GearBest

Review: Bluboo S1 4G Phablet

Onlangs schreef ik een review over de VKworld Mix Plus 4G Phablet, waarin ik vooral het design van het toestel prees, maar ook het feit dat er stock Android op draait. Deze keer een andere Android-smartphone: de Bluboo S1 4G Phablet, die ik ook weer namens GearBest heb mogen testen. Net als bij de vorige review focus ik op het design, het scherm, de prestaties, camera en software.

Design

In mijn vorige review zei ik al dat smartphones binnen de lagere prijsklasse vaak geen al te 'premium' design hebben. De VKworld veranderde mijn mening daarover compleet, grotendeels door de glazen achterkant. Maar hoe doet de Bluboo S1 4G Phablet het?

Wat mij meteen al opviel toen ik het toestel vastpakte is dat het 'warmer' aanvoelt. Dat komt, omdat er gebruik wordt gemaakt van een hard plastic, in plaats van bijvoorbeeld roestvrijstaal. De VKworld Mix Plus voelde nogal 'koud' aan. Natuurlijk went dat na verloop van tijd, maar toch. De Bluboo voelt wat dat betreft veel fijner aan en nodigt meer uit. Ondanks het plastic voelt de telefoon zeker niet goedkoop aan. Dat is mede door het gewicht, maar ook door de grootte. Daarnaast zorgen de afrondingen bij de randen voor een relatief stevige grip bij het vasthouden.

In tegenstelling tot bij de VKworld Mix Plus vind je bij de Bluboo S1 4G Phablet een thuisknop. Wat de twee wel beide hebben is een camera onderin in plaats van bovenin. Boven is de speaker te vinden, voor de rest bestaat het scherm bijna heel de voorkant. Achterop is het logo van de fabrikant te zien, een dubbele (!) camera en natuurlijk de flitser.

Aan de rechterzijde heb je een aan-/uitknop en twee volumeknoppen, aan de andere kant een SIM-kaartslot en aan de onderkant tot slot een speaker en microfoon, evenals een USB-C poort om het toestel op te kunnen laden. Allemaal geen schokkende zaken.

De Bluboo S1 4G Phablet is zeker geen bijzonder telefoon om te zien, maar ik vind 'm fijner vasthouden dan de VKworld Mix Plus. En aangezien we steeds langer met onze telefoon in de hand zitten ligt de voorkeur dan ook bij een fijne grip.


Scherm

In mijn review over de VKworld Mix Plus was ik zowel positief als kritisch over het scherm. Ondanks dat het even groot was als de Plus-modellen van de Apple iPhone, was het toestel makkelijker vast te houden. Wel leverde je op het gebied van resolutie in. Bij de Bluboo S1 4G Phablet is dat niet het geval. Ook bij deze telefoon krijg je een 5,5-inch scherm in een compactere vormfactor vergeleken met een iPhone én je krijgt dezelfde resolutie van 1920x1080 pixels (401 pixels per inch). En het is zeker wel een prima schermpje om naar te kijken.


Wat mij na een eenvoudige test met een zwarte achtergrond meteen opviel is dat de zwartwaarden wat hoger zijn als bij de VKworld-smartphone. Bij een witte achtergrond lijkt het erop dat de Bluboo een warmere tint laat zien tegenover een koele. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de koelere tinten, maar een warmer scherm leest aan de andere kant wel weer fijner. Verder is de helderheid meer dan voldoende bij dagelijks gebruik. Alles is leesbaar, ook als er wat meer licht op het scherm schijnt.

Je ziet uiteindelijk nog steeds het een vrij goedkoop paneeltje is, maar de kwaliteit is zeer zeker niet slecht. Je krijgt wat je ervoor betaalt, zullen we maar zeggen.


Prestaties

De Bluboo S1 4G Phablet is geen krachtpatser als het aankomt op prestaties in de praktijk, maar sloom is hij evenmin. Binnenin bevindt zich een MediaTek MT6757CD (16nm) 8-core processor dat verdeeld is in vier kernen met een kloksnelheid van 2,39 GHz én vier kernen die op een snelheid van 1,69 GHz draaien. Dit gaat gepaard met 6 GB aan werkgeheugen. Wat ik ook heb kunnen ontdekken is dat er een Mali-T880 (16nm) GPU in zit die een kloksnelheid van 850 MHz heeft. Over het aantal cores kon ik helaas niets vinden, behalve dat het tot 16 cores kan hebben.

