OS X-tip: Spotlight gebruiken

Nu ik officieel een MacBook Pro heb, kan ik OS X goed leren kennen. Zoals ik in mijn review al aangaf is dit besturingssysteem even wennen, maar als je er de moeite voor neemt ken je de basis in korte tijd alweer. Om je een idee te geven van wat OS X aan mogelijkheden biedt wou ik vandaag beginnen met een tutorial, te beginnen met hoe je Spotlight gebruikt. In dit artikel beschrijf ik hoe je het activeert en natuurlijk wat je er allemaal mee kunt doen.

Spotlight kennen we al van de iPhone: het is dé plek waarvandaan je kunt zoeken naar applicaties, muziek, contacten, mails en met iOS 9 zelfs in third-party apps dankzij een API die ontwikkelaars kunnen gebruiken. Ook OS X maakt gebruik van Spotlight voor deze zaken. Maar vóór OS X Yosemite was het een klein zoekbalkje die je rechts in de menubalk zag als je op het vergrootglas klikte. Dat icoontje is er trouwens nog steeds, om Spotlight mee te activeren. Maar de functie zelf is flink op de schop gegaan. Met de komst van OS X El Capitan begrijpt het zelfs normale taal.

Spotlight starten

Het starten van Spotlight is kinderlijk eenvoudig. Er zijn twee mogelijkheden: via de menubalk en middels een toetscombinatie. Dat laatste gebruik ik zelf het meest, maar ik kan me goed voorstellen dat sommigen het fijner vinden dit via de menubalk te doen.

1. Via de menubalk

Wil je Spotlight starten via de menubalk, dan klik je simpelweg op het vergrootglas dat helemaal rechts in die balk zit, links van het meest rechter icoontje (voor het openen van berichtencentrum).

2. Via een toetscombinatie

De snelste manier om Spotlight te starten is door een toetscombinatie te gebruiken. Deze is Cmd ⌘ + spatiebalk.

Spotlight gebruiken

Als je Spotlight gestart hebt zie je onderstaande balk met de tekst ‘Zoek met Spotlight’. Je kunt meteen beginnen met typen. Maar wat precies? Nou, zo’n beetje alles. Spotlight kun je een beetje zien als Siri, de spraakassistent van je iPhone en iPad. Op sommige vlakken toch weer wat beperkter, maar ook weer niet. Het hangt er maar net vanaf wat je nodig hebt. 

Om te beginnen kun je zoeken naar lokale content. Denk aan applicaties en bestanden op je Mac. Je hoeft meestal niet eens de volledige naam in te typen, omdat Spotlight voor jou aanvult waar mogelijk. In het voorbeeld hieronder zie je dat ik ‘afstudeer’ getypt hebt, aangevuld met ‘verslag-v1 (1)’, omdat dit de exacte naam is van het document waar ik naar zocht. Je ziet meteen aan voorbeeld hiervan, dus je weet meteen of het het juiste bestand betreft. Je kunt Spotlight ook berekeningen laten uitvoeren, zoeken naar instellingen en meer. Als je op Enter drukt, wordt het programma met het document/resultaat geopend. Dit is vooral handig als je even snel een programma wilt starten. Wil je Word opstarten, dan kun je in Windows normaal Windows Run gebruiken, typ je ‘winword’ en drukt op Enter. Bij Spotlight werkt het vergelijkbaar, maar je hoeft al die exacte namen niet te kennen (zou je in Windows ‘word’ intypen dan herkent hij dit niet). In Spotlight volstaat het als je Word typt en op Enter drukt: Office Word wordt dan opgestart.

Maar je kunt ook online naar informatie zoeken, zoals het weer, aandelen, Wikipedia, Google en meer. Tik je bijvoorbeeld in ‘apple aandelen’, dan krijg je direct te zien hoe Apple ervoor staat op de beurs. Hetzelfde geldt voor als je ‘weer in Amsterdam’ typt: je ziet dan direct de nodige informatie over de weersomstandigheden in die stad. Typ je ‘Apple wiki’ (zie screenshot helemaal aan het begin van dit artikel, dan krijg je de Wikipedia-pagina van Apple te zien. Druk je op Enter bij welke van de resultaten ook, dan word je naar de website gebracht waar de informatie vandaan komt.

Spotlight kent veel mogelijkheden. Teveel om op te noemen eigenlijk, maar dat maakt het tot een krachtige zoekmachine. In mijn ogen is het veel functioneler dan de zoekfunctie van Windows 10. Het is sneller en accurater. Wel komt het soms voor dat het eerste resultaat niet hetgeen is waar je naar zocht, maar in dat geval staat het ietsjes verder omlaag. In iOS kun je zelf de volgorde bepalen, dit is in OS X (nog) niet mogelijk. En dit kan een welkome functie zijn. Wellicht in OS X 10.12? we zullen zien.

Tom de Beer | hoofdredacteur
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student ICT-beheer met passie voor netwerken, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master en Microsoft Technology Associate, taalfanaat en enorme fan van Lady Gaga.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in