iPhone 7 uitgelicht: de camera

Afgelopen woensdag introduceerde Apple de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De nieuwe toestellen werden positief ontvangen door de media, maar zagen ook wat kritiek vanwege het missen van de koptelefoonaansluiting. Waar men positief verrast om was, is het camerasysteem van beide iPhones. En dan met name eigenlijk die van de iPhone 7 Plus. In dit artikel lees je waarom.

Apple heeft net als voor muziek een enorme liefde voor fotografie, zo is de afgelopen jaren enorm gebleken. Waar de concurrentie haar toestellen blijft upgraden met meer megapixels, wilde Apple doen wat het échte verschil maakt: de techniek van de camera’s verbeteren. Van de iPhone 4s tot en met de iPhone 6 bleef het aantal megapixels hangen op acht, terwijl de kwaliteit van de foto’s wel enorm verbeterd werd. Bijvoorbeeld door het vergroten van het diafragma, of door grotere individuele pixels of technieken als deep trench isolation.
Toen vorig jaar de iPhone 6s en 6s Plus met hun nieuwe 12 megapixel camera werden aangekondigd was de media in reviews wat teleurgesteld hierover. Omdat Apple het diafragma en andere technieken niet had vernieuwd vielen de werkelijke resultaten een beetje tegen. Doordat er meer megapixels zijn zie je wel meer detail wanneer je inzoomt, maar bij minder licht presteerde de camera niet zo goed. Minder als bij de iPhone 6 zelfs. Voor het eerst kreeg de concurrentie het voor het zeggen op dit gebied. Het was duidelijk dat Apple wat moest gaan doen om hun smartphones weer de beste camera te geven die een smartphone kan hebben.
En dat is precies wat ze gedaan hebben bij de iPhone 7 en 7 Plus. Er is een geheel nieuw camerasysteem met betere specs en dus waarschijnlijk ook betere resultaten. Voordat ik verderga is het misschien handig als ik er even bij zeg dat er nog geen real-world resultaten zijn van de camera’s. De nieuwe iPhones worden op dit moment door de media beoordeeld en pas een dag voor de release verschijnen de reviews waarschijnlijk. Ik wil in dit artikel ook vooral focussen op wát er nieuw is, niet wat voor resultaten je hiermee krijgt. Daarnaast is het opgesplitst in twee delen: iPhone 7 en iPhone 7 Plus, en iPhone 7 Plus. Want beide iPhones hebben namelijk wel wat grote verschillen als het gaat om de camera.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

De nieuwe iPhones beschikken opnieuw over een 12 megapixel camera, maar hier is wel flink aan geschroefd. Zo is er een diafragma van ƒ/1.8. Hierdoor kan de lens 50% meer licht binnen laten dan bij de camera van de iPhone 6s, dat is een behoorlijk verschil. Daarnaast bestaat de lens uit zes elementen in plaats van vijf, ook dit draagt bij aan betere foto’s onder minder goed belichte omstandigheden. 

En dan is er nog optische beeldstabilisatie, iets waar de iPhone 6 Plus en 6s Plus al over beschikten. De ‘gewone’ iPhone 6 en 6s hadden dit niet, waarschijnlijk door gebrek aan ruimte. Dit is bij de iPhone 7 anders, nu heeft ook de 4,7-inch variant dit. Die optische beeldstabilisatie gaat bewegingsonscherpte tegen. Middels een sensor ‘neutraliseert’ de lens zelfs de kleinste trilling. Het resultaat hiervan is dat je foto’s drie keer zo lang kunt belichten als wanneer je géén optische beeldstabilisatie hebt. 
Ook nieuw is de brede kleurregistratie van de camera, wat er volgens Apple voor moet zorgen dat foto’s van je scherm spatten. Tot slot de True Tone Flash. Apple introduceerde deze dubbele flitser bij de iPhone 5s. Het zorgt ervoor dat wanneer je foto’s maakt in het donker en je gebruikt de flitser, kleuren accurater zijn doordat deze een witte en ambergele led heeft. Een sensor registreert de kleuren die er zijn en past de kleur van de flitser hierop aan wat ervoor zorgt dat de kleuren accurater zijn. Bij de iPhone 7 is nu een ‘quad-LED’ True Tone Flash aanwezig. Ofwel, niet twee, maar vier ledjes die volgens Apple samen 50% feller zijn dan de reguliere True Tone Flash.

Wat betreft het opnemen van video kun je nog steeds in 720p bij 30 bps, 1080p bij 30 of 60 bps, en 4K bij 30 bps opnemen. Slo-motion video kan eveneens nog altijd worden opgenomen in 120 bps met 1080p-kwaliteit, of 240 bps met 720p-kwaliteit. De andere zaken, zoals de True Tone Flash met 4 leds en optische beeldstabilisatie zijn ook te gebruiken bij het opnemen van video.

Naast het upgraden van de camera achter, ook bekend als de iSight-camera, is de FaceTime HD-camera voorop aangepast. Er is nu een 7 megapixel sensor aanwezig in plaats van 5 megapixels. Dit is een opvallende stap voor Apple, aangezien diezelfde camera vorig jaar nog van 1,2 naar 5 megapixels ging. Het diafragma blijft op ƒ/2.2, en tot zover bekend is de grootte van de individuele pixels ook onveranderd gebleven. Wel is er nu bredere kleurregistratie dat moet resulteren in meer en betere kleuren. Het vorig jaar geïntroduceerde Retina Flash, dat je scherm verandert in een heuse flitser voor selfies is er uiteraard ook nog gewoon. Oh, en als je graag filmpjes maakt met de FaceTime HD-camera, dan zal dat in nóg betere kwaliteit zijn. Sinds de iPhone 5 kon je in 720p HD-kwaliteit opnemen, dat is nu 1080p Full HD geworden.