Tot zover dan de specs. Immers kan zelfs een telefoon met de krachtigste chip niet altijd even snel aanvoelen als er softwarematig geen optimalisaties gedaan zijn. Ik heb eerst even een benchmark-test uitgevoerd met Geekbench 4. Het resultaat hiermee is een single-core score van 740 en een multi-core score van 3244. Dat is beide beter als bij de VKworld, met name als we kijken naar de multi-core test. Dat is mede te danken aan die extra vier kernen dat de processor heeft, maar ook de hogere kloksnelheid per kern helpt hier natuurlijk bij.

In de praktijk is het... voldoende. Dat klinkt misschien niet heel erg bemoedigend, maar let wel: dit is een smartphone die - net als de VKworld - geen drol kost. Je moet geen ultrasnelle processor verwachten. Wel krijg je al meer RAM dan bij dat andere toestel, dat is een pluspunt. En je merkt het verschil wel degelijk. Nog even terug naar de prestaties. Ik besloot bij wijze van test Angry Birds RIO te installeren, een spelletje dat niet gigantisch veel power vereist. En ja, dat gaat probleemloos! In tegenstelling tot bij de VKworld had ik geen last van frame dropping, wat inhoudt dat het aantal frames per seconde lager is dan zou moeten. Voor mij is met deze test al duidelijk geworden dat dit toestel zeker wel geschikt is voor games, mits ze niet teveel graphics-kracht vragen.

Waar ik het ook nog even over wil hebben is de vingerafdrukscanner. In mijn vorige review schreef ik nog hoe sprakeloos ik was over die van de VKworld. Zodanig zelfs dat ik niet verwachtte dat een andere smartphone hieraan kon tippen! Maar ik had het mis: de Bluboo S1 4G Phablet heeft een vingerafdrukscanner die in principe net zo snel is.

Tot slot dan nog even de accuduur. Ben je iemand die de hele dag op z'n telefoon zit? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg aan de 3500 mAh accu die erin zit. Het lijkt veel, en op papier is dat ook zo. Maar waarschijnlijk is de processor niet efficiënt genoeg (dat zou me ook niet verbazen vanwege het 16 nanometer procedé) ter compensatie. Je komt de dag door bij licht en middelmatig gebruik, that's it.

Al met al is de Bluboo S1 4G Phablet snel genoeg voor de meeste gebruikers. Je kunt ervan uitgaan dat je een prima gebruikservaring krijgt. Er zit een zeer snelle vingerafdrukscanner op (voorop trouwens, niet achterop!) en de accuduur is genoeg voor de lichte gebruiker.


Camera

De Bluboo beschikt niet over twee, maar over drie camera's: twee achterop en natuurlijk eentje voorop. Deze zijn respectievelijk 16, 3 en 8 megapixels. De 3-megapixel camera is bedoeld om foto's met een blur-effect te maken, een beetje zoals Portretmodus op de iPhone 7 Plus, 8 Plus en X. Helaas heb ik deze functie in mijn tests niet bepaald kunnen gebruiken. Dus ik besloot me tot de hoofdcamera te wenden. En... tja, wat zal ik zeggen? Oordeel zelf maar? Net als bij de vorige review richt ik me tot het maken van een foto van de Apple TV-remote. Op deze manier kun je namelijk meteen de prestaties bij weinig licht testen. Links/boven de Bluboo S1 4G Phablet, rechts/onder de iPhone X.En de kwaliteit is verre van perfect. Toch ben ik wel van mening dat het voldoet voor een smartphone binnen zijn prijsrange, en de foto komt wat beter uit de verf dan die gemaakt met de VKworld. Maar laten we het vooral op dat eerste houden: voor wat je betaalt voor het toestel is het net voldoende. 

Tegelijkertijd is het ook niet zo eerlijk om alleen deze foto als voorbeeld te gebruiken. Ongetwijfeld presteert de camera buiten beter. Maar in mijn ogen fungeert het voorbeeld als een soort maatstaaf. Een degelijke camera presteert binnen bij weinig licht goed genoeg dat er niet al teveel ruis optreedt en/of er voldoende licht is. Op beide punten presteert de iPhone X ruim voldoende, de Bluboo matig/voldoende. 

Natuurlijk kun je geen topkwaliteit verwachten van een budget-telefoon, zoals ik in mijn vorige review al benadrukte.

Software

De Bluboo S1 4G Phablet draait op een grotendeels stock versie van Android 7..1.1. Het enige opvallende dat anders is betreft de iconenstijl. Waar dat bij stock Android normaliter vrije vormen zijn (zonder vaste achtergrond zoals bijvoorbeeld bij iOS het geval is) zijn dit bij de Bluboo ronde icoontjes. In mijn optiek ziet het er wel mooi uit, tegelijkertijd maakt het bepaalde appiconen minder makkelijk herkenbaar.

