iOS 10 uitgelicht: standaardapps verbergen

Eén van nieuwe features in iOS 10 is de mogelijkheid om standaardapplicaties te verbergen. Apple noemde het bestaan ervan niet tijdens de keynote, maar al voor de aankondiging van iOS 10 ontdekte men dat de App Store ineens een aantal nieuwe apps erbij kreeg. En zodra de eerste ontwikkelaarsversie uit was bleek inderdaad dat voorgeïnstalleerde apps te verbergen zijn. In dit artikel lees je er alles over.

Het is niet nieuw voor fabrikanten van telefoons en software om hun apparaten te voorzien van een hoop applicaties die men niet eens allemaal zal gebruiken. Echter is het niet iets dat je zo even doet, gebruikers deze apps laten verwijderen. Daar is een belangrijke reden voor, waarover later meer.

Afgelopen september deed Apple-CEO Tim Cook een uitspraak tijdens een interview met BuzzFeed waarin hij wat losliet over de potentie voor het laten verwijderen van zulke apps.

Het is niet zo dat we je willen opzadelen met apps, we zijn niet gemotiveerd dat te doen. We willen dat je blij bent. Dus we realiseren ons dat sommige mensen dit willen en het is iets waar we naar kijken.

Nu, bijna een jaar later kondigt Apple iOS 10 aan. En het is eindelijk mogelijk om applicaties te verwijderen. Althans, een soort van verwijderen. In een interview legde softwarebaas Craig Federighi uit hoe het echt werkt. Wat je volgens hem in feite doet wanneer je een standaardapp ‘verwijdert’, is dat je alleen de gebruikersgegevens verwijdert en het appicoon van je thuisscherm haalt. De binaire bestanden (tegenovergestelde van een tekstbestand) blijven op je toestel staan. En daar is een belangrijke reden voor. Ingebouwde worden namelijk voorzien van een speciaal ‘handtekening’ bedoeld ter verificatie van de apps. Dus dat ze ook daadwerkelijk onderdeel zijn van iOS.
Toch is dit zeker geen ramp. Want mensen die bijvoorbeeld denken dat je met het verwijderen van de apps meer ruimte vrij zou maken komen van een koude kermis thuis. Volgens Federighi nemen alle ingebouwde apps slechts 150 MB aan ruimte in.
Tot zover de basis. Maar wat kun je nou eigenlijk precies verwijderen, hoe doe je dit en wat zijn de mogelijke complicaties die hierbij kunnen optreden? Je kunt om te beginnen niet álles verbergen. In het lijstje hieronder kun je zien welke wel, en wat voor gevolgen dit kan hebben op je gebruik.

Rekenmachine
iCloud
Drive
Herinneringen
Agenda
iTunes
Store
Aandelen
Kompass
Mail
Tips
Contacten1
Kaarten
Video’s
FaceTime
Muziek2
Dictafoon
Zoek
vrienden
Nieuws3
Watch app4
Home
Notities
Weer
iBooks
Podcasts
  1. Je kunt de Contacten-app alleen van een iPhone verwijderen. Je verliest hierbij niet je contactinformatie. Je kunt deze nog steeds vinden in de Telefoon-app
  2. Als je de Muziek-app verwijdert zal deze niet beschikbaar zijn voor gebruik met CarPlay
  3. De Nieuws-app zal in een latere versie van iOS 10 beta te verwijderen zijn
  4. Als je de Watch-app probeert te verwijderen van een iPhone waar een Apple Watch aan gekoppeld is zul je een melding ontvangen dat je vraagt eerst je Apple Watch te ontkoppelen voordat je de app verwijdert.
Het verwijderen/verbergen van applicaties is zeer eenvoudig: je doet dit gewoon precies zoals bij third-party apps. Door een appicoon twee seconden ingedrukt te houden verschijnt er op de iconen een grijs rondje met daarin een kruisje. Tik je erop dan verschijnt er een melding die waarschuwt dat je je gegevens zult kwijtraken als je verder gaat. Als je in die melding op Verwijder tikt wordt het icoon van je thuisscherm verwijderd.

Wil je de app later toch weer op je toestel hebben, dan ga je naar de App Store en zoek je naar de gewenste app óf naar Apple en je gaat naar hun pagina. Daar vind je vervolgens een lijst met alle apps die het bedrijf aanbiedt, inclusief de ingebouwde apps die je kunt verbergen. Die kun je dan zo weer downloaden en installeren.

Het is fijn dat Apple eindelijk de stap heeft gewaagd om gebruikers zelf te laten bepalen welke apps ze wel of niet op hun toestel hebben staan. Helaas is het nog niet mogelijk om third-party apps aan te wijzen als vervanger voor Apple’s variant hiervan. Wel is het zo dat dankzij een API apps als WhatsApp en Skype een telefoongesprek binnen kan komen als een standaard telefoongesprek. Normaal krijg je een gewone melding waarmee je naar de app gaat om het gesprek te beantwoorden, daar komt met iOS 10 dus verandering in. Dit zal weliswaar nog door de ontwikkelaar van zo’n app moeten worden geïmplementeerd, maar het is een eerste stap. En het is bekend dat Apple vaak eerste stappen zet om uiteindelijk meer ermee te gaan doen. Met andere woorden, het zou mij niet verbazen als het met een latere update alsnog mogelijk wordt om bijvoorbeeld Mail te vervangen door Spark. Of dat je de Safari-webbrowser vervangt door Google Chrome.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in