[TUT] Computer opschonen

Het gebeurt weleens dat je computers langzaam, maar zeker trager wordt. Vaak is dit de oorzaak van overbodige software die constant gebruikt wordt. Er zijn echter wel mogelijkheden om je computer simpelweg schoon te maken. Dit kan met het gratis programma CCleaner.

1. Voor je aan de slag gaat, moet je zorgen dat CCleaner geïnstalleerd is op je computer.
2. Open CCleaner na het installeren (soms kan het zijn dat je hem moet openen als administrator, dit kan door het volgende te doen: klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling > Als administrator uitvoeren).
3. Wanneer het programma geopend is, moet je vanzelfsprekend kiezen waar je het programma op wilt laten schonen. Er zijn 2 tabbladen tot je beschikking. Standaard staan in het eerste tabblad alle programma’s geselecteerd.
4. Als je alles naar eigen wens gekozen hebt, klik dan op Opschonen of Analyseren. De 2e optie is vooral handig voor als je eerst zeker wilt weten of je wel de ‘goede’ programma’s/tweaks verwijderd.
5. Hierna ben je klaar. In het programma zal uiteraard, ongeacht of je hem hebt laten analyseren of meteen liet opschonen, worden aangegeven wat er precies verwijderd is en hoeveel KB/MB/GB.

Onder ‘CCleaner.com vx.xx.xxxx’ staan altijd enkele gegevens over je computer. Namelijk, je besturingssysteem (MS Windows 7 Home Premium 32-bit SP1 in mijn geval, MS = Microsoft, SP1 = Service Pack 1). En daaronder vind je weer informatie over je besturingssysteem en daarnaast de videokaart waar je pc over beschikt.

Let wel op! Als je CCleaner ook de geschiedenis, cookies, formuliergegevens enz. laat verwijderen, ben je deze voorgoed kwijt. Houdt er dus rekening mee met wat je laat verwijderen. Echter, hoe meer, hoe beter.

Een andere mogelijkheid om de snelheid van je pc op te voeren, kan met behulp van Taakbeheer. Dit open je door rechts te klikken op de taakbalk (balk onderaan je scherm) en dan op Taakbeheer te klikken. Door naar het tabblad Processen te gaan, kun je precies zien wat er op dat moment allemaal aan data verbruikt wordt. Het is goed om de lijst zo af en toe eens te controleren. Soms vind je hier processen tussen die totaal niet nodig zijn voor jou. De volgende processen zul je echter wel moeten laten staan voor optimaal gebruik van Windows:

– Windows Verkenner (explorer.exe)
– Beheer van bureaubladvensters (dwm.exe)
– Programma’s die je op dat moment gebruikt (bijvoorbeeld de browser, bij Chrome is de imagenaam chrome.exe, ieder proces hiervan is een tabblad in de browser)
– Programma’s die constant moeten draaien, zoals bijvoorbeeld clouddiensten (Dropbox (Dropbox.exe), iCloud (iCloudServices.exe en ApplePhotoStreams.exe) enz.)

Een snelle computer gebruikt gemiddeld 2% CPU (Central Processing Unit), maar dit houdt niet in dat 50% CPU ineens zeer traag is. Het hangt vooral af van de processor die je hebt. Snellere processors kunnen wel wat hebben, maar met trage kun je beter oppassen. Ook moet rekening worden gehouden met het aantal processen. Dit verschilt natuurlijk ook per processor en wat deze dus aankan. Als het aantal processen tussen de 50 en 70 ligt, functioneert je computer prima.

In het tabblad Toepassingen kun je trouwens zien welke programma’s er op dat moment gebruikt worden (geen tweaks dus, in tegenstelling tot het tabblad Processen). Wat je in het tabblad ziet, is precies hetzelfde als wat je in de taakbalk ziet. Er staat ook nog een status bij. Wanneer het programma correct functioneert, staat er Actief als status, maar als het bijvoorbeeld vast is gelopen, staat er Reageert niet. Het handige van dit tabblad is dat je programma’s direct kunt stoppen. Als een programma namelijk vastloopt, krijg je deze meestal niet met de Sluiten-knop of via de taakbalk (rechtsklik op knop > Sluiten / Alt + F4) gesloten. Dit kan echter dus wel via het tabblad Toepassingen of Processen in Taakbeheer.

Taakbeheer starten als een programma of zelfs je computer ineens traag is, kan, in Windows Vista en 7, door op Ctrl + Alt + Delete te drukken. Er verschijnt van een scherm met enkele knoppen. Onderaan staat Taakbeheer starten. Simpel.

Met bovenstaande tips zou je computer als het goed is sneller moeten zijn geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in