Verder staat er geen extra bloatware of andere rotzooi op het toestel. Wat dat betreft is de fabrikant goed bezig geweest. Zeker omdat het al niet de aller snelste smartphone op de markt is. Android-telefoons binnen het hogere prijssegment hebben vaak wel een extra laag software bovenop Android, maar door de krachtigere processor zul je daar in principe geen last van hebben. Complimenten naar Blubook voor het zorgen dat Android op dit toestel dus gewoon lekker 'standaard' is!

Conclusie

De Bluboo S1 4G Phablet was een interessante smartphone om te testen. Het heeft pluspunten, maar het heeft ook minpunten. Wat ik aan deze telefoon het beste vind is het design, de schermresolutie, de snelheid van de vingerafdrukscanner en het feit dat er een vrijwel geheel stock versie van Android op draait. De prestaties zie ik niet direct als een minpunt, maar ook niet als een pluspunt. Dus ik plaats die er even tussen als twijfelgevalletje. Over de camera was ik het minst tevreden.  


Wil je zelf ook deze smartphone kopen? Dat kan! Voor minder dan €€140 haal je de Bluboo S1 4G Phablet al in huis. Een andere smartphone of wat voor gadget dan ook kopen tegen een lage prijs? Ga dan naar GearBest voor de beste deals!


Review: VKworld Mix Plus 4G Phablet


De Apple iPhone X,  Samsung Galaxy S8, Google Pixel 2 XL, OnePlus 5T, HTC U11. Allemaal smartphones waar je vast en zeker al eens van hebt gehoord. Terwijl we bijna zouden vergeten dat er veel meer smartphonefabrikanten zijn. Fabrikanten waar je waarschijnlijk nog nóóit van hebt gehoord. Ik kreeg van GearBest de kans om wat van zulke smartphones te testen. De eerste is de Mix Plus 4G Phablet van VKworld. In deze review ga ik het hebben over het design, scherm, prestaties, camera en software van deze 'budget-telefoon' die maar rond de €100 (!) kost.Design

Het eerste en misschien wel meteen het beste van de VKworld Mix Plus is het design. Meestal wanneer je gaat zoeken naar goedkope smartphones vind je in principe alleen designs van plastic en nogal licht gewicht. Maar deze smartphone loopt op dat punt flink voor op de concurrentie. Het toestel is voorzien van glas op zowel de voor- als achterkant. Dit glas is volgens de fabrikant 2.5D 'Gorilla Glass'. Verder is het toestel omgeven door een soort roestvrijstalen band. Dit laatste geeft de VKworld een stevig gevoel in de hand. Het glas laat het weer redelijk luxe aanvoelen. 


Als ik heel eerlijk mag zijn vind ik het - op de voorkant na - een mooiere telefoon om te zien dan mijn iPhone 8 Plus. En dat zegt volgens mij wel heel wat. Over de iPhone 8 Plus gesproken: de VKworld is kleiner dan dat toestel, terwijl de schermgrootte hetzelfde is. Hoe dat komt? Dankzij het (vrijwel) randloze design lukt het om veel scherm in een kleinere vormfactor te krijgen. Het gevolg is dat onder meer de camera naar beneden is verplaatst. En dat ziet er in mijn ogen niet zo mooi uit.
Scherm

Anno 2017 willen we niet alleen maar een goed scherm hebben, we willen een 'randloos' design dat alleen maar uit scherm bestaat. Veel high-end smartphones, waaronder de iPhone X, hebben dit inmiddels al. Zoals ik in het vorige stuk al zei is onder andere de camera naar onderen verplaatst. Het lijkt zo alsof de telefoon omgekeerd is, dat oogt wat minder mooi. Maar dat is natuurlijk volledig subjectief. Immers, niet iedereen vind bijvoorbeeld de 'notch' van de iPhone X mooi.

De VKworld beschikt over een 5,5-inch 'on-cell' display met een resolutie van 1280x720 pixels, ongeveer 267 pixels per inch. Dat is weinig, zeker als je bedenkt dat er smartphones rond dezelfde prijsklasse zijn met een resolutie van 1920x1080 pixels. Ter vergelijking: de 12,9-inch iPad Pro heeft een resolutie van 2224x1668 pixels met slechts 3 pixels per inch minder. 

Is het dan zo'n slecht scherm? Nee, zeker niet hoor. Wat ik onder meer een dikke pluspunt vind bij dit scherm is dat de kleuren zeer helder zijn.

