Review: iPad mini 4

De iPhone 6s is inmiddels uit, maar in Nederland moeten we er nog even op wachten helaas. Daarom besloot ik een review te doen van een apparaat dat maar weinig aandacht kreeg tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones en de iPad Pro. En dat is natuurlijk de iPad mini 4! Wat kun je er allemaal mee en waarom zou je er überhaupt iets aan hebben? In deze review vertel ik alles wat je moet weten over de gloednieuwe kleine iPad.

Informatie

iPad mini 4
Space Gray
16 GB
7,9-inch Retina-display (volledig gelamineerd en met antireflectiecoating)
2048×1536 pixels (326 ppi)
1,5 GHz dual-core A8-chip met 64-bits architectuur
M8-coprocessor
2 GB RAM
iOS 9

REVIEW

Inleiding

Het is een feit dat de iPad mini beschouwd wordt als de nieuwe iPod. Niet omdat het lijkt op een grotere iPod touch of iPhone, maar omdat Apple de kleine tablet amper van bijzondere updates voorziet. Nog geen jaar geleden werd de iPad mini 3 aangekondigd naast de iPad Air 2. De verbeteringen ten opzichte van de iPad mini 2, die een jaar eerder werd uitgebracht? Een nieuwe kleur en een vingerafdrukscanner. Veel mensen waren enorm teleurgesteld in deze update. Voor velen was het niet eens een update. Sommigen vonden dat Apple het beter gewoon een iets verbeterde iPad mini 2 kon noemen. En dat is zeker terecht in mijn ogen.
Met de iPad mini 4 maakt Apple weer grotere stappen. Een beter scherm, snellere processor, betere camera en iOS 9 maken de nieuwe kleine iPad opnieuw tot een ware tegenstander voor andere tablets van vergelijkbare grootte. In deze review lees je natuurlijk wat er precies nieuw is.

Belangrijk om te weten vooraf, is dat dit mijn allereerste iPad is. Wel schreef ik in januari een review over de iPad Air 2. Omdat ik deze echter leende van mijn vader, was er simpelweg niet veel tijd om bepaalde functionaliteit echt uitgebreid te testen. Deze keer wel, en daarom zal het totale review ook accurater zijn.

Design

Apple is design, design is Apple. Althans, dat is wat men vaak vindt. En ik denk er zelf ook zo over. Geen ander bedrijf besteedt zoveel tijd aan het perfectioneren van een product op het gebied van zijn looks. De iPad mini 4 is geen uitzondering. Met 6,1 milimeter dikte is hij precies even dun als zijn grotere broer, de iPad Air 2. Ook weegt hij iets minder dan 300 gram. Deze cijfertjes zijn bijzonder, want er zit toch een hoop geavanceerde technologie in die kleine behuizing. Om dat voor elkaar te krijgen is kennis van de engineering teams geen pré, maar een vereiste. Evenals samenwerking zorgt ervoor dat je al die hardware gepropt krijgt in zo’n klein apparaat.

Ik koos voor het Space Gray (spacegrijze) model. Hoewel ik niet zo’n fan ben van die kleur bij de iPhone 6, ziet het er bij de iPad mini 4 veel mooier uit. Zoals bij de iPhone 5s eigenlijk. Het is overigens niet anders dan bij de iPad mini 3 en iPad mini 2 in deze kleur. De afwerking van de behuizing is gewoon fenomenaal, zoals je verwacht bij producten van Apple. Je ziet meteen dat het met precisie is gedaan.
Verder zal ik er maar niet omheen draaien. De iPad mini 4 heeft gewoon een prachtig, dun en licht design voor zo’n geavanceerde tablet. Over dat geavanceerde gaan we het natuurlijk nog hebben in deze review.

Display

Eén van de grootste ergernissen die bij reviews zijn genoemd is het scherm van de iPad mini. Die is tot nu toe altijd erg slecht geweest vergeleken met die van de normale iPads. Het kleurengamma is slecht en er is veel reflectie aanwezig. Met andere woorden, men is eerder geneigd voor de normale iPad te gaan, alleen al om die reden. De iPad mini 4 is Apple’s eerste kleine iPad die qua scherm op het niveau van de iPad Air 2 zit. Het is zelfs een beter scherm, als we de website DisplayMate mogen geloven.
De iPad mini 4 heeft net als de iPad Air 2 een volledig gelamineerd scherm en antireflectiecoating. Dit resulteert in een hoger kleurengamma van 101 procent en een reflectie van 2 procent. Ter vergelijking, dit was bij de iPad mini 2/3 nog respectievelijk 63 procent en 6,5 procent. Wat dit allemaal betekent, is dat de leesbaarheid flink verbeterd is.
Ondanks dat de resolutie van het 7,9-inch scherm met 2048×1536 pixels (326 pixels per inch) hetzelfde is gebleven, is het een prachtig scherm om naar te kijken. Daar valt verder niets op tegenin te brengen. Je kunt een scherm een hogere resolutie geven, maar je schiet er uiteindelijk niet veel mee op. Mede omdat het impact heeft op de accuduur, maar ook omdat de huidige resolutie al perfect is. Punt.

