WWDC 2016: Apple kondigt iOS 10, macOS Sierra en meer aan

Apple heeft tijdens het Worldwide Developers Conference (WWDC) 2016 een reeks software-updates aangekondigd. Nu dat er zoveel platformen onder hoede van het bedrijf zijn komen er gelijk maar liefst vier grote updates aan: iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10. En ja, je leest het goed, macOS. Na jaren OS X te hebben gebruikt stapt Apple over op een nieuwe naam die aansluit bij de andere platformen. Wat is er nieuw, wat heb ik nodig om de updates te kunnen draaien en vanaf wanneer zal dit mogelijk zijn?

Het is alweer een jaar geleden dat Apple iOS 9, OS X El Capitan en watchOS 2 aankondigde. Die eerste twee waren nogal magere updates, en dat kon verwacht worden op dat moment. Echter waren de verwachtingen voor WWDC 2016 een stuk hoger. En Apple heeft geluisterd, want met de ‘major’ updates die dit najaar uitgebracht worden laat het opnieuw zien hoe belangrijk hun software voor ze is.

iPhone, iPad en iPod touch

De iPhone en iPad zijn nog steeds Apple’s belangrijkste producten. Zeker nu de verkopen aan het slinken zijn heeft men een enorme kluif aan het interessant houden ervan. En niet alleen nieuwe hardware hoort daar bij (al komt dat in september uiteraard nog!), ook software maakt dat mensen de producten kopen. iOS krijgt al een aantal jaren kritiek, ook van gebruikers in het Apple-kamp. Het zou te beperkt zijn ten opzichte van Android, voornamelijk qua aanpasmogelijkheden. Eén van de meest gehoorde klachten is dat iOS je geen standaardapps laat verwijderen of op z’n minst verbergen. iOS 10 moet in elk geval deze groep gebruikers – zij die een opener platform willen – gaan aanspreken.  Niet alleen zij zullen het een interessante update vinden trouwens, ook de mensen die willen dat hun iPhone of iPad slimmer wordt.

Allereerst hebben het toegangsscherm en beginscherm veranderingen ondergaan. Een bekend probleem voor iPhone 6s-gebruikers is dat Touch ID – Apple’s vingerafdrukscanner – zo snel is dat je je meldingen niet eens meer ziet. Dat euvel wordt opgelost dankzij ‘raise to wake’. Wanneer je je toestel optilt activeert het scherm vanzelf. Vergelijkbaar met hoe dit op de Apple Watch werkt eigenlijk. Meldingen op het toegangsscherm zien er totaal anders uit en zijn interactiever dan ooit. Op het beginscherm zijn de appicoontjes een soort van widgets geworden. Druk je bijvoorbeeld hard op het Weer-icoon, dan kun je uiteraard de opties die je altijd al kreeg, maar met iOS 10 zul je voortaan ook een mini-widget zien die het weerbericht toont. Dit zal met meerdere apps gaan werken uiteraard.

Over widgets gesproken, het scherm dat in iOS 9 nog Spotlight/Search werd genoemd maakt nu ruimte voor al die widgets. Die blijven uiteraard nog zichtbaar in berichtencentrum, maar niet meer wanneer je op het beginscherm zit, alleen vanuit applicaties is het toegankelijk. Ook op het toegangsscherm zijn de widgets te vinden, zoals hiernaast te zien is.

Siri wordt uitgebreid en laat ontwikkelaars hun applicaties integreren met de slimme assistent middels een SDK. Zo kan bijvoorbeeld de mogelijkheid worden gemaakt om een bericht te sturen met WhatsApp door iets te zeggen als ‘WhatsApp naar John hoe gaat het?’. Wat betreft Artificial Intelligence trouwens: ken je QuickType nog? Apple introduceerde het met iOS 8 om je toetsenbord slimmer te maken middels suggesties voor wat je mogelijk zou willen typen. In iOS 10 gaat het bedrijf een stap verder met contextuele voorspellingen. Stel, je typt iets als ‘Ik ben beschikbaar op’, dan krijg je te zien hoeveel vrije tijd je hebt in je agenda. Of typ je bijvoorbeeld ‘Het mobiele nummer van Sandra is…’ en QuickType zal in je Contacten zoeken naar mensen die Sandra heten en komt vervolgens met suggesties. Daarnaast gaan enkele apps compleet op de schop, de Muziek-app bijvoorbeeld, maar ook Kaarten is totaal anders én proactiever. Ontwikkelaars kunnen extensies bouwen zodat je bijvoorbeeld een reservering kunt plaatsen bij een restaurant. Er komt een nieuwe app bij om je HomeKit-apparaten te behren, ook wel gewoon Home genoemd. En Berichten wordt groter dan ooit, onder andere met de toevoeging van tikken om tekst te vervangen door emoji’s.