Het is niet alleen de hardware dat de camera van de iPhone zo fantastisch maakt, de Image Signal Processor (ISP), een chip die op basis van berekeningen de juiste foto’s en video’s regelt. De A10 Fusion-chip van de iPhone 7 doet tot maar liefst 100 miljard bewerkingen tegelijk voor één foto, en dat in slechts 25 ms. Andere slimme verbeteringen zijn een snellere focus en een betere lokale tonemapping en witbalans, aldus Apple. Tot slot is er naast gezichtsherkenning nu lichaamsherkenning.

iPhone 7 Plus

Zoals je ziet is de camera van de iPhone 7 en 7 Plus dus enorm verbeterd. Toch blijft het hier niet bij. De iPhone 7 Plus heeft namelijk nog wat grote vernieuwingen. Bij de iPhone 6 Plus in 2014 zagen we al dat Apple wat verschillen aan het licht bracht tussen de ‘kleine’ en grote variant. De 6 Plus kreeg namelijk optische beeldstabilisatie. Nu, met de iPhone 7 heeft ook de kleine variant dit eindelijk gekregen. Echter is Apple tegelijkertijd bezig geweest met het vergroten van het gat tussen de iPhone 7 en 7 Plus. De grootste van het stel heeft namelijk niet één, maar twee camera’s achterop. En dit is niet bedoeld voor 3D-fotografie, waar de geruchten aanvankelijk wel op wezen.

Beide lenzen zijn 12 megapixel sensoren, maar wel met andere specificaties. De ene lens betreft een normale groothoeklens. Die is exact hetzelfde als die van de iPhone 7. En dan is er nog een telelens met een diafragma van ƒ/2.8. Die is ook niet bedoeld om gewone foto’s mee te maken, maar om optisch te kunnen zoomen. Jawel, optisch zoomen. 

Je kent vast wel die camera’s waarbij de lens uit kan schuiven, of die professionele DSLR’s waarbij je aan de lens kunt draaien om hem uit te schuiven. Het probleem is dat smartphones te dun en compact zijn om zo’n uitschuifbare lens te hebben. Een tweede lens lost dit euvel op. Je kunt dankzij de telelens tot 2x optisch zoomen. Wil je toch verder zoomen, dan kan dat gewoon. Maar dan wordt er overgeschakeld op digitale zoom, iets dat al langer mogelijk is. Je kunt in totaal tot 10x inzoomen (of 6x bij video’s). Volgens Apple is de totale kwaliteit aanzienlijk verbeterd bij het digitaal zoomen, zodat je alsnog betere foto’s krijgt dan wanneer je met een normale iPhone 7 gebruik maakt van digitaal zoomen. Het zoomen is erg makkelijk te doen: bij het maken van een foto krijg je onderin het scherm een rond knopje te zien met ‘1x’ erin. Tik je erop, dan wordt er overgeschakeld naar de telelens. Wil je verder zoomen, dan houd je het knopje ‘2x’ ingedrukt en versleep je deze zodanig dat er dus verder gezoomd zal worden.

Een andere functie, die binnenkort middels een software-update beschikbaar zal worden gesteld, is het schermdiepte-effect. Bij de iPhone 6 kwam Apple met zogeheten ‘Focus Pixels’, waarbij de achtergrond op een foto vervaagd wordt en het object op de voorgrond ‘het onderwerp’ is. Bij een portretfoto van iemand, of van een bloem of een ander iets levert dit prachtige resultaten op. Toch is het anders dan wat dadelijk bij de iPhone 7 Plus mogelijk zal worden. De telelens kan namelijk helpen bij het creëren van een soort 3D-foto. Ik gaf net al aan dat dit juist niet het geval zou zijn, maar dit is dan ook op een andere manier. Dit proces van een 3D-foto maken wordt namelijk gedaan door de ISP waar ik eerder over vertelde. Het resultaat is dat je meer diepte zult zien in je foto’s. Wat vooral bijzonder is aan deze functie, is dat het allemaal live op je scherm te zien is. Zelfs bij de meeste professionele DSLR’s is dit nog niet mogelijk, simpelweg omdat dit een enorm complex proces is waar veel processorkracht voor nodig is. Dat bewijst alleen maar hoe krachtig de ISP van de iPhone 7 Plus zal zijn. Doordat dit toestel naar verluidt een extra GB aan RAM krijgt zullen de uiteindelijke prestaties ook beter zijn.

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn voorzien van geweldige camera’s. Apple laat opnieuw goed zien waarom meer megapixels niet het hele verhaal vertellen. De techniek erachter is wat werkelijk telt. Natuurlijk is het nog afwachten hoe die resultaten zullen zijn, want nu heb ik me gericht op wát er precies nieuw is. Maar het kan natuurlijk altijd zijn dat reviewers minder te spreken zijn over de verschillen, dat zullen we later deze week wel lezen (en zien aan de foto’s en video’s). 

De nieuwe iPhones zijn vanaf aankomende vrijdag officieel verkrijgbaar, ook in Nederland en België. Je kunt nog voorbestellen, maar je zult wel langer moeten wachten. Bij sommige modellen heb je een wachttijd van 6-8 werkdagen, bij andere zelfs 2-3 weken. Althans, bij de Apple Online Store. Houd hier dus goed rekening mee.

Tom de Beer
Techblogger en Apple-fan in hart en nieren, student netwerkbeheer, en altijd bereid kennis en ervaring op te doen over alles dat met technologie te maken heeft. Tevens gecertificeerd Microsoft Office Specialist Master, taalfanaat en enorme fan van Céline Dion.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in