Processor en werkgeheugen

Net als bij het scherm heeft Apple de iPad mini altijd bescheiden hardware upgrades gegeven. De iPad mini 2 en iPad mini 3 hebben dezelfde processor. Bij de iPad mini 4 is dat anders. Die beschikt over een 1,5 GHz dual-core A8-chip en 2 GB aan werkgeheugen. De processor zelf is hetzelfde als die van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, maar dan iets hoger geklokt om de extra pixels van het grotere scherm aan te kunnen sturen.

In de praktijk zou je de iPad mini 4 eigenlijk als een nog grotere iPhone 6 Plus kunnen zien. Daar zit een positieve kant aan, en daar zit een negatieve kant aan.

Over het algemeen is de iPad lekker vlotjes. Applicaties starten snel op en de meeste applicaties zijn gewoon vloeiend. Maar hier en daar is duidelijk wat lag te zien. Nu lijkt het eerder aan iOS 9, de software dat op de tablet draait, te liggen. Maar het kan eveneens met de grafische processor te maken hebben. Want door het grotere scherm heeft de iPad, ondanks de iets hogere kloksnelheid moeite om bepaalde taken bij te benen. Dat merk je vooral in de appswitcher, dat je gebruikt om snel van de ene naar de andere actieve app te gaan. Nogmaals, het lijkt op een issue te gaan veroorzaakt door de software, maar omdat ook de iPhone 6 Plus last heeft van deze problemen is er zeker een mogelijkheid dat het aan de GPU ligt. De iPhone moet namelijk alles flink ‘upscalen’ naar een veel hogere resolutie dan die het toestel weergeeft (1080p). Dit gecombineert levert veel werk op. En doordat de iPad mini 4 sowieso al een hogere resolutie heeft van zichzelf moet er meer worden gedaan om dezelfde resultaten te geven.

Ik zie het niet als een ergernis, maar vind het wel jammer dat een tablet met een processor van slechts een jaar oud nu al gebreken vertoont. Hopelijk gaat Apple dit nog oplossen. Want dan zal de tablet zonder twijfel nóg sneller aanvoelen.

Het verdubbelde werkgeheugen is hetgeen dat de iPad mini 4 daadwerkelijk een krachtpatser maakt. Waar je voorheen een paar tabbladen kon openen voor ze alweer opnieuw geladen werden, kun je er nu flink wat meer openen zonder dat dit gebeurt. Hetzelfde geldt voor applicaties: deze blijven langer door draaien in de achtergrond, zodat deze minder vaak herladen hoeven te worden.

2 GB RAM is duidelijk de kers op de taart. Maar het is niet alleen goed voor de algemene prestaties, het maakt ook een andere functie mogelijk die met iOS 9 geïntroduceerd is: Split View! Hiermee kun je twee apps naast elkaar gebruiken. Natuurlijk is er dan voldoende werkgeheugen nodig, en met 1 GB krijg je het echt niet voor elkaar. Want een moderne app gebruikt al gauw zoveel geheugen. Als je dan ook nog eens twee apps tegelijk gebruikt, crashen deze zonder twijfel binnen een minuut. Daarom was het gewoon nodig om naar 2 GB RAM te gaan. Hierdoor is de iPad meteen goed voorbereid op de toekomst.

Dan natuurlijk de accuduur. Apple heeft – tot spijt van een hoop potentiële iPad mini-kopers – de accucapaciteit van de nieuwe kleine iPad verminderd. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de tablet slechts 6,1 milimeter dik is, en dat is heel dun. Bij de iPad Air 2 moest Apple de accu ook al kleiner maken. Gelukkig is bij beide apparaten de werkelijke accuduur nagenoeg gelijk gebleven, claimt het bedrijf zelf. In mijn eigen ervaringen gaat de iPad mini 4 probleemloos een hele dag mee. En dan gebruik ik ook nog eens heel vaak Split View (meer hierover in het volgende onderdeel), wat extra veel kracht vergt.

