[ASE] iPhone 5

Apple kondigde vanavond nieuwe producten aan. De belangrijkste daarvan, is de iPhone 5. Deze heeft, kort samengevat, een 4-inch scherm, een A6-processor, werkt met 4G LTE, een nieuwe dockconnector en bevat vooraf geïnstalleerd iOS 6.

De nieuwe iPhone is volgens Apple de dunste smartphone op het moment. Hij is slechts 7,6 milimeter dun en is hiermee 18% dunner dan zijn voorganger. De iPhone 5 is geheel van aluminium en glas en is 20% lichter dan de iPhone 4S. Het grotere scherm heeft meteen gevolgen voor het aantal apps dat in beeld is: in plaats van 4 rijen met iconen zijn er nu vijf rijen (plus een vaste reeks icoontjes onderin de dock). Apple’s eigen applicaties zijn al aangepast, zoals de agenda- en mail-app, Keynote, Pages, Numbers, iPhoto, iMovie, Garageband en dergelijke. Apps van derden moeten nog een update krijgen en tonen nu nog zwarte balken aan boven- en onderkant.

Het retinascherm heeft een pixeldichtheid van 326 ppi gehouden, maar in een resolutie van 1136 x 640 pixels en een beeldverhouding van 16:9. Waarom deze langere behuizing voor de iPhone 5? Volgens Apple is dat nodig om te zorgen dat hij lekker in de hand ligt. Het scherm van de nieuwe iPhone heeft 44% meer kleurverzadiging en er is gebruik gemaakt van de eerder besproken in-cell technologie, waarbij het touchscreen is geïntegreerd in het display. Het kan daardoor dunner worden uitgevoerd en is beter bestand tegen schittering door bijvoorbeeld zonlicht.

De iPhone 5 is voorzien van HSPA+, DC-HSDPA en LTE. Het toestel wisselt automatisch van antenne, zodat je altijd het beste signaal hebt. Apple werkte samen met AT&T, Verizon en Sprint in de VS om het te realiseren. Maar het toestel gaat ook wereldwijd geschikt zijn voor 4G LTE. Daarnaast zal supersnelle Wi-Fi worden ondersteund, tot snelheden van 150 Mbps. Er zit een A6-chip in de nieuwe iPhone, die tweemaal sneller is (qua CPU) en tweemaal snellere graphics levert. Om dit te demonstreren kwam Electronic Arts op het podium om Real Racing 3 te demonstreren, maar die demonstratie werd wat lauw ontvangen.

De batterijduur van de iPhone 5 is nog net iets beter dan die van de iPhone 4S, met bijvoorbeeld 8 uur spreektijd over 3G en 8 uur internetbrowsen. Wat de camera betreft heeft Apple gekozen voor 8 megapixel. Er zitten allerlei vernieuwingen in, zoals backside illumination, hybride IR-filter en dynamische low light modus. Saffierkristal zorgt voor de hardheid en krasbestendigheid van de lens. En de A6-processor zorgt voor 40% sneller foto’s maken.

Misschien wel de meest opmerkelijke nieuwe functie van de iPhone 5, aldus topman Phil Schiller, is de panoramafunctie. Je kunt een langgerekte foto maken van bijvoorbeeld 28 megapixel, door meerdere foto’s te combineren. De gyroscoop, A6-chip en de Camera-app werken samen om een hoge resolutiefoto te maken. De FaceTime-camera is HD geworden en de camera aan de achterkant kan 1080p-video’s maken. Daarbij is de stabiliteit van de video’s verbeterd en er is gezichtsherkenning. FaceTime is voortaan via 3G te gebruiken, zoals al eerder werd gedacht.

Alles in de iPhone 5 heeft een update gekregen. Dat geldt ook voor de audio. Er zijn nu drie microfoons: aan de onderkant, voorkant en achterkant. De speaker is 20% kleiner en er zit wideband audio en ruisonderdrukking op. Apple introduceert een nieuwe, kleinere connector in de iPhone 5. Deze is voorzien van 8-pins (8-signals) en heeft de naam Lightning. De duurzaamheid is verbeterd en hij is 80% kleiner. Er is een adapter om te zorgen dat accessoires voor de 30-pins connector nog steeds werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in