Apple brengt iOS 6 vanavond uit

Apple gaat vanavond het langverwachte iOS 6 uitrollen, zoals het bedrijf vorige week woensdag al aankondigde tijdens het Special Event waarbij onder andere de iPhone 5 aangekondigd werd, gevolgd door een nieuwe iPod touch en iPod nano en ook nog eens iTunes 11 met een compleet nieuwe interface.
Naar verwachting zal de update rond 19:00 uitgerold worden. Bij iOS 5 was dit vorig jaar echter een uurtje eerder, om 18:00. En mensen die al over de GM-versie van de update beschikken, die hoeven niet te updaten. Vaak is de build van de GM-versie en de publiekelijke versie gewoon hetzelfde.

iOS 6 komt met onder andere een compleet vernieuwde Maps-applicatie. Deze moet Google’s Maps-app gaan vervangen. Ook de YouTube-app is niet meer terug te vinden, maar deze kun je nu voortaan los downloaden in de App Store. Deze is overigens ook, samen met de iTunes Store en de iBookstore vernieuwd. De stores beschikken nu over een donker, zwart design en ogen flink wat moderner. Op de hoofdpagina’s vind je nu een header bovenin waar je doorheen kunt swipen. Ook het zoekalgoritme is verbeterd, waardoor er beter naar bepaalde applicaties kan worden gezocht. Apple nam dit jaar het bedrijf Chomp over, waarmee men altijd naar applicaties kon zoeken. Tot slot een voordeel van de nieuwe stores, is dat je niet meer hoeft in te loggen om een update te installeren of als een gratis app wilt installeren. Daarnaast hoef je voor het installeren niet meer de App Store uit, wat eerst wel het geval was. Als je dan nog een app wilde downloaden, moest je helemaal weer terug.

Er is flink verbeterde integratie met Twitter. Ook Facebook-integratie is nu toegevoegd. Zo kun je nu applicaties ‘Liken’ binnen de App Store, evenals muziek, films enz. in de iTunes Store en boeken in de iBookstore.

Enkele andere nieuwe features in iOS 6 zijn het sturen van een snel berichtje wanneer je gebeld wordt. Ook kun je een herinnering laten sturen. Dit kan handig zijn tijdens het rijden. In combinatie met Eyes Free, een functie voor Siri (iPhone 4S +, de nieuwe iPad en iPod touch van de vijfde generatie) is rijden alleen maar leuker en natuurlijk veiliger geworden.

iOS 6 komt ook met Gedeelde Fotostreams, dat je de mogelijkheid geeft om foto’s te delen met andere iOS 6-gebruikers. Heb je geen iOS 6, laat staan een iOS-apparaat? Dan kan de ander er ook voor kiezen de foto’s te tonen in de browser. Er wordt dan een linkje aangemaakt.

Tot slot nog wat nieuwigheden voor Safari in iOS 6: je kunt nu volledige schermweergave gebruiken. Door je scherm te kantelen, verschijnt er rechtsonder een knopje waarmee je die balk, de adresbalk en de statusbalk laat verdwijnen. Hoewel de adresbalk sowieso al verdwijnt wanneer je naar beneden scrollt, scheelt het al flink dat je nu ook de statusbalk en de optiesbalk kunt laten verdwijnen. Een andere nieuwe functie voor Safari is Offline Reading List (alleen iPhone 4 + en iPod touch van de vijfde generatie). Ook wordt er nu gebruik gemaakt van zogenaamde ‘Smart App Banners’. Safari checkt voortaan op applicaties die websites mogelijk hebben. Zo krijg je als je naar apple.com gaat via Safari, een banner bovenin. Daarin staat een waardering van de app als je die nog niet hebt. Heb je hem al wel, dan kun je op ‘Open’ tikken om ernaartoe te gaan.

Nog wat kleine toevoegingen zijn onder meer te vinden in het design. Het oogt wat rustiger.

Zelf zien kan op http://www.apple.com/nl/ios/whats-new/. Zelf ervaren kan vanavond na 19:00 (of 18:00, met wat geluk). iOS 6 zal beschikbaar zijn op de volgende apparaten:

  • iPhone 3GS
  • iPhone 4
  • iPhone 4S
  • iPhone 5 (voorgeïnstalleerd)
  • iPod touch van de vierde generatie
  • iPod touch van de vijfde generatie (voorgeïnstalleerd)
  • iPad 2
  • De Nieuwe iPad

Hoe zit het met iOS 6 voor de Apple TV? Tja, daar is niets over gezegd. Eerder was al bekend dat men de mogelijkheid zou gaan krijgen om de ingebouwde applicaties zelf te organiseren op bepaalde plekken. Ook het kiezen van specifieke iOS-apparaten voor AirPlay zou mogelijk zijn. Over een App Store werden de geruchten minder sterk, maar gezien het schikken van de apps, lijkt het wel voor de hand liggend. Wie weet zien we de update vanavond verschijnen. Dit zal, naar alle waarschijnlijkheid (mocht de update dus inderdaad uitgebracht worden) rond 19:00 Nederlandse tijd zijn.

Kijk jij uit naar de update? Op heb je de GM-versie al? In dat geval is updaten niet nodig, omdat die vaak dezelfde build heeft als de gewone versie.

Men verwacht trouwens al heel snel weer een nieuwe update, iOS 6.0.1. Vandaag werd namelijk een lek ‘geïntroduceerd’ in Safari voor iOS 6. Dit zou niet aan Apple liggen, maar aan Webkit, waarmee Safari onder andere opgebouwd is. Als het aan Apple ligt, kunnen we deze week geheid nog een nieuwe update verwachten waarbij het lek gedicht is.

Tot slot wordt er overigens ook nog een update voor iCloud Control Panel voor Windows (v.2.0) uitgebracht naar alle waarschijnlijkheid. Deze zal onder andere een notificatiesysteem krijgen voor mail, agenda enzovoort. Ook zal Gedeelde Fotostreams gebruikt kunnen worden.

Er volgen vanavond wat screens van iOS 6 op de iPod touch (vijfde generatie). Je ziet er al een beetje van in de screen aan de rechterkant van dit scherm en het artikel ‘Dutch Tech Blog en iOS 6’; de volledige schermweergave in Safari en het nieuwe ‘zachtere’ interface.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in