iOS 9 uitgelicht: Intelligentie

iOS 9 is inmiddels alweer even geleden aangekondigd en wordt over een paar weken als het goed is uitgebracht. Althans, dat is de verwachting. Één van de grote veranderingen in de grote update zit hem vooral in wat iOS met jouw gebruik doet. Wat je dagelijks aan apps en features gebruikt. Het gebruikt deze informatie, om je nog beter van dienst te zijn. Apple noemt het ‘intelligentie’. Maar het is meer dan alleen maar slimmer werken. Over alle vernieuwingen hierover lees je in dit artikel.

Dat de iPhone en iPad ‘slim’ zijn zal je vast niet ontgaan zijn. Je kunt spraakassistent Siri gebruiken om snel informatie te vinden middels je stem. Met Spotlight kun je zoeken naar applicaties op je toestel, naar muziek, contacten, Wikipedia-pagina’s, iTunes-resultaten, apps in de App Store en meer. En dankzij allerlei ingebouwde apps als Herinneringen en natuurlijk Agenda kom je nooit te laat op je afspraken.

Er is dus al veel gedaan om iOS slim te maken. Maar Apple vond dat het veel beter kan. Veel slimmer, uitgebreider en bovenal: zonder dat jij er als gebruiker iets voor hoeft te doen. iOS 9 is het antwoord dat je zoekt. 


Spotlight wordt Search

Al vanaf de allereerste iPhone kun je zoeken naar apps die op je iPhone staan. Door de jaren heen is er vrij veel veranderd. Met iOS 7 kreeg het nog een visuele overhaul, met iOS 8 kwam er heel wat functionaliteit bij. Naast zoeken naar apps, muziek, contacten en dat soort zaken kreeg je ineens zoekresultaten van iTunes, de App Store, Maps, Safari en Wikipedia te zien. Helaas is dit nog altijd te beperkt. Je krijgt handige informatie te zien, maar niet wat je nodig hebt. Soms wil je snel iets op kunnen zoeken zonder je stem te moeten gebruiken en zonder naar Safari of een app te hoeven switchen.
In iOS 9 krijgt de zoekfunctie opnieuw een make-over. En dat begint al bij de naam. Spotlight is voortaan Search. Of, in het Nederlands gewoon zoeken. Die naam sluit beter aan, omdat je naar alles kunt zoeken. Althans, dat is uiteindelijk het idee. Om te beginnen zal ik eerst maar even vertellen hoe je in Search komt. Net als in iOS 7 en iOS 8 krijg je het te zien door naar beneden te slepen op het thuisscherm. Maar vóór iOS 7 deed je dit door van links naar rechts te slepen. Dit is voortaan ook mogelijk. Sterker nog, gebruik je deze methode, dan krijg je meer informatie te zien. Meer daarover zometeen.
Alles wat je al kon met Spotlight is er nog gewoon, maar wordt mooier weergegeven, zoals in de screenshot hiervoor te zien is. Ook kun je nu conversie laten doen. Ben je in Londen en wil je graag weten wat 9,99 pond omgerekend is naar euro’s? Je kunt het nu gewoon vragen in Search. Ben je niet zo van deze dingen, maar zie je liever de score van je favoriete voetbalclub? Dit kun je voortaan ook gewoon raadplegen. Nog een voorbeeld: je wilt graag weten wat het weer is in Madrid. Je kunt naar de weer-app gaan. Maar als je Madrid nog niet toegevoegd hebt, dan moet je dat eerst doen. Voordat je dit allemaal gedaan hebt ben je weer een hele tijd verder. Daarom kun je Search gebruiken hiervoor. Net zoals met Siri, alleen dan zonder je stem te gebruiken. Het werkt natuurlijk met veel meer zaken. 
Het beste moet echter nog komen. Dankzij een speciale API kunnen ontwikkelaars hun apps laten samenwerken met Search. Wil je vandaag die lekkere taart bakken, maar moet je dat recept weer even opzoeken? Geen probleem, typ het gewoon in Search en het zal je meteen de recepten-app tonen met een ‘link’ naar het gewenste resultaat. Helaas moet dit nog worden geïmplementeerd door de ontwikkelaars. Daarom werkt het simpelweg nog niet. Gelukkig zal het, zodra iOS 9 uitgebracht is, niet lang duren voor veel apps er ondersteuning voor gaan bieden.
Heb je op een resultaat in Search getikt, dan hoef je niet bang te zijn dat je niet meer op dezelfde plek terugkomt als waar je net was. Linksbovenin de app zie je namelijk een link waarmee je met een tik teruggaat naar de lijst met resultaten.

Voor je begint met zoeken in Search krijg je een heel ander scherm te zien. Mits je de methode gebruikt waarbij je het opent door van links naar rechts te slepen op het thuisscherm. Je krijgt Siri-suggesties te zien en nieuws. Het zou ook ‘dichtbij’ moeten tonen, dit ben ik zelf helaas nog niet tegengekomen.

