iPod touch (4e en 5e generatie) benchmarks en review

Omdat ik binnenkort de iPod touch van de vijfde generatie zal hebben (deze is al gereserveerd, dus hoef ‘m bij beschikbaarheid alleen nog maar op te halen), zal ik een test uitvoeren met de benchmarks van de vierde en vijfde generatie iPod touch.

Ik doe deze test om het verschil te laten zien. Er zijn al verschillende resultaten gemeld door gebruikers, maar ik heb er nog geen kunnen vinden waarbij het verschil tussen de 4e en 5e generatie iPod touch wordt laten zien. Wel kun je er sowieso van uit gaan dat de vijfde generatie iPod touch flink wat sneller is; uit tests is gebleken dat deze heel dicht in de buurt komt van de iPhone 4S. Sommige tests laten zelfs zien dat hij sneller is dan de iPhone 4S. Dat zou vrij opmerkelijk zijn, want het is algemeen bekend dat de iPhone altijd een betere processor heeft dan de iPod touch. En de iPhone 4S en iPod touch van de vijfde generatie hebben allebei een Apple A5-chip. Deze levert tot 2x de snelheid en 7x de graphics van de Apple A4-chip (iPhone 4 en iPod touch van de vierde generatie).

Wat ik ook zal doen, is een compleet review posten. Bij dit review zullen de volgende dingen sowieso getest:

 • Snelheid; Naast benchmarks ook gewoon de zichtbare verschillen tussen 4e en 5e generatie iPod touch; alles dat ik test, zal 3 keer achter elkaar getest worden, waaruit ik dan een gemiddelde haal (3 × s / 3). De volgende onderdelen zullen op snelheid getest worden:
  • Rebooten (uitschakelen en weer opnieuw opstarten)
  • Applicatie starten (ingebouwde muziek-app en Twitter-app)
  • * Safari (Google en Dutch Tech Blog)
  • Siri verstaanbaarheid; hoe lang het duurt tot Siri iets verstaan heeft met een slecht accent en juist met een goed accent
 • Foto maken (1 test; ook eentje met camera aan de voorkant)
 • Panoramafoto maken (1 test)
 • Filmpje maken (10 seconden duur)
 • * Siri (het weer en dicteren in Notities-app (Let op! Deze test wordt in het Engels gedaan, omdat er nog geen Nederlands ondersteund wordt; valt ook onder snelheidstest)
 • AirPlay Mirroring (beelden streamen naar Apple TV)
 • iOS 6 (algemene functies zoals Facebook- en Twitter-integratie, Maps, Mail enz.)
 • Bonus: het scherm (weergave en het schermgrootte-verschil)
 • Bonus 2: unboxing (niet zeker)

* Het resultaat kan alsnog laag uitvallen t.o.v. andere tests, omdat de internetverbinding hier niet supersnel is altijd.

Foto’s die gemaakt zijn (ook de panoramafoto) zullen gepost worden, zodat je kunt zien hoe het eruit ziet. Houdt er wel rekening mee dat de vierde generatie iPod touch de functie NIET ondersteunt. Dus daar kan geen vergelijking bij worden gemaakt. Evenals Siri wordt niet op dat apparaat ondersteund. Ik zal screens posten van ‘gesprekjes’ tussen mij en Siri (ja, praten met Siri is echt mogelijk). Of daar een video van komt, hangt er van af.

De snelheid zal worden gemeten in seconden en dat 3 keer achter elkaar per onderdeel (dus bijvoorbeeld 3 keer rebooten). Er wordt dan een gemiddelde uit gehaald en het verschil tussen de 4e en 5e generatie wordt dan berekend (ook in percentages).

Hieronder zie je een overzicht van functies met de algemene vergelijkingen:

iPod touch (4e generatie)
iPod touch (5e generatie)
Schermgrootte
3,5 inch (diagonaal)
4 inch
(diagonaal)                  
Dikte
7,2 mm
6,1 mm
Processor
Apple A4
Apple A5
Camera (achter)
0.7 MPX
5 MPX iSight camera
Camera (voor)
0.3 MPX
1.2 MPX
Flitser
Nee
Ja
Panorama
Nee
Ja
Videocamera (achter)
720p HD
1080p Full HD
Videocamera (voor)
VGA
FaceTime HD 720p
Foto maken tijdens filmen
Nee
Ja
Siri
Nee
Ja
AirPlay
Ja
Ja
AirPlay Mirroring
Nee
Ja
Offline Reading List
Nee
Ja
Fly-over (Maps)
Nee
Ja
Nabijheidssensor
Ja
Nee

Je ziet al flink wat verschillen. Echter kun je niet van alles weten of het ook echt beter is; misschien is het grotere 4-inch scherm wel te groot voor mijn vingers? Of het feit dat hij extra dunner is kan ertoe leiden dat de iPod touch goedkoper aanvoelt ofzo. En wie weet valt de snelheid van de nieuwe processor wel mee. Ook Siri is momenteel nog niet eens echt een handige toevoeging, maar dat is weer iets dat in de komende maanden kan veranderen (naar verluidt komt er nog voor 2013, misschien nog zelfs op 23 oktober bij de presentatie waarbij waarschijnlijk een iPad Mini aangekondigd gaat worden, een nieuwe update voor iOS dat o.a. Nederlands als taal voor Siri toevoegt). Enzovoorts enzovoorts. Dat is dus ook de reden van de tests.

