Nieuw schooljaar, dus weer leren…

Het nieuwe schooljaar is inmiddels al even bezig voor de meesten (voor mij in ieder geval wel). Natuurlijk vrijwel iedereen ongetwijfeld geen zin hebben hierin, maar het hoort er helaas bij. Op school zul je veel proefwerken krijgen, waardoor je ook moeite zult moeten doen om hiervoor een voldoende te halen. Om je op weg te helpen, zal ik vertellen hoe je het ideale leersysteem kunt ontwikkelen, waardoor je gemakkelijk een hoog cijfer zou kunnen halen.

Niemand vindt leren leuk. Maar als je dat niet doet, dan haal je ook geen voldoende’s (tenzij je geluk hebt en genoeg vragen goed beantwoordt hebt hiervoor) en kun je uiteindelijk ook niet met een diploma eindigen. Dus je zult toch moeten gaan leren. Momenteel is één van de meest gebruikte methodes www.wrts.nl. Dit is een website waar je gratis woordjes kunt leren. Het is dan ook bedoeld voor Nederlands, Engels, Duits enzovoort. Uiteraard kun je het ook gebruiken voor begrippen bij wiskunde, economie en alle andere vakken. De website biedt veel mogelijkheden. Je kunt woorden zelfs uit laten spreken als hulpmiddel. Als je zeker wilt weten dat je alles kent, kun je een toetsje afleggen. Op basis van de vragen die je beantwoord hebt, zal een cijfer vastgestelt worden. Dit motiveert je om te gaan denken dat de toets prima zal lukken, als je een goed cijfer hebt gehaald.

Registreren voor WRTS is gewoon gratis. Er is momenteel ook een testversie voor een nieuwe website van WRTS beschikbaar: Beta WRTS. Deze oogt wat mooier, maar kent helaas nog wel gebreken. Uiteraard wordt daar aan gewerkt.

Heb je een smartphone of tablet? Dan kun je een speciale app gratis downloaden voor je apparaat: iPhone/iPad/iPod touch / Android.

iPhone schermafdruk 1 iPhone schermafdruk 3
iPad schermafdruk 1
Er is ook een applicatie genaamd ‘MiniTeach’. Deze bevat hetzelfde concept als WRTS Mobile, maar geeft gebruikers ook toegang tot lijsten van www.woordjesleren.nl, een bekende website voor het leren van woordjes. Ook deze applicatie is gratis verkrijgbaar: iPhone/iPad/iPod touch.
iPhone schermafdruk 1 iPhone schermafdruk 4
iPad schermafdruk 4
Voor degenen die niet over een (compatibele) smartphone/tablet beschikken of gewoonweg geen gebruik willen maken van software voor het leren van woordjes, die kunnen ook gewoon schriftelijk leren. Een handig systeem die ik zelf gebruik, is om te kijken naar je voorkennis; zijn er al woorden die je kent, voor je de lijst ook maar even hebt bekeken? Dat kun je dan controleren door een blaadje voor de gewenste woordenlijst (dus bij bijv. Nederlands – Engels kun je Engels afdekken of juist Nederlands) te leggen en woord voor woord na te kijken of deze overeenkomt met het woord dat jij verwachtte. Twijfel je? Zoek het dan op via Google of je woordenboek. Maar gebruik pas Google Translator als het om een los woord gaat.
De woorden die je fout hebt, daar richt je je aandacht dan op. Ook de woorden die je al wel kent natuurlijk, maar die zijn pas nodig wanneer je nogmaals kijkt of je meer woorden kunt noemen. Door iedere dag dan een keer een toetsje voor jezelf af te leggen, zul je merken dat je steeds meer woorden kent. Met een beetje geluk zou je binnen 2 á 3 dagen een lijst van ruim 30 woorden moeten kennen, dat sowieso. Of het moet zijn dat het leren je niet echt goed afgaat. In dat geval is het een mogelijkheid om een zin bij een woord te bedenken. Dus bijvoorbeeld bij het Engelse woord ‘search’ zou je de zin ‘I use Google to search‘. Je kunt ook zinnen maken die erop lijken, zoals bijvoorbeeld in dit geval ‘I’m searching at Google’.
Echter, het leren van taal is een stuk makkelijker dan het leren van berekeningen. Berekeningen zijn ‘variabel’; je moet ze zo leren dat je van iedere som uit de toets de uitkomst kunt berekenen in plaats van het leren van de berekeningen uit je boek. Want dan haal je alsnog geen goed cijfer. Bij economie krijg je veel begrippen en berekeningen door elkaar, wat het vak extra moeilijk maakt. Wat dan handig is om te doen, is door per paragraaf te leren. Dus de begrippen en berekeningen bij elkaar, omdat die vaak met elkaar te maken hebben. Heb je het bijvoorbeeld over het begrip ‘omzet’, dan moet je de betekenis van dat woord kennen met de berekening (= afzet ×  verkoopprijs). Daar komt het al, je kent het woord ‘afzet’ niet, hé? Precies, die moet je dan ook leren. Het is essentiëel om alles stap voor stap te kennen. In mijn eigen boek voor economie komt ‘afzet’ voor ‘omzet’. De afzet is, voor degenen die dat willen weten, simpelweg het aantal verkochte producten binnen een bepaalde periode (bijv.: 26.000.000 iPhone’s in het derde kwartaal van 2012, wat overigens ook echt zo is).
Leren? Tja, het is misschien moeilijk, maar het zal moeten. Kom je ergens niet uit, dan mag je me er uiteraard altijd vragen over stellen mits (!) deze betrekking hebben met de volgende vakken op niveau 3VMBO-K of lager;
  • Nederlands (Op Nieuw Niveau)
  • Engels (Xchange)
  • Duits (Trabitour; alleen 2VMBO-KGT aangezien ik het vak niet meer heb)
  • Wiskunde (Moderne Wiskunde)
  • Economie (Percent)
  • ICT
Vooral op het gebied van de Nederlandse en Engelse taal ben ik een goed aanspreekpunt voor vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in