Sterker nog, na een paar dagen mijn iPad mini niet te hebben opgeladen had ik nog altijd bijna driekwart van de volledige accucapaciteit over. Dat is te danken aan het feit dat hij ’s nachts bijna tot helemaal niets verbruikt, wat bij de iPhone 6 wel het geval is. Als je die ’s nachts niet oplaadt, is de kans groot dat je de volgende dag met een bijna lege accu te kampen hebt. Dit komt waarschijnlijk doordat de iPhone veel meer doet op de achtergrond. In elk geval is een een flinke bonus voor mij. Ik ga geen exacte cijfers noemen, want voor iedereen zal de ervaring uiteindelijk anders zijn. Sommigen zullen hun iPad als nieuw instellen, anderen zetten er een reserverkopie op terug. Ik heb het eerste gedaan, omdat ik nooit eerder een iPad gehad heb. De kans op een verminderde accuduur met een reservekopie erop is groter dan wanneer je de tablet als nieuw instelt.

De A8-chip met een iets hogere kloksnelheid en dubbel zoveel werkgeheugen als bij de iPhone 6 maakt de iPad mini 4 tot een productiviteitsapparaat. Je kunt meer doen zonder haperingen, ondanks dat hier en daar lag te zien is als gevolg van de minder goede grafische processor en/of onvoldoende optimalisatie in iOS 9. En Split View is wat de iPad interessanter dan ooit zal gaan maken, allemaal dankzij deze hardware.

Draadloos

Een iPad is geen iPad als het niet over wi-fi zou beschikken. Want dan zou je niet van die prachtige content op het web kunnen genieten. Je zou niet die leuke komediefilm kunnen zien op Netflix. En mailen of chatten met je vrienden is dan evenmin mogenlijk.
De iPad mini 4 beschikt over 802.11a/b/g/n/ac met MIMO. Huh? Wat is MIMO nou weer? Nou, het belangrijkste verschil dat dit oplevert, is een beter bereik. In plaats van één, worden er twee antenne’s gebruikt. Hierdoor blijft het signaal extra sterk op een grotere afstand en de snelheid is hoger wanneer je alsnog relatief dichtbij een router zit. In mijn eigen tests was dat verschil goed merkbaar. Waar mijn iPhone 6 continu onder de 20 Mbit/s blijft steken, haalt de iPad mini 4 de 50 Mbit/s. Het zou te maken kunnen hebben met een defecte of niet goed functionerende netwerkchip bij de iPhone, want dat toestel zou die snelheid normaal ook aan moeten kunnen. Maar alsnog is het duidelijk dat de iPad erg snel is wat betreft datasnelheid.
Een andere verbetering is het gebruik van Bluetooth 4.2. Dit is relatief zuiniger dan Bluetooth 4.0, en zou moeten bijdragen aan een verlenging van de accuduur (wellicht is het zelfs een reden dat mijn iPad zo lang meegaat). Geen baanbrekende vernieuwing, maar wel interessant om te zien dat Apple als één van de eersten de nieuwste Bluetooth-technieken toepast in hun apparaten.

Camera

Foto’s maken met een tablet? Waarom ook niet? Nou eigenlijk, om daarom. In mijn ogen kan foto’s maken met een apparaat zo groot als een iPad gewoon echt niet. Het is geen gezicht om iemand er foto’s mee te zien schieten. Toch probeert Apple van de tablet een echte point-and-shoot camera te maken, zoals de iPhone. De iPad mini 4 heeft dezelfde camera als de iPad Air 2. Ofwel, eentje met 8 megapixels en ondersteuning voor 1080p-video. Voorop zit een 1,2 megapixel camera waar je mee in 720p kunt filmen. Omdat ik liever geen woorden vuil maak aan veel informatie heb ik hieronder een simpele vergelijking van de camera (links) met die van de iPhone 6 (rechts). De foto is op mijn eigen kamer gemaakt met het licht helemaal uit, en de televisie aan, wat zo’n beetje het enige licht is.
Wat direct opvalt is dat de iPhone 6 veel beter presteert. En dat maakt al duidelijk dat de camera van de iPad mini 4 niet hetzelfde is als die van de iPhone. Je kunt de camera het beste vergelijken met die van de iPhone 5s.

