iOS 6 en iCloud

iOS 6. Je iPhone, iPad en iPod touch slaan nieuwe richtingen in.
Maandagavond om 19:00 (Nederlandse tijd) opende Apple CEO Tim Cook de jaarlijkse WWDC keynote. Tijdens dit evenement werden weer eens veel dingen aangekondigd. Ik ga geen woorden vuil maken aan de aankondiging van OSX Mountain Lion (hoewel deze sowieso al als preview versie op Apple’s site te vinden was), maar zal vooral aandacht schenken aan iOS 6.

iOS 6 heeft schop onder de kont gekregen met om te beginnen een nieuw ‘standaard’ design. Tot voorheen is er altijd een blauwe navigatiebalk gebruikt, maar met iOS 6 wordt deze grijziger. Het ziet er een stuk rustiger uit.

Geplaatste afbeelding

Apple Maps, een totaal nieuwe ervaring met het gebruik van kaarten. Tot nu toe heeft men altijd gebruik moeten maken van Google Maps op iOS-apparaten. Apple vond het echter tijd worden voor een applicatie dat afhankelijk is van andere bedrijven: Apple Maps. De applicatie bevat 3D-kaarten met hoge resolutie. Het is zelfs een heuse navigatie-app geworden. Met de huidige kaarten-app is dit nog niet mogelijk. Bij Apple Maps zal dit dus een heel handige mogelijkheid zijn.
Apple MapsGeplaatste afbeelding


De tweede toevoeging is Siri. Met iOS 6 worden enkele nieuwe commando’s toegevoegd, waaronder het opvragen van sportstanden, filminformatie en het is zelfs mogelijk om te reserveren bij een restaurant. Vooralsnog zijn al deze extra mogelijkheden helaas alleen nog US-only. Bezitters van een Nieuwe iPad hebben wel weer geluk: Siri komt ook naar dit apparaat.
Siri op de Nieuwe iPad


Geplaatste afbeelding

Next up: Facebook-integratie. Tim Cook verwees er al naar tijdens zijn interview bij D10. Hij wilde dat we ‘uit moeten kijken’ naar de ontwikkelingen van Facebook. Het leek al een sterke hint naar eventuele Facebook-integratie in iOS, en nu is dit realistisch geworden. Je kunt, net als bij Twitter, met iOS 6 foto’s, video’s vanaf YouTube enzovoort delen via Facebook. Omdat het aantal opties in het ‘opties-menu’ van iOS hierdoor groter is geworden, heeft Apple voor een ‘App Center’ gekozen. Je kunt hier alle opties vinden, waaronder delen, printen enz. Er is echter meer. Het is namelijk ook mogelijk om vanuit de iTunes Store en de App Store je favoriete muziek en apps te ‘Liken’ met anderen. En tot slot zijn ook Contacten en Kalender geïntegreerd met Facebook. Als je een contact hebt van Facebook waar je een afspraak hebt, dan zal er een icoontje van verschijnen met die activiteit.
Facebook-integratie


Geplaatste afbeelding

De volgende feature is Shared Photo Streams (gedeelde fotostreams). Veel mensen hebben een iPhone en willen bijvoorbeeld hun vakantiefoto’s naar de iPad van hun familie sturen. Met ‘gedeelde fotostreams’ is dit nu mogelijk. Het is zelfs mogelijk om een reactie op de foto’s te geven. Hier ontvang je uiteraard ook een melding van. Ook via iCloud.com is het mogelijk de gedeelde foto’s te bekijken.
Gedeelde fotostreams op iPad en iPhone


Geplaatste afbeelding

Passbook, dé app voor het ‘opslaan’ van je bankpassen, tickets enzovoort. Passbook is een handige app dat je bijvoorbeeld waarschuwt bij welke gate je moet zijn als je op vakantie gaat. Je scant de barcode van je ticket en de applicatie leest de gegevens uit. Zo simpel is het.
Passbook


Geplaatste afbeelding

Zelfs FaceTime heeft een kleine update gekregen. Het werkt nu voortaan, naast Wi-Fi, ook met 3G. Dit was eerst alleen mogelijk met een jailbreak. Nu is dit niet meer nodig.
Geplaatste afbeelding

En de Telefoon-app van de iPhone is ook geüpdated met de mogelijkheid om een bericht te sturen naar een beller wanneer je bijvoorbeeld niet kan opnemen. Wanneer je een telefoontje krijgt, sleep je het icoontje rechts van de slider naar boven en krijg je 4 knoppen te zien: Negeer, Beantwoord, reageren met bericht en later herinneren (vrij vertaald vanuit Engels). Dit is vooral gunstig voor mensen die in de auto zitten of bijvoorbeeld in de bioscoop. En een andere nieuwe optie is Do Not Disturb (niet storen). Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je een melding krijgt terwijl je aan het slapen bent? Juist, dat is heel irritant. Met iOS 6 zal er aan het instellingen-menu een switcher worden toegevoegd. Je kunt hiermee inschakelen dat je niet gestoord wilt worden. Je kunt zelfs een ‘periode’ instellen voor als je specifiek niet gestoord wilt worden tussen twee tijden. Het mooie is dat je trouwens nog steeds meldingen ontvangt. Echter, het scherm licht nu niet meer op wanneer ‘Do Not Disturb’ is ingeschakeld. Handig of niet? Een icoontje in de statusbalk, naast de tijd, toont aan dat de Niet Storen-functie is ingeschakeld.
Do Not Disturb


Geplaatste afbeelding

Ook de Mail-app heeft een update gekregen. Je kunt mails nu markeren als ‘VIP’. Dit houdt in dat belangrijke mails afgescheiden worden van ‘gewone’ mails. Met iOS 6 is het in Mail ook mogelijk om applicaties binnen de app te openen. Normaal ga je dan direct naar de App Store, maar nu blijf je mooi binnen Mail. Daarnaast zal je voortaan makkelijker afbeeldingen kunnen sturen. Met iOS 6 kan het in Mail zelf, zonder naar de Foto’s-app te hoeven. Ook kun je nu mails ophalen door naar beneden te slepen. Je ziet dan een leuke animatie.
Geplaatste afbeelding
Safari is de standaard webbrowser in iOS. Met iOS 6 is hij alleen maar beter geworden. Zo is er nu iCloud Tabs toegevoegd. Wanneer je in Safari op je Mac of pc bezig bent, en je wilt verdergaan op je iPhone, dan is dat nu mogelijk. Ook kunnen webpagina nu voortaan in landscape-modus worden weergegeven en is er een Offline Reading List aanwezig. Perfect voor als je een website wilt lezen zonder dat je internet nodig hebt.
Safari: iCloud Tabs, Full Screen browsing en Offline Reading List

Nieuw ontworpen stores

En tot slot zijn er nog een aantal kleinere toevoegingen, waaronder een totaal nieuw design voor de iTunes Store, de App Store en zelfs de iBookstore.
Zoek mijn vrienden. Goede vrienden heb je zo gevonden.
Zoek mijn iPhone. Houd je iPhone in de gaten.

Daarnaast zijn ook de applicaties Zoek mijn iPhone en Zoek mijn Vrienden geüpdated (volgen waarschijnlijk bij release iOS 6).
Tot zover iOS 6. Als je meer wilt weten, bezoek dan de iOS-pagina van Apple.
iOS 6 bèta is al beschikbaar voor ontwikkelaars, maar de consument zal tot de herfst moeten wachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in