Review: iPod touch (5e generatie)

Jaja, ik heb Apple’s nieuwste iPod touch (vijfde generatie) eindelijk in handen! Ik heb relatief veel tijd gehad om hem goed te testen en te reviewen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om je eigen ervaringen, maar in dit review gaat het respectievelijk om specifieke punten en natuurlijk mijn eigen mening.

In dit review kom je telkens kopjes tegen waarbij de functie wordt beschreven. Ook zul je afbeeldingen te zien krijgen van de nieuwe iPod touch en vergelijkingen tussen de 4e en 5e generatie iPod touch. Dit kan o.a. voor foto’s zijn om te laten zien hoe de nieuwe iTouch is ten opzichte van de oudere.
Informatie:
iPod touch van de vijfde generatie
32 GB
512 MB RAM
Zwart/antraciet
Dual-core Apple A5-chip
iOS 7
REVIEW
Design
Het eerste dat opvalt als je de nieuwe iPod touch uit zijn verpakking haalt, is dat het lichter aanvoelt, maar wel groter ten opzichte van de vorige generatie. Dat mag ook wel, want met 6,1 mm is hij 1,1 mm dunner.
Sowieso is het design flink veranderd, ook als je niet naar het grotere scherm kijkt. Zo zit er op de achterkant weer een antenne die duidelijk te zien is (wat tot de derde generatie iPod touch ook zo was) en linksonder zit een rond knopje voor de iPod touch Loop. De Loop is een soort polsbandje.

Links: iPod touch 5G, rechts: iPod touch 4G
Boven: iPod touch 5G, onder: iPod touch 4GLinks: iPod touch 5G, rechts: iPod touch 4G
Maar nu gaan we ons wel even richten op het scherm; deze is 0,5 inch (een halve inch dus) langer geworden. Zo wordt het gemak van het besturen met één vinger alsnog benut. De resolutie is 1136×640 pixels met een dichtheid van 326 pixels per inch (ook wel afgekort tot PPI). Die resolutie kun je beter onthouden als je een wallpaper zoekt voor je iPhone 5 of iPod touch van de vijfde generatie. Daarnaast moeten ontwikkelaars hun apps aanpassen voor het grotere scherm. Dit is echter een simpel taakje dat ze vrijwel binnen een minuutje gedaan hebben.
Wat ook aan het scherm veranderd is, is de kleursaturatie. Alles ziet er nu helderder uit. Dit is vooral te zien als je de iPod touch van de vierde en vijfde generatie naast elkaar legt.
Tot slot de achterkant, die is namelijk ook vernieuwd. Sterker nog, je kunt het gerust de grootste verandering sinds de eerste iPod touch noemen. Voor het eerst is ervoor gekozen om de achterkant van geanodiseerd aluminium te maken. Dit is sterker dan wat eerst gebruikt is: roestvrij staal. Dit raakte een stuk sneller bevlekt. Hoewel vingerafdrukken nog steeds te zien zijn, scheelt het wel flