Apple iPad vs Microsoft Surface

Apple heeft met zijn iPad een primeur in handen. Veel bedrijven proberen zelf ook een slaatje te slaan uit de tabletmarkt (ook wel het ‘post-pc tijdperk’ genoemd). Microsoft kondigde een tijdje geleden dan ook een eigen tablet aan welke draait op Windows 8, de nieuwe Windows-versie dat deze herfst uitkomt. Kun je de iPad echter vergelijken met een tablet van een fabrikant dat zich nooit echt diep heeft gericht op hardware?

De iPad werd in 2010 geïntroduceerd door Steve Jobs, voormalig CEO van Apple, wie in oktober 2011 overleed aan de gevolgen van kanker. Jobs prees het apparaat aan als dé mobiele computer voor surfen op het web, lezen van mail en boeken en het bekijken van films. En een heel belangrijk onderdeel van de iPad is natuurlijk: iOS. iOS (iPhone Operating System) is het meest gebruikvriendelijke besturingssysteem voor smartphones. Omdat de iPad groter is dan de iPhone en iPod touch, was Apple gedwongen het zodanig aan te passen dat het niet lelijk uitvergroot wordt. Dan is het net een smartphone, maar dan heel groot. Huidig CEO, Tim Cook, vertelde hier zelfs uitgebreid over tijdens het Special Event in maart, waarbij de nieuwe iPad aangekondigd werd. Hij showde enkele afbeeldingen van apps op een iPad en op een Samsung tablet. Hier was duidelijk te zien dat Android-apps op tablets gewoon ‘uitgerekte’ versies zijn. De iPad-apps worden zo aangepast dat je bijvoorbeeld links een menu hebt, waar je dan rechts de informatie uit kunt lezen.

En een belangrijk iets is het Retina Display van de nieuwe iPad. De resolutie ervan is nog hoger dan een gemiddelde televisie met 1080p Full HD ondersteuning. Daar kan geen enkele tablet tegenop. Apps zien er veel mooier uit op een Retina Display, terwijl de gemiddelde huidige tablets over een zielig LCD schermpje beschikken.

iOS op de iPad is dus helemaal aangepast voor het apparaat. Maar hoe zit het met de Microsoft Surface? Steve Ballmer kondigde de tablet aan. Tijdens de presentatie ervan kwamen enkele belangrijke mensen van Microsoft aan het woord. Zij vertelden over de hardware, maar vooral over het besturingssysteem: Windows 8. Bij Microsoft is het nooit gelukt een goed hardwareproduct te maken. Jaren geleden zouden ze ook bezig zijn geweest met een soort tablet, een Tablet-PC. Het was een heuse pc, maar hij had meer weg van de huidige laptop. Met Windows 8 hebben ze een besturingssysteem ontworpen dat speciaal voor tablets en andere touch-apparaten is aangepast. Het maakt gebruik van het Metro-interface. Dit bestaat uit ’tiles’ (tegels) met ieder een eigen functie. Je kunt dynamische tegels hebben voor het weer, aandelenkoers, of natuurlijk je mail. Maar het zijn ook snelkoppelingen uiteraard.

Het is voor velen de vraag of Microsoft een goede positie gaat krijgen in het Post-PC tijdperk. Men verwacht van niet, maar persoonlijk heb ik daar toch een wisselende mening over. Aan de ene kant is iOS veel gebruiksvriendelijker én is de hardware vele malen beter dan dat van de Surface. Maar aan de andere kant is Windows 8 een heel open besturingssysteem in tegenstelling tot iOS, dat heel gesloten is. Op die manier zou je bijvoorbeeld zo iTunes kunnen gebruiken, Chrome en zelfs games zoals bijvoorbeeld Grand Theft Auto. Al is de hardware waarschijnlijk lang niet goed genoeg voor zulke games.

Iemand die goed op de hoogte is van de ontwikkelingen bij Apple en Microsoft, weet dat beide bedrijven een sterke positie hebben. Maar het grootste verschil is dat Apple zowel software als hardware maakt. Ze zijn de scheppers van de iPod, de iPhone, de iPad, de Mac en de Apple TV. En binnenkort komt daar misschien zelfs een televisietoestel bij. Apple innoveert alleen maar. Microsoft probeert dit ook, maar vooral met software. Helaas blijft men bij dezelfde mening als altijd: Windows is veel te rommelig. Als je iets wilt installeren moet je al enkele vensters door, terwijl je bij iOS en OSX (Mac) geen last van die poespas hebt. Windows is vaak voor de gevorderde computergebruikers, terwijl iOS en OSX makkelijk te gebruiken zijn. Geloof je me niet? Probeer maar eens uit: pak een iOS-apparaat en een Android-toestel, en schakel locatievoorzieningen in. Doe ditzelfde bij een Mac en een Windows-pc, maar dan bijvoorbeeld het inschakelen van Wi-Fi. Je zult merken dat je bij Android en Windows langer bezig bent dan bij iOS en OSX.

Apple heeft tot nu toe al meer dan 55 miljoen iPad’s verkocht (Apple Special Event 7 maart 2012). Dit blijft alsmaar stijgen. Want met de nieuwe iPad die tijdens die keynote werd aangekondigd, heeft Apple weer een record bereikt op het gebied van iPadverkoop. En alleen al in het 4e kwartaal van 2011 zijn er 15,4 miljoen iPad’s verkocht. Dus probeer hen maar eens te verslaan, Microsoft!

En dan komen we bij nog een onderdeel aan: apps. Microsoft wil apps gaan gebruiken op Windows 8. Maar ook op dat gebied zal Apple niet verslagen kunnen worden. Apple heeft in het 4e kwartaal 25 miljard apps zien downloaden door gebruikers. Er zijn ruim 600.000 apps in de App Store (WWDC 2012) waarvan minimaal 200.000 zijn aangepast voor de iPad.

Qua uiterlijk is de Surface zeker niet mis. Maar hij is wel gruwelijk dik ten opzichte van de iPad. En de Surface oogt niet echt modern. Oordeel zelf, zou ik zeggen:

En to slot de prijzen. De iPad is een heel duur apparaat. De Surface zal naar verluidt ook veel kosten, maar persoonlijk zou ik er dan geen geld voor over hebben. Bij de iPad krijg je wat je wilt: een tablet met zeer scherp Retina Display (de nieuwe iPad), een groot aanbod aan applicaties, een processor die met gemak een shooter aankan of natuurlijk een simulator-game en natuurlijk iCloud. Zoals Apple zelf over dit laatste zegt: “it just works”. En dat doet het ook echt. “iCloud stores your content and pushes it to all your devices”. Zou dat ook zo zijn met de Surface?

Ik vraag me dus af of Microsoft het wel gaat halen op dat gebied. Wat denk jij? Laat het weten met een reactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in