Het is ook gewoon een 'responsive' display. Daarmee bedoel ik: het reageert snel genoeg op aanrakingen. Bij goedkope smartphones valt vaak op dat deze vereisen dat je bijvoorbeeld harder drukt, of simpelweg dat er niet meteen op input gereageerd wordt. Daar had ik bij de VKworld-telefoon absoluut geen last van.

De helderheid van het scherm is trouwens ook goed. Ik kon niets vinden over de technische specificaties, maar heb wel vast kunnen stellen dat het scherm meer dan helder genoeg is in het dagelijks gebruik. Ondanks de wat lagere resolutie springt onder meer videocontent er daardoor echt uit. Wel zijn de zwartwaarden niet optimaal, dat is minder.

Al met al is heeft de VKworld Mix Plus een mooi scherm. Ongetwijfeld ook wel één van de betere in haar prijsklasse. En dat is wat mij betreft wel een flink compliment. 

Prestaties

De VKworld Mix Plus heeft een 'MediaTek' MTK6737 Quad Core 1.3GHz-processor gepaard met 3 GB aan RAM en 32 GB opslaggeheugen. De processor is zeker niet één van de snelste, en dat merk je in het gebruik ook. Voordat ik daarop inga even de resultaten van een benchmark-test met behulp van Geekbench. Deze applicatie biedt een globaal beeld van de prestaties van een smartphone, tablet of pc, al is het geen garantie voor de prestaties in de praktijk.

De Mix Plux haalde een score van 553 (single-core) en 1557 (multi-core). Ter vergelijking, bij de iPhone 8 Plus is dit respectievelijk 4272 en 10428. Nog een vergelijking: de iPhone 5/5c uit 2012 heeft een vergelijkbare score (zowel single-core als multi-core). Maar ik ben hier niet om de processor af te zeiken. Immers gaat het hier om een smartphone met het prijskaartje van een keertje goed uiteten. Terwijl een iPhone tegenwoordig zoveel kost als een premium laptop. Dus echt een eerlijke vergelijking is het niet.

Maar goed. Hoe presteert de Mix Phone dan in de praktijk? Zoals ik eerder zei merk ik dat het zeker geen snel beestje is. Ook de 3 GB aan RAM (evenveel als in de iPhone 7 Plus, 8 Plus en X) is wat karig, zeker bij Android dat over inferieur geheugenbeheer beschikt. Regelmatig heb ik last gehad van crashende apps, draadloos internet dat pas na een herstart weer functioneerde enzovoort. Ik gaf aan dat qua input in principe geen vertraging is, maar het komt wel voor dat door de matige processorkracht animaties met moeite 'meebewegen' met de vinger van een gebruiker. 

Het is een redelijk capabel toestel als het gaat om hardware. Maar meer dan dat is het niet. Als je geen zware apps gebruikt en je beperkt tot bijvoorbeeld de telefoon, mail, WhatsApp, camera webbrowser enzovoort... mja, dan moet het wel goed komen. Zodra je wat zwaardere apps gaat gebruiken raakt het RAM-geheugen al snel vol en heeft de processor moeite om alles bij te benen.

Wat ik wel nog even als groot pluspunt wil aanmerken is de vingerafdrukscanner. Ik weet niet hoe het ze gelukt is, maar deze telefoon heeft een snellere scanner als de iPhone 8 Plus! Een aantal keren ontgrendelt het toestel niet (al voel je wel altijd een trilling), maar meestal wel. En als het werkt, dan werkt het ook hartstikke goed. Misschien ligt het aan de animaties, maar ongetwijfeld zal het ook te danken zijn aan gewoon goede hardware. Het is gewoon een uiterst snelle en relatief betrouwbare vingerafdrukscanner.

Camera

De VKworld Mix Plus beschikt over twee camera's. Eentje achter en eentje voor. Deze zijn respectievelijk 13 megapixels en 8 megapixels. Over zaken als het diafragma is helaas niets bekend.

Hieronder twee voorbeelden, waarbij ik de camera van de Mix Plus vergelijk met die van de iPhone 8 Plus. De eerste is gemaakt met de camera achter, de andere met de camera voor.Wat meteen opvalt is dat de Mix Plus veel moeite heeft met het binnen laten van licht. Er is weinig detail aanwezig. Natuurlijk is het maar een 8 megapixel camera achterop, alsnog valt het erg tegen. En voordat je zegt "ja maar de foto is bij weinig licht gemaakt": dat valt wel mee. Ik heb er bewust voor gekozen geen foto bij daglicht buiten te maken, omdat je dan niet goed kunt testen hoe de camera omgaat met weinig licht. En dat is toch een belangrijk aspect geworden bij smartphonecamera's.

