Review: Chrome voor iOS

Google kondigde gisteren tijdens een keynote bij het I/O evenement aan dat browser Chrome naar de iPhone en iPad zouden gaan komen. Dit zou nog die dag gebeuren. En inderdaad, een uurtje na de aankondiging was de browser in de Nederlandse App Store te vinden.

Op het eerste gezicht lijkt de browser sterk op de desktopvariant. Het grootste verschil vind je bij de iPhone-versie. Die is namelijk zo gemaakt dat je niet van die mooie tabbladen boven in het scherm hebt, om ruimtegebrek te voorkomen. Als je een tabblad wilt selecteren,  tik je op de knop rechtsboven (vierkantje met cijfer voor aantal tabbladen). De iPad-versie doet echter wel meteen denken aan de desktopvariant.

Doordat je als ontwikkelaar aan Apple’s voorwaarden moet voldoen, heeft Google geen eigen engine in kunnen bouwen. Hierdoor duurt het laden van pagina’s soms langer dan bij Safari. Gelukkig zijn er genoeg websites die wél degelijk sneller laden dan in Safari. Als test heb ik gisteren enkele websites geladen, waarvan GTAForum.nl het snelst laadde in Chrome. Met 4 seconden laadtijd ten opzichte van 19 seconden in Safari, is Chrome de snelste browser. En de test met die website is uitgevoerd in het destopinterface. Zulke pagina’s doen er sowieso langer over dan normaal. De test is daarnaast uitgevoerd op een Wi-Fi netwerk, op een iPod touch van de vierde generatie.

Chrome voelt heel ‘easy to use’ aan. Je hoeft er geen grijntje kennis voor te hebben. En als je inlogt met je Google Account, worden als je gegevens van de desktopvariant van Chrome gesynchroniseerd met de iOS-applicatie. Stel, je bent op je desktop in Chrome naar deze blog gegaan, dan hoef je via de applicatie maar ‘D’ in te tikken, en Chrome zoekt geleidelijk naar alle links die beginnen met de ‘D’, die je zelf bezocht hebt. Die worden gesorteerd op gebruik; de meest gebruikte/meest recente link staat bovenaan. En met Google Instant Search, wordt er ook nog eens meteen gezocht naar wat je in Google kunt vinden.

Ook enkele handige features in Chrome voor iOS zijn de incognito-modus, waarmee je privé kunt browsen. Op die manier worden er geen sporen achtergelaten over de websites waar je naartoe bent gegaan. En een andere leuke optie is de Voice Control-functie, waarmee je met je stem kunt zoeken naar websites.

Chrome voor iOS is een vloeiende en simpele applicatie. Het voldoet grotendeels aan als de desktopvariant. Doordat niet iedere pagina snel laadt, alweer een groot minpunt. Wat mij betreft krijgt de browser een 9. Mocht Google de browser regelmatig updaten voor verbetering van de snelheid en performance, kan er gemakkelijk een 10 worden gehaald.

Download Chrome gratis in de App Store.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in