Search toont contacten die je regelmatig belt of sms’t. Gebruik je een bepaalde app op een bepaald moment? Dan wordt deze voortaan getoond op dat moment. Een praktisch voorbeeld hiervan is dat je iedere ochtend om zeven uur de NU.nl applicatie opent om het nieuws te lezen. iOS leert dit gedrag te herkennen en zal de app op een gegeven moment tonen in Search wanneer je het echt nodig hebt. Sterker nog, uiteindelijk zal het op deze momenten ook op je thuisscherm komen te staan. Zo hoef je niet eens meer te zoeken naar de app, want het staat dan al voor je klaar om geopend te worden.
Naast relevante contacten en apps toont Search nu ook nieuws. Niet veel, maar wel nieuws dat je zou kunnen interesseren.
Search is nu echt een hub geworden voor je belangrijkste zaken. Omdat ontwikkelaars hun apps ermee kunnen laten samenwerken zou het me zelfs niets verbazen als meer en meer iOS-gebruikers gaan zoeken. Velen kennen Spotlight niet eens, dat is jammer. Want het is met iOS 8 al een krachtige tool geworden. Met iOS 9 gaat het flink vooruit.


Siri is proactief en slimmer geworden

Ik vertelde zojuist over hoe iOS op basis van je gebruiksgedrag contacten en apps kan aanbevelen op momenten dat je ze nodig hebt. Maar het gaat nog een stapje verder. Heb je weleens dat je muziek wilt gaan luisteren, maar dat je weer moet ontgrendelen om de Muziek-app te openen? Met iOS 7 en iOS 8 kun je dankzij Bedieningspaneel al sneller je muziek starten. Maar wat nou als je iPhone de muziekfunctie al voor jou zou starten wanneer je je oordopjes inplugt? Zou dat niet gaaf zijn? Dat is precies wat Proactieve Siri in iOS 9 doet.
Het werkt doodsimpel. Zo simpel, dat je soms niet eens zult merken dat het er is. Plug je, zoals ik net al zei, je oordopjes in, dan krijg je direct je albumcover te zien. Linksonderin zie je daarnaast het icoon van de Muziek-app. Gebruik je een andere app voor het afspelen van muziek, zoals Spotify, dan leert iOS dit op een gegeven moment. Je zult dan na verloop van tijd het icoontje daarvan te zien gaan krijgen.
Niet alleen op het toegangsscherm zie je het. Ook wanneer je je toestel al ontgrendelt hebt, je plugt je oordopjes in en je opent de appswitcher door twee keer op de thuisknop te drukken, verschijnt de app onderin je scherm. Tik op de balk of sleep het omhoog, en de applicatie wordt geopend. Nogmaals, het werkt gewoon doodsimpel.
Schrijf je regelmatig een mailtje naar bepaalde personen op een bepaald tijdstip, dan zal dit ook herkend worden. Stel, je schrijft iedere vrijdag aan het einde van de dag een soort weekverslag naar je collega’s. In plaats van dat je één voor één al die mensen moet intypen zal de Mail-app al suggesties tonen. Van de mensen die je normaal rond dat tijdstip zou mailen. Dit werkt ook in de Agenda-app, wanneer je deze met bepaalde mensen deelt.
Ontvang je een mailtje met een uitnodiging dan wil je die vanzelfsprekend meteen in je Agenda zetten. Maar ook dit werk kan van je overgenomen worden. De activiteit zal automatisch in je Agenda worden gezet. Je kunt ook goed zien dat dit automatisch gedaan is, want het wordt dan getoond met diagonale strepen door de activiteit heen.

Ook krijg je met iOS 9 een melding wanneer je moet vertrekken om op tijd op je afspraak te komen. Deze functie is overigens niet geheel nieuw. Al sinds iOS 7 toont berichtencentrum in de vandaag-weergave wanneer je moet vertrekken om op een veelbezochte locatie te komen. In iOS 9 krijg je hier een prominente melding voor, maar dan bij iedere melding.