Wil je goede foto’s en video’s kunnen maken, neem dan zeker geen tablet. Niet alleen omdat het zo onhandig is, ook omdat de specificaties meestal minder zijn vergeleken met die van smartphones. Zeker nu de iPhone 6s een 12 megapixel camera heeft, wat de camera van de iPad mini 4 heel slecht doet laten lijken. Onder zeer gunstige omstandigheden zal de iPad mini 4 voldoende fungeren als camera, als je bijvoorbeeld niet je iPhone bij hebt, of als je nog een ouder toestel hebt dan de iPhone 5s en je wilt toch leuke foto’s maken. Zelf zie ik de iPad totaal niet als een camera, daarom laat ik het hier ook bij. En ik kom misschien wat hard over wat betreft het sociale aspect van fotograferen met een iPad. Maar hey, een mening hoort erbij, toch?

iOS 9

Het beste van het bezitten van een Apple-product is natuurlijk het besturingssysteem waar het mee geleverd wordt. De iPad mini 4 draait standaard op iOS 9, dat op 16 september voor een hoop andere apparaten. Dit, in combinatie met features uit eerdere versies, levert een geweldige ervaring op. Ik wil eigenlijk twee zaken uit iOS bespreken die voor mij echt het meest belangrijk zijn.

Multitasking

Eerder schreef ik een artikel over het nieuwe multitasking op de iPad. Daarin besprak ik Slide Over, Picture-in-Picture, Split View en natuurlijk het geavanceerdere QuickType-keyboard met ingebouwde trackpad. Hoewel ik niet diep wil ingaan op die features, omdat die in dat artikel al besproken zijn, deel ik wel graag mijn ervaringen met deze functies op de iPad mini 4, plus nog een extraatje.

Je hebt vast weleens willen zien dat een video die je afspeelt, blijft doorgaan als je even naar een andere app gaat. In iOS 9 is dat mogelijk, dankzij Picture-in-Picture. In apps waar het ondersteund wordt zie je dan in de videoplayer een icoontje rechtsonderin. Tik je daarop, dan activeer je de functie en wordt het filmpje als een blokje in de hoek gezet. Sommigen zullen het te klein vinden om fatsoenlijk naar te kijken, zeker op een iPad mini. Gelukkig kun je het groter maken, door simpelweg te knijpen. Zoals je dat normaal doet om in te zoomen op een foto. Tik op het filmpje en je krijgt drie knoppen te zien. Eentje om Picture-in-Picture te sluiten en terug te gaan naar de app waar het van komt, een om te pauzeren/af te spelen en als laatste eentje om de hele app mee te sluiten.

Naast Picture-in-Picture is er Slide Over, maar ik wil het daar niet over hebben. In plaats hiervan, wil ik meteen doorgaan naar de functionaliteit dat de iPad tot een veel krachtigere tool maakt, en dat is Split View. Hiermee kun je twee applicaties naast elkaar tonen en tegelijkertijd gebruiken.

Split View vergt voldoende kracht en werkgeheugen. Zeker omdat iedere app een deel nodig zal hebben. Zeker als je bijvoorbeeld twee apps naast elkaar zet die allebei veel geheugen gebruiken. Helaas ondersteunen nog niet veel apps het. Zowat iedere ingebouwde app heeft het al wel, en een aantal third-party apps hebben het.

Alleen al Split View is wat mij betreft de reden om tegen iPad-gebruikers te zeggen: zorg dat je óf een iPad Air 2 hebt óf een iPad mini 4. Of binnenkort natuurlijk de iPad Pro. Want dan kun je de feature gebruiken, met een ouder apparaat heb je alleen Slide Over en Picture-in-Picture.

Continuity

Het bestaat inmiddels al een jaar, maar ik kon het nooit echt uittesten, tot nu. En dat is Continuity. Wat het doet, is apparaten met elkaar samen laten werken. En dan bedoel ik écht samenwerken. Stel, je begint op je iPhone met het typen van een mailtje, maar je wilt eigenlijk liever een groter toetsenbord gebruiken hiervoor dan kan dat. Je pakt gewoon je iPad (of Mac) op, schuift vanaf het toegangsscherm of de appswitcher de Mail-app omhoog en je gaat verder met waar je gebleven was.
De naam zegt het eigenlijk al. De Nederlandse naam is ‘continuïteit’, maar dat bekt niet zo lekker. In elk geval, het houdt in dat je continu door kunt blijven werken met ieder apparaat. Mits het van Apple is. Heb je minimaal twee apparaten met ondersteuning voor Continuity, en dat kan een iPhone, iPad, iPod touch of Mac zijn, dan zul je snel ervaren hoe handig het is.

