Microsoft viert dertig jarig bestaan Windows

Vandaag is het alweer dertig jaar geleden dat Microsoft haar besturingssysteem Windows lanceerde. Door de jaren heen is er heel wat veranderd en Windows is razend populair. Sterker nog, het is het meestgebruikte desktopbesturingssysteem ter wereld. Hoe komt dat eigenlijk? Wat maakt Windows zo bijzonder en succesvol?

Het begon natuurlijk met MS-DOS, ofwel Microsoft Disk Operating System. Als je daar ooit mee gewerkt hebt weet je hoe ingewikkeld het is ten opzichte van Windows zoals dat nu is. Je gebruikte namelijk tekstcommando’s, er was geen grafische interface. Wilde je bijvoorbeeld een map aanmaken, dan klikte je niet even op een icoontje om kladblok te openen. En opslaan ging dan ook heel anders dan middels de toetscombinatie Ctrl + S of via Bestand > Opslaan (als). Toch werkte het wel. MS-DOS wordt trouwens nog steeds veel gebruikt in de grafische omgevingen van Windows, middels opdrachtprompt. Het biedt soms meer mogelijkheden en het helpt informatie sneller op te zoeken of testen. Zo gebruikt men het vaak om een netwerkverbinding te testen, als deze niet naar behoren lijkt te functioneren. Binnen bedrijven worden routers en servers daarnaast met een Terminal beheerd, omdat de beheermogelijkheden groter zijn.

Windows 1.0

Windows 1.0 was de allereerste grafische versie van het besturingssysteem. Vergis je niet, Microsoft was niet als eerste hiermee. Dat was Apple een jaar eerder namelijk met de Macintosh. Windows 1.0, uitgebracht op 20 november 1985 maakte het gebruik van een computer ineens een stuk makkelijker. Je kon de content ineens met een muis aanklikken, waarna het geopend werd. Er waren menu’s die je kon openen. Er was geen kennis meer nodig van opdrachtprompt. Het was hierdoor een enorme stap wat betreft gebruiksvriendelijkheid.

Windows 95

Tien jaar later kwam Windows 95 uit, welke het startmenu introduceerde. Ook kon je voortaan vanaf het bureaublad snelkoppelingen naar programma’s en mappen openen. En multitasking was eveneens een feit: via de taakbalk onderin kon de gebruiker eenvoudig schakelen tussen actieve programma’s.

Windows 95 was in feite was Windows tot op heden nog altijd is. Maar dan met een totaal ander ontwerp. En veel meer mogelijkheden. De basis is echter nog altijd hetzelfde gebleven.

Windows XP

Het meest populaire besturingssysteem van Microsoft was Windows XP, dat in 2001 het levenslicht zag. Het startmenu kreeg in deze versie een nieuw ontwerp, evenals de taakbalk. Heel Windows zag er anders uit eigenlijk. En er kwamen natuurlijk meer en meer mogelijkheden.
Windows XP wordt nog steeds door sommige bedrijven gebruikt, omdat de kosten om te upgraden naar een nieuwere versie vaak erg hoog liggen. Dit vormt wel een risico, omdat Microsoft geen beveiligingsupdates meer uitbrengt voor het besturingssysteem.

Windows Vista

Nog altijd het lelijkste eendje onder Microsoft’s besturingssystemen is Windows Vista, uitgebracht in 2007. Ook deze keer kwam er een nieuw design, maar qua functionaliteit wist het bedrijf veel mensen teleur te stellen. De software-ondersteuning van derde partijen was zeer beperkt, met name betreffende games en netwerkverbindingen. Dit was vaak het gevolg van de drivers die niet ondersteund werden. Door complexe grafische beelden gingen de prestaties daarnaast sneller achteruit dan de bedoeling zou zijn.

Windows 7

Windows 7, uitgebracht in 2009, is voor Windows Vista wat Windows 98 voor 95 was. Het lostte de grootste ergernissen op, met name qua compatibiliteit. Het kreeg een interface gelijk aan die van Vista, maar met diverse tweaks. Dit, gepaard met heel wat nieuwe functies natuurlijk.
Het is op dit moment het meestgebruikte besturingssysteem ter wereld, en als je Windows 7 gebruikt zou dat niet aan moeten komen als een verassing.

Windows 8

Ook met Windows 8, welke in 2012 gereleased werd, kwam weer een compleet vernieuwd ontwerp. Maar deze keer drastischer dan ooit. Microsoft probeerde in te spelen op de tabletmarkt en kwam met een vervangen voor het startmenu: een startscherm. Al snel bleek dat mensen niet zaten te wachten hierop, met als belangrijkste reden de verdwijning van het startmenu. Microsoft probeerde met Windows 8.1 een aantal klachten op te lossen, maar de terugkeer van het startmenu, daar hoefden we niet op te gaan zitten wachten.

Windows 10

Dit jaar bracht Microsoft Windows 10 uit. En het blijkt nu al erg populair te zijn, want in oktober werd aangekondigd dat het op maar liefst 110 miljoen apparaten staat. Windows 10 bracht het startmenu terug, maar combineerde deze met de bekende ’tegels’ uit Windows 8 om iedereen tevreden te stellen. Er kwam ook een speciale tabletmodus om gebruikers van een tablet tegemoet te komen.

Windows v.s. OS X

Net als de discussie iOS vs Android heb je de discussie Windows vs OS X. Het blijft een oneindig debat over wat beter is. Beide besturingssytemen hebben natuurlijk hun plus- en minpunten, maar wat Windows superieur maakt tegenover OS X zijn de beheermogelijkheden eindeloos. Ook OS X is goed te beheren, maar bij Windows heb je net als bij Android enorme flexibiliteit. Je kunt werkelijk alles aanpassen. Dit tot ergernis van veel gewone consumenten die zich geen raad weten met veel problemen. Iets dat bij OS X vaak wel weer beter geregeld is. Toch blijft Windows een aantrekkelijk besturingssysteem voor ICT-beheerders.
Apple heeft in het verleden Windows weleens bespot om die flexibiliteit. De inmiddels vertrokken Bertrand Serlet, SVP van Software Engineering bekritiseerde onder meer het registry, DLL’s, schijfdefragmentatie en gebruikersbeheer (UAC). Windows Vista zou daarnaast een kopie zijn van OS X Tiger door functies als Instant Search, IE7 RSS, Windows Mail en Windows Calendar. 
Of dat ook echt zo is? Niet echt. Niemand heeft niemand gekopieerd in dit geval, en Microsoft blijft voorloper op het gebied van beheer. Maar Apple is met OS X hard op weg, zeker als je bedenkt dat bedrijven als IBM de Mac omarmen.
Windows heeft heel wat meegemaakt in de afgelopen dertig jaar en dat mag gerust eens gevierd worden. Op naar de volgende dertig jaar, wat mij betreft.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student Medewerker Beheer ICT met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in