Ik heb geen uitgebreide tests met deze camera gedaan, omdat ik met het soort foto's als de eerste al meteen kan zien of het wel of geen goede camera is. Het is niet mijn intentie de camera van dit toestel af te kraken, want zoals ik meermaals heb benadrukt kost 'het ding' maar rond de €100. De eerste smartphone die met ongeveer zo'n prijs een topcamera heeft moet ik nog tegenkomen. De camera is het meest geschikt voor foto's bij voldoende daglicht en als je verder geen eisen stelt aan de kwaliteit.   Daar houdt het ook mee op.

Software

De VKworld Mix Plus draait op een vrijwel geheel 'stock' versie van Android 7.0. Veel smartphones komen met een soort extra software-laag erbij met veel bloatware. Daardoor is de ervaring dan altijd erg ondermaats. Bij de Mix Plus worden wel custom icoontjes gebruikt, maar over het algemeen is alles lekker standaard. Voor mij persoonlijk is dat een zeer welkome ontwikkeling bij smartphones. Want hoewel ik eigenlijk iOS prefereer boven Android, vind ik dat laatstgenoemde steeds gemakkelijker en fijner in het gebruik aan het worden is.

Nadeel met veel Android-smartphones is wel dat er vrijwel tot helemaal geen updates voor worden uitgebracht. Een toestel wordt vaak met een bepaalde versie geleverd, en daar moet je het maar mee doen. Dat is jammer, maar begrijpelijk. Immers kost het tijd en geld om een software-versie dusdanig aan te passen aan een bepaald toestel. En dat hebben met name de kleinere fabrikanten beide niet.

Alsnog ben ik blij te zien dat er geen bloatware op het toestel staat. Daar kunnen veel fabrikanten nog van leren!


Conclusie

Ik heb al eens eerder een Android-smartphone gehad, de LG Nexus 5X. Dat was een toptoestel voor een bedrag ruim het dubbele van die van de VKworld Mix Plus. En de Android-versie daarop was volledig 'stock'. Een verademing met smartphones als de Samsung Galaxy-lijn bijvoorbeeld.

En toen kreeg ik de VKworld Mix Plus. Wat vind ik er nou uiteindelijk van? Om te beginnen de bouwkwaliteit. Die is echt, werkelijk waar meer dan prima. Ik zou liegen als ik zeg dat het niet in de buurt komt van hoe een iPhone voelt. Het toestel voelt robuust en premium in de hand. Dat was voor mij het grootste pluspunt van de smartphone.

Minder te spreken ben ik over de schermresolutie. Ja, de iPhone 6, 6s, 7 en 8 hebben allemaal een resolutie die niet veel hoger is. Maar je ziet het verschil toch erg goed, hoogstwaarschijnlijk omdat de Mix Plus een groter scherm heeft met toch nog een iets lagere resolutie (oftewel, het aantal pixels per inch is minder). Wel is het scherm gezien de prijsklasse van de smartphone meer dan prima, mits je het puur hebt over zaken als de helderheid, contrast enzovoort. En de prestaties zijn zeker niet de beste, maar iemand die geen zware apps gebruikt zal daar weinig tot niets van merken.

Dan de camera. Hier ben ik het minst over te spreken. De kwaliteit valt - even niet naar de prijs van de telefoon kijkende - erg tegen. Zelfs bij voldoende daglicht moet je geen goede kwaliteit verwachten. Het is prima als je geen eisen stelt aan de kwaliteit, maar aangezien mensen tegenwoordig een DSLR in hun broekzak willen kunnen stoppen zal voor hen deze smartphone overduidelijk geen optie zijn. Maar dan komen we weer voor de zoveelste keer terug op het punt over de prijs. De Mix Plus kost bijna letterlijk geen drol. Daarom vind ik het ook onterecht om hem om die reden aan de schandpaal te nagelen. Ik wil die prijs dus blijven benadrukken voor de twijfelaars onder ons.

Tot slot nog even de software: omdat de Mix Plus grotendeels een stock versie van Android draait werkt dat al fijner als wanneer er een dikke laag bloatware bij zit. Het relativeert net even die paar gebreken dat het toestel heeft voor mij.

Zelf een smartphone kopen tegen gigantisch lage prijzen? Het kan bij GearBest!Deals

Xiaomi Autumn Stars - tot wel 60% korting!
Dagelijkse Deals GearBest - alle categorieën!


Coupons

Black Friday - tot wel 80% korting!