En dit is slechts een greep uit de vele features in iOS 10, er is nog namelijk nog veel meer. Niet alleen wat betreft grotere features, ook een hoop kleine. iOS 10 komt dit najaar beschikbaar voor iedereen. Het zal compatibel zijn op de volgende apparaten: iPhone 5 en nieuwer, iPad 4 en nieuwer, iPad mini 2 en nieuwer en iPod touch (6e generatie). Uiteraard gratis en voor niets.

Mac

OS X is de afgelopen jaren flink uitgebreid met nieuwe features en twee jaar geleden kwam het met een compleet nieuw design dankzij OS X Yosemite. Vorig jaar was het wat rustiger met El Capitan, dit had echter zijn voordelen: er kwam meer focus op verbeterde prestaties en de totale werking van het besturingssysteem. Alsnog kwamen er wat interessante functies bij. Maar echt een grote update was het gewoon niet. Net als met iOS komt daar nu verandering in. Te beginnen met de naam. Waar Apple jarenlang de naam OS X gebruikte als verwijzing naar Operating System 10 (X kun je als ten uitspreken in het Engels) wordt dat nu macOS. Reden? Het past beter in het rijtje bij de rest. Want geef nou toe, iOS, OS X, watchOS en tvOS, dat past niet echt. iOS, macOS, watchOS en tvOS, dat klinkt ineens veel consistenter.

Dus, macOS Sierra. Geen nieuw design, want dat hebben we al gehad met OS X Yosemite, ook bekend als OS X 10.10. Maar macOS Sierra brengt wel een hoop nieuwe mogelijkheden naar de Mac, zoals Siri dat we al kenden van de iPhone, iPad, Apple Watch en Apple TV. De persoonlijke assistent gaat je nu ook helpen vanaf de Mac. En Siri doet meer dan ooit. Waar je het op de iPhone en iPad vooral gebruikt voor zaken als ‘herinner mij morgen aan boodschappen doen als ik vertrek van mijn werk’ zal het in macOS ook mogelijk worden bestanden te openen met Siri. Je kunt je zoekresultaten sorteren op bijvoorbeeld een bepaald woord dat in de titel voor moet komen. Als je zoekt naar afbeeldingen op internet of locaties in Maps kun je deze direct vanuit Siri slepen naar een document waar je aan werkt. Je kunt zelfs informatie over je Mac opvragen, zoals hoeveel vrije ruimte je over hebt.

Naast Siri komt macOS Sierra met een uitgebreide foto’s-app. Deze krijgt een nieuwe functie genaamd Memories, ook beschikbaar in iOS 10. Het is een slimme feature die van je fotoalbums een filmpje kan maken. Die kun je ook weer dusdanig manipuleren dat het past bij de sfeer. Misschien komt er veel actie in voor, of het is juist rustig. Dat kun je zelf bepalen. De foto’s-app is dusdanig slim geworden dat het net als bij Google Photos herkent wat er voor voorwerp, dier of persoon op een foto staat. Het verschil met Google’s implementatie is echter dat bij macOS en iOS alles versleuteld wordt en lokaal gebeurt: geen data gaat naar Apple’s servers.

Ook nieuw is de mogelijkheid om je Mac te ontgrendelen met je Apple Watch dankzij Auto Unlock. Vergelijkbaar met apps als Near Lock weet je Mac nu wanneer je ervan wegloopt of er juist in de buurt komt. Je hoeft dus geen wachtwoord meer in te vullen. In principe moet het zo betrouwbaar en snel zijn dat als je het scherm van je MacBook opent de computer ontgrendeld wordt.

