dit jaar zal geen uitzondering zijn; we kunnen iOS 9 en OS X 10.11 verwachten. Hoewel het nog bij geruchten blijft is er al vrij veel bekend over wat de nieuwe features zijn. Althans, in iOS 9. Zo wordt het lettertype veranderd van Helvetica Neue naar San Francisco. Dit heeft de Apple Watch ook. Op deze manier wil Apple de ervaring tussen haar mobiele apparaten verbeteren. En de leesbaarheid van de tekst, want één van de meest gehoorde klachten van iOS 7 was dat het lezen van de tekst erg veel problemen opleverde voor veel mensen. Apple loste dit later op met iOS 7.1 door een optie toe te voegen waarmee de tekst ‘vet’ kan worden gemaakt. San Francisco lost dit euvel helemaal op, omdat het leesbaar blijft ongeacht of de tekst klein of groot is. Zelf zien? De tekst op dit blog is in het Roboto-font geschreven, wat sterk lijkt op San Francisco. Het zou alvast een idee moeten geven van wat je kunt verwachten.

Ook nieuw in iOS 9 wordt Proactive, een functie die deels met Google Now moet gaan concurreren. De dienst zal worden geïntegreerd met Spotlight en moet automatisch verschillende suggesties gaan tonen. Heb je bijvoorbeeld een activiteit in je agenda staan en een vliegticket dat je van plan bent te gaan gebruiken hierbij (denk aan een afspraak in het buitenland), dan wordt dat door Proactive aangegeven. Het is echter nog gissen over hoe Proactive zich daadwerkelijk gaat onderscheiden van Google Now, duidelijk is in ieder geval dat het een soort virtuele assistent wordt net als Siri. Over Siri gesproken, het gerucht gaat ook dat er een API beschikbaar komt voor ontwikkelaars. Wel zou deze nog beperkt zijn, omdat er anders conflicten zouden kunnen ontstaan.

Het vorig jaar aangekondigde HomeKit begint nu pas op te starten, maar Apple staat gelukkig zelf niet stil. Naar verluidt gaat iOS 9 een speciale app krijgen waarmee de gebruiker alle HomeKit-ondersteunde apparaten kan bedienen. De app, die ook wel ‘Home’ genoemd wordt, zal echt als hub gaan fungeren. Voor optimaal gebruik van HomeKit zal nog wel een derde generatie Apple TV of nieuwer nodig zijn.

De Kaarten-app krijgt een update, maar deze zal voorlopig helaas wel alleen voor gebruikers in een aantal landen gelden. Het betreft hier de mogelijkheid om OV-informatie te kunnen zien. In Nederland komt de functie er niet vanaf ‘day one’, maar Apple gaat er uiteraard alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst wel gebeurt.

Een andere, langverwachte nieuwe functie is split-screen multitasking. Iets waar veel mensen op zitten te wachten. Niet alleen Apple-gebruikers, ook Android-gebruikers die bereid zijn over te stappen zodra iOS over deze feature beschikt. Split-screen multitasking houdt in dat je twee applicaties naast elkaar kunt weergeven.

Ook komt er een nieuwe streamingdienst voor muziek, Apple Music genaamd. Deze gaat concurreren met onder andere Spotify en biedt gebruikers de mogelijkheid ‘on-the-go’ hun favoriete muziek te beluisteren.

Dit zijn een aantal van de belangrijkste te verwachten vernieuwingen in iOS 9. Toch is er wat anders aan de hand met iOS 9. Het wordt qua features geen grote update, zoals met iOS 8 het geval was. Het gaat om een update die vooral problemen uit iOS 8 moet gaan verhelpen. Veel onderhuidse verbeteringen, dat is wat er verwacht wordt. Ook op het gebied van beveiliging gaat er een hoop veranderen. Apple komt met een techniek genaamd ‘Rootless‘. Dit is een kernel-gebaseerde beveiligingstechniek, die zo geavanceerd is dat het onder meer jailbreaking onmogelijk zal maken. Plus, toegang tot bepaalde bestanden die normaal beveiligd zijn zal zelfs als ‘administrator’ (eigenaar van je toestel) niet meer mogelijk worden.

Naast een nieuwe versie van iOS en OS X komt er een wellicht een vernieuwde Apple TV, welke ook weer een software-update krijgt voor ondersteuning van third-party applicaties. Jawel, er komt een App Store naar de settopbox. Het is de vraag of de huidige Apple TV, de derde generatie variant dit ook krijgt. Dit zal uiteraard bekend worden gemaakt bij WWDC 2015.

Apple Pay, geïntroduceerd met iOS 8 voor de iPhone 6, iPhone 6 Plus en de Apple Watch, krijgt tevens een extra mogelijkheid. Zo komen er speciale beloningen voor mensen die gebruik maken van de mobiele betaaldienst. Op die manier wil Apple gebruikers motiveren nóg meer te betalen met Apple Pay. Helaas is de dienst op het moment nog alleen in de VS beschikbaar, al komt het dit jaar naar alle waarschijnlijkheid nog in Nederland.

Er wordt misschien meer aangekondigd tijdens WWDC 2015, maar dat zien we uiteraard komende maandag vanzelf. Je kunt de livestream zelf volgen op je Mac met OS X 10.6 of nieuwer en Safari 4 of nieuwer, een iPhone, iPad, iPod touch met Safari of natuurlijk de Apple TV (alle modellen). De keynote begint maandag om 19:00 Nederlandse tijd

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in