Tot slot weet de telefoon-app nu misschien wel die vreemde beller te herkennen. Als je door iemand gebeld word, maar de naam van de beller is onbekend dan zou het weleens kunnen voorkomen dat je ooit met die persoon gemaild hebt. In plaats van zelf te moeten zoeken kan er automatisch een suggestie worden gedaan. iOS zoekt hiervoor door je mail en toont dan op het belscherm de tekst ‘misschien:’ gevolgd door de naam van de mogelijke beller.
Allemaal zeer handige en welkome vernieuwingen voor Siri dus. Maar je zou niet denken dat het Siri is die dit allemaal doet. In feite is het ook niet zo, want dat is een spraakassistent. Ook die heeft talloze nieuwe features gekregen. Daar gaan we nu op in.
Stel je eens voor. Je moet vanavond naar de supermarkt en je hebt een mooi boodschappenlijstje. Maar je bent bang dat je deze vergeet. Of je bent te lui om de notities-app te openen waar dit lijstje zich bevindt. Apple heeft Siri in iOS 9 zodanig aangepast dat het context beter dan ooit begrijpt. Ben je in een app als Notities, Safari of Berichten, dan kan het je helpen op basis van tekst die er staat een herinnering te maken. Het voorbeeld waarbij je een boodschappenlijstje hebt gemaakt waar je je aan wilt laten herinneren wanneer je bij de supermarkt aankomt wordt hiernaast goed gepraktiseerd.
Wanneer je in de app zelf bent, op de plek waar je een herinnering van wilt hebben, start je Siri door de thuisknop ingedrukt te houden. Dan zeg je iets als ‘herinner mij hieraan als ik bij de Albert Heijn ben’. Je hoeft niet eens het adres te kennen, want op basis van jouw locatie zal het een in de buurt liggende supermarkt vinden onder de naam die jij noemt. En dan krijg je het bekende sheetje van Herinneringen te zien. Het grootste verschil zie je als je aan de rechterkant kijkt: daar is het icoontje van Notities te zien. Als je op de locatie aankomt en je ziet die melding, dan tik je op het appicoontje en je komt direct uit bij de notitie. Dit werkt zoals ik net zei ook met Safari en Berichten. Handig als je via sms of iMessage een afspraak hebt gemaakt.

Dit zal ook met andere apps gebruikt kunnen gaan worden. WhatsApp kan het op dezelfde manier toepassen als bij Berichten. Contextuele herinneringen, zoals de functie heet, zal voor veel mensen van pas komen. Maar Siri is meer dan alleen proactief. Ben je op zoek naar die leuke foto’s die je afgelopen vakantie in Luxemburg maakte, dan kun je de hele foto’s-app overhoop halen hiervoor. Zeker als je heel veel foto’s maakt. In iOS 9 kun je Siri vragen de juiste foto’s te vinden voor jou. Vraag je iets als ‘Laat mijn foto’s zien die ik in Luxemburg heb gemaakt’, dan opent de Foto’s-app zich en krijg je de gewenste plaatjes te zien.

En ja, dit werkt prima met foto’s, selfies, bursts en zelfs slow-motion video. Niet alleen kun je trouwens zoeken op het soort media of de locatie, maar ook op de datum. Of gecombineerd. Je zou kunnen zeggen ‘laat mijn foto’s zien die ik in Amsterdam heb gemaakt in augustus’. Resultaat spreekt natuurlijk voor zich.
Siri is dus proactiever geworden, maar ook een stuk slimmer dankzij het feit dat het nu beter begrijpt wat je wilt. Niet alleen wat je zegt dus.  Sowieso is heel het systeem slimmer geworden met iOS 9. Je hoeft minder zelf te doen voor bepaalde zaken, omdat dit allemaal proactief gedaan wordt voor jou. En met een uitgebreidere zoekfunctie hoef je minder vaak apps te openen, terwijl je tegelijkertijd juist meer van bepaalde apps gebruik zult gaan maken. iOS 9 is een en al intelligentie.

Overigens, en daar wil ik graag nog als laatste even een gedeelte aan besteden gezien het enorme belang ervan: al deze features maken gebruik van jouw gedrag. Normaal zou dit betekenen dat alles naar de servers van Apple gestuurd wordt, zodat het uiteindelijk zomaar verkocht kan worden aan anderen. Dat is niet het geval. De dia hiernaast werd getoond tijdens de aankondiging van iOS 9. In die dia staat precies wat Apple doet om jouw privacy te waarborgen wat betreft het gebruik van intelligentie in iOS 9. Voor degenen die geen of niet zo goed Engels begrijpen heb ik hieronder alles even vertaald:

  • Anoniem
  • Niet geassocieerd met Apple ID
  • Willekeurige indentifier
  • Niet gelinkt naar andere Apple-diensten
  • Niet gedeeld met derde partijen
  • Jij bent in controle
Het moge duidelijk zijn dat Apple meer om privacy geeft dan wat ook. Uiteraard kun je, als je echt geen gebruik wilt maken van de nieuwe intelligentie functionaliteit, deze uitschakelen.
Dat was het over intelligentie in iOS 9. Mocht je nog vragen hebben hierover, of over een andere feature in iOS 9, schroom dan niet mij hierover te contacteren.

.button3 {
display:table-cell;
padding: 15px 20px;
letter-spacing: 2px;
text-transform: uppercase;
text-align:center;
vertical-align:middle;
border-radius:5px;

border: 3px solid #ad52c9;
background-color:#ad52c9;
}

.button3:hover {
background-color: #c585d9;
border: 3px solid #c585d9;
}

.button3:active {
background-color: #8a41a0;
border: 3px solid #8a41a0;
}

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in