Heb je weleens dat je iets van tekst op je iPhone wilt kopiëren naar je Mac? Normaal zou je die tekst dan in Notities zetten zodat deze met je Mac gesynchroniseerd wordt. Of als je in Safari zit, gebruik je iCloud Tabbladen om de website waar je bent te delen met je Mac. Het kan makkelijker, moet Apple hebben gedacht. In iOS 10 en macOS Sierra is het voortaan mogelijk om tekst gekopieerd naar het klembord van je iPhone of iPad te plakken in macOS dankzij iets dat Universal Clipboard genoemd wordt. Er zit – althans in de ontwikkelaarsversie – wat vertraging in, maar het werkt wel goed. Het laat vooral de kracht zien van de samenwerking tussen iOS en macOS, iets dat Apple goed identificeert.

Ook iCloud krijgt verbeteringen. Zo worden je bureaublad en documenten gesynchroniseerd naar iCloud Drive. Op die manier hoef je niet meer te denken over waar je nou ook alweer dat ene bestand had opgeslagen. Het bureaublad en documenten zijn de meestgebruikte plekken voor opslag van bestanden, dus het is een zeer welkome toevoeging.

Verder zul je in macOS merken dat je meer vrije opslagruimte krijgt dankzij automatische optimalisatie, maar je kunt ook handmatig je opslag optimaliseren. De nieuwe mogelijkheden voor de Berichten-app van iOS 10 komen ook naar de Mac, evenals een vernieuwde iTunes, tabbladen in meer programma’s en picture-in-picture (PIP). Je leest het goed, PIP dat we al kennen van iOS 9 op de iPad komt naar macOS Sierra.

Sierra komt dit najaar naar alle gebruikers, upgraden zal vanzelfsprekend weer kosteloos zijn. Wel gelden er bepaalde vereisten voor het installeren:

  • MacBook (eind 2009 en nieuwer)
  • iMac (eind 2009 en nieuwer)
  • MacBook Air (2010 en nieuwer)
  • MacBook Pro (2010 en nieuwer)
  • Mac Mini (2010 en nieuwer)
  • Mac Pro (2010 en nieuwer)

Apple Watch en Apple TV

Twee platformen die eigenlijk vrij nieuw zijn voor Apple zijn watchOS en tvOS, het besturingsysteem van respectievelijk de Apple Watch en Apple TV. Ook deze krijgen nieuwe functies, al viel duidelijk op de platformen wat minder aandacht kregen dan iOS en macOS. Dat gezegd hebbende, er is net als bij iOS 10 en macOS 11 focus op Siri. Zo zal de digitale assistent op de Apple TV ondersteuning gaan bieden voor meer talen, waaronder Nederlands, komt er een donkere modus naar het settopkastje, wordt integratie met HomeKit beter en brengt Apple een vernieuwde Remote-app uit voor iOS.

Voor de Apple Watch is er watchOS 3, welke in eerste instantie veelal onderhuidse verbeteringen aanbrengt voor snellere prestaties. Volgens Apple moeten apps ‘instant’ laden. Druk je op de zijknop dan kom je in het Dock terecht waarmee je snel naar je favoriete apps kunt. Sleep je vanaf het klokje van beneden naar boven dan verschijnt Control Center. Er komen trouwens ook nieuwe watch faces bij, die je vanaf de Watch-app op je iPhone kunt aanpassen naar wens. Met Activity Sharing verandert Activity in een soort social media platform waarbij je met andere Apple Watch-gebruikers je resultaten deelt. Met watchOS 3 wordt Apple Watch daarnaast toegankelijker voor rolstoelgebruikers én er is een nieuwe app genaamd Breathe waarmee je leert hoe je je stress beter onder controle kunt houden.

Zowel watchOS 3 als de nieuwe update voor tvOS komen dit najaar beschikbaar. Waar watchOS 3 compatibel is op alle Apple Watch modellen, zal de tvOS-update alleen beschikbaar zijn voor de vierde generatie Apple TV.

iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10. Vier grote updates in één keer. Vooral iOS stal de show tijdens de keynote, maar ook macOS lijkt wat grote en welkome vernieuwingen te krijgen. Doordat watchOS 3 sneller zal zijn kan het op termijn meer klanten aantrekken die het slimme horloge van Apple tot nu toe hebben overgeslagen. En tvOS wordt groter, al lijken een hoop zaken alleen naar de Verenigde Staten te komen. Niet naar Nederland in elk geval. Alsnog is de komst van Nederlandstalige Siri erg fijn.

De komende dagen zal gewerkt worden aan het bijwerken van de iOS 10-pagina. Ook verschijnen binnenkort artikelen waarbij features in iOS 10 uitgelicht worden.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in