Omdat ik helaas nog niet weet wanneer ik de nieuwe iPod touch kan gaan halen, durf ik niet zomaar te zeggen wanneer ik de test kan doen. Maar met wat geluk kan dit volgende week nog wel. Dit hangt echter af van wanneer Dixons de nieuwe iPod binnenkrijgt.

Uiteraard zal ik laten weten wanneer de test gedaan wordt, onder andere met behulp van een tweet. Mocht ik hem hebben, dan zal het echter wel even duren voor er een review online is. De benchmarks post ik al zo snel mogelijk, maar het hele review zal een dag of twee in beslag nemen.

Ik hoop op een goed review en grote verschillen tussen beide iPod’s.

Tot slot trouwens nog voor degenen die benieuwd zijn naar welke iPod touch ik precies heb gekozen, ik heb een 32GB-model gekozen in de kleur zwart/antraciet (zie afbeelding links).

Wikipedia:
Een benchmark bij computers is een reeks van berekeningen, waarbij de snelheid van de computer gemeten wordt. Zo wordt het mogelijk om de prestatie van verschillende computersystemen met elkaar te vergelijken.


Hardwarefabrikanten zijn voortdurend bezig betere en snellere computers te ontwikkelen. Bij het onderling vergelijken van nieuwe modellen is het een probleem dat de prestatie (performance) van een model afhangt van het type toepassing. Om toch een zo objectief mogelijke vergelijking te kunnen maken worden er standaardopgaven gepubliceerd. Bijvoorbeeld “Zoek alle priemgetallen tussen 1 en 1.000.000 volgens een bepaald algoritme”. Daarmee is een objectieve vergelijking mogelijk. Ook kun je met een benchmark programma het hardwareonderdeel, dat je hebt getest, vergelijken met andere merken/typen.


Update (18/10/12 | 17:00): Inmiddels geeft de website aan dat er morgen nieuwe iPod’s binnenkomen. Dat betekent dus dat ik de mijne ook morgen op ga halen. Ik hoop zaterdag nog een review te kunnen posten. Helaas zullen de benchmarks wel wat later komen, want er moet een applicatie voor gekocht worden. En na de aanschaf van de nieuwe iPod touch heb ik een kleine week even niet genoeg geld voor een app van €0,79. Donderdag 25 oktober weer wel.

Als je overigens nog zoekt naar een goed werkende iPod touch van de vierde generatie tegen een (relatief) lage prijs, dan mag je de mijne kopen; het is een 8GB-model in het zwart en heeft vrij veel krasjes aan de achterkant, maar ik heb er altijd een hoesje omheen zitten. En die zit er dan ook bij als je hem koopt. Ook het doosje heb ik nog gewoon, maar de oortjes helaas niet meer. Ik vraag maximaal €100 en minimaal €70 (mijn verwachting is dat degenen die hem wel willen, gelijk voor de laagste prijs gaan, maar toch). Hij werkt in ieder geval prima. De schakelaar van de thuisknop is in augustus nog vervangen doordat hij vastzat, dus er zit een vrij nieuwe in.

Geïnteresseerd? Reageer dan d.m.v. een mailtje (tomdebeer14@me.com), Twitter (@Tom_deBeer) of gewoon een reactie.

Update (19/10/12 | 01:30): De status staat momenteel op ‘geannuleerd’. Dit betekent echter niet dat hij ook daadwerkelijk geannuleerd is, als ik veel reacties op internet mag geloven:

Wat een systeem van Dixons.. Het begint met reserveren, vervolgens in behandeling -> backorder -> geannuleerd -> voltooid. Daarna telefoontje dat ik hem op kan halen.
Hier is m’n bestelling ook van backorder -> geannuleerd -> voltooid gegaan

en nu:

Uw gereserveerde producten liggen klaar in de winkel Dixons Breda.

Enz. enz.

Ze noemen dezelfde volgorde als bij mij: ‘In behandeling’ > ‘Backorder’ > ‘Geannuleer’ > ‘Voltooid’ (?). Dus het lijkt voor de hand liggend dat ik vandaag nog wel een telefoontje of mailtje krijg met het nieuws dat ik hem kan gaan ophalen.

Het overzicht met de dingen waar ik op let bij het review is overigens nog bijgewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in