Het voorbeeld dat ik net beschreef, waarbij je op het ene apparaat begint en op het andere verdergaat, is onderdeel van wat Handoff heet. Dit werkt tegenwoordig met veel meer applicaties. Een ander perfect voorbeeld van hoe je Handoff het beste gebruikt, is met Pages. Als je aan een document werkt wil je op een gegeven moment van dat minitoetsenbordje naar een grotere. Of je wilt simpelweg een groter scherm. Het enige dat je hoeft te doen, is je iPad oppakken en vanaf het toegangsscherm schuif je het appicoon van Pages omhoog. Je is niets nieuw om te leren, het werkt gewoon zo. Mocht dat niet het geval zijn en je gebruikt wel apparaten die de functionaliteit ondersteunen, kan het zijn dat Handoff uitgeschakeld staat bij je instellingen. Schakel het in, en het werkt meteen vanaf het moment dat je op één van je apparaten een app opent die Handoff gebruikt.

Er is meer. Als je vaak onderweg bent met je iPhone en iPad of Mac, dan wil je ook altijd verbonden zijn. Maar er is vanzelfsprekend niet overal internet. Gelukkig is daar een oplossing voor, en Apple noemt dat Instant Hotspot. Je hebt vast weleens een persoonlijke hotspot gemaakt van je iPhone. Als je provider dit toestaat, doe je dit door naar de instellingen van je mobiele internet te gaan. Instant Hotspot maakt het makkelijker om de verbinding van je iPhone te delen met een iPad, iPod touch of Mac. Door op deze apparaten hetzelfde iCloud-account te gebruiken als op je iPhone, weten deze dat je waarschijnlijk vaker gebruik gaat maken van de persoonlijke hotspot van je iPhone.

In plaats van iedere keer het wachtwoord opnieuw in te moeten typen, kun je bij de netwerkinstellingen met een tik de verbinding van je iPhone gebruiken. Het mooie is, dat je de persoonlijke hotspot niet eens aan hoeft te hebben staan. Zo gebruik je de functie, zonder dat het continu aan staat. Als je het wilt gebruiken, schakel je het in. Ben je klaar, dan ‘log je uit’ op je iPad of Mac, en persoonlijke hotspot wordt ook helemaal uitgeschakeld.

Naast dit, kun je dankzij Continuity op je iPad sms’jes en telefoontjes ontvangen. Ook zelf bellen vanaf de iPad is mogelijk. Tik op het telefoontje bij iemands contactinformatie, meer hoef je niet te doen. De iPad maakt hiervoor gebruik van je iPhone. Sinds iOS 9 is het zelfs mogelijk om te telefoneren, zelfs als je iPhone helemaal niet in de buurt is of uit staat. Dit werkt helaas nog maar heel beperkt, en is sowieso nog niet in Nederland beschikbaar. Maar dat het mogelijk is, dat is gewoon cool.
iOS 9 is de meest complete iOS-versie ooit. Zeker omdat de belangrijkste vernieuwingen, op het gebied van productiviteit zich er in bevinden. Men heeft al enkele jaren gevraagd om de mogelijkheid tot ware multitasking, en nu is het er eindelijk. En zoals verwacht is het volgens Apple-normen geïmplementeerd.

Conclusie

De iPad mini 4 is een pracht van een tablet, met een mooi scherm, snellere processor en dankzij het vernieuwde multitasking in iOS 9 benut je de verdubbeling van het werkgeheugen echt. Het is geen iPad Air 2 qua prestaties, maar hij gaat de komende jaren nog wel prima mee. Het zal mij dan ook benieuwen of Apple meer features introduceert die van de tablet een nóg krachtiger apparaat maken.
Wat de iPad mini 4 vooral interessant maakt, is dat het een prima instapmodel is voor mensen die wél de volledige iPad-ervaring willen voor minder geld. Een iPad Air 2 kost namelijk minimaal €499, terwijl je voor de iPad mini 4 een honderdje minder neerlegt. Nadeel is wel dat het goedkoopste model maar 16 GB aan opslag bevat. Maar nogmaals, daarom is het zo’n goed instapmodel. Natuurlijk is het altijd slimmer om meer geheugen te nemen. 64 GB of 128 GB zijn de overige beschikbare opties.
En wat als ik al een iPad heb? Als je een iPad van minimaal twee jaar oud hebt, dan zal de iPad mini 4 een zeer goede keuze zijn. Zelfs als je een iPad mini 3 hebt, van maar een jaar oud. Alleen al om Split View, maar ook vanwege het scherm dat een enorme stap vooruit is. Heb je een iPad Air 2, maar wil je liever toch een kleinere iPad, dan kan het ook een optie zijn om voor de mini 4 te gaan. Maar wees je er dan wel van bewust dat je één rekenkern minder krijgt, en de grafische prestaties zijn minder. 

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in