Windows Vista vs Windows 7

Een tijdje geleden kondigde Microsoft aan dat de algemene ondersteuning voor Windows Vista stopgezet zou worden de dinsdag nadat het artikel verscheen. Er zijn nog vrij veel mensen die gebruik maken van deze versie van Windows en nog niet overgestapt zijn naar 7. Vaak komt dit doordat men zich afvraagt wat precies de verschillen zijn. Allereerst: dit hangt af van welke versie van het besturingssysteem je gebruikt;

Windows Vista

 • Starter (alleen netbooks en mini-laptops)
 • Home Basic
 • Home Premium
 • Business
 • Ultimate

Windows 7

 • Starter (alleen netbooks en mini-laptops)
 • Home Premium
 • Professional
 • Ultimate

Je ziet bijvoorbeeld dat Home Basic niet beschikbaar is voor Windows 7, net als dat de Business-versie van Vista bij 7 Professional heet. De Starter-versie is niet als download te verkrijgen, omdat het alleen beschikbaar is op net- en mini-notebooks. Deze versie is zo ontworpen dat het goed werkt op laptops met een tragere processor.

Bij Windows Vista en 7 zit bij bepaalde versie Windows Aero geleverd. Dit is een grafische gebruikersinterface. Aero staat voor Authentic, Energetic, Reflective and Open. Het interface zorgt voor een ‘schonere’ en vloeiendere gebruikerservaring. Je hebt met Windows Aero de volgende mogelijkheden:

 • Transparantie
 • Live Thumbnails; als je op een knop in de taakbalk gaat staan, verschijnt er een klein schermpje met daarin een voorvertoning van het programma waar je op staat met je muis. Je kunt ook, wanneer je bijvoorbeeld 2 keer een venster van een programma gebruikt, de gewenste kiezen via Live Thumbnails
 • *Peek; wanneer je helemaal rechts in de taakbalk op het blokje gaat staan, worden alle vensters die openstaan, transparant zodat je een overzicht hebt van alle programma’s die gebruikt worden.
 • *Snap; als een venster klein is en je wilt hem over het hele scherm gebruiken, kan dat normaal door dubbel op de titelbalk te klikken. Met Snap gaat het niet iets anders: sleep vanaf de titelbalk naar boven tot er een doorzichtig venster verschijnt dat zich verspreidt over het hele scherm, en laat de titelbalk los. Het venster zal dan vergroot zijn.
 • *Shake; wanneer je meerdere vensters open hebt staan, maar je wilt je slechts beperken tot één scherm, dan hoef je maar een keertje te schudden met het venster door met je muis op de titelbalk te gaan staan en deze snel heen en weer te bewegen. Iedere andere programma wordt dan verborgen. Het is vergelijkbaar met het handmatig minimaliseren van elk venster.

Dit zijn enkele voorbeelden van wat je met Windows Aero kunt. Aero is helaas alleen beschikbaar vanaf Windows Vista / 7 Home Premium.

Maar nu weten we nog niet waarom het beter zou zijn om over te stappen naar Windows 7 in plaats van bij Vista te blijven. Met uitzondering van wat er als eerste werd gezegd dan; de ondersteuning voor Windows Vista is beëindigd. Maar dat is niet de voornaamste reden.

Veel Vista-gebruikers klagen vaak dat het besturingssysteem traag is. Het opstarten en afsluiten duurt lang, het openen- en afsluiten van programma’s gaat totaal niet vloeiend, de pc in stand-by modus zetten gaat langzaam en zo gaat het maar door. Wat Windows 7 juist zo’n goed besturingssysteem maakt, is dat het vele malen sneller is, ook op oudere pc’s/laptops. In de stand-by stand gaan en weer terug naar het bureablad, kost nog geen minuut in totaal. Ieder proces gebruikt slechts een paar seconden. Ook het opstarten en afsluiten van de pc is verbeterd.

Op YouTube is genoeg bewijs te vinden (typ bijvoorbeeld in: ‘Windows Vista vs Windows 7 boot time’ of ‘Windows Vista vs Windows 7 stand-by time’).

Ook over de snelheid valt trouwens niet te klagen bij Windows 7, net als de vloeiende bewegingen. Als je bijvoorbeeld een venster opstart of afsluit, gaat dat in een vloeiende beweging. Bij Vista ging dit nogal ‘hoekig’. Daarnaast gaat Windows 7 efficiënter om met het RAM-geheugen en het CPU-gebruik.

Kortom, Windows 7 is absoluut een aanrader voor als je problemen hebt met Windows Vista. Kopen ervan kost echter wel een aardig zakcentje:

Upgrade
Windows 7 Home Premium: €119,99
Windows 7 Professional: €285,00
Windows 7 Ultimate: €299,00

Volledig
Windows 7 Home Premium: €199,99
Windows 7 Professional: €309,00
Windows 7 Ultimate: €319,00

Het verschil tussen ‘Upgrade’ en ‘Volledig’? Simpel: een upgrade houdt in dat je je aankoop direct vanaf je account in de Microsoft Store kunt downloaden (inclusief een gratis ISO-bestand, een soort back-up voor Windows 7 zélf). Bij aankoop van de volledige versie, krijg je er een doos bij. Het nadeel is dat je langer moet wachten voor je gebruik kunt maken van Windows 7, maar dan heb je in ieder geval een stijlvolle doos.

Besluit je de upgrade aan te schaffen, dan krijg je via e-mail een code toegestuurd. Het is belangrijk dit mailtje te bewaren, omdat de code nodig is wanneer Windows 7 geïnstalleerd is. Bij de eerste keer dat het systeem wordt opgestart hiermee, zal namelijk om de code worden gevraagd. Na 30 dagen zul je niet langer de mogelijkheid hebben om Windows 7 te gebruiken, indien de code alsnog niet wordt ingevoerd.

Het is mogelijk om een losse back-up schijf aan te vragen, welke €8,99 kost.

* Alleen beschikbaar in Windows 7 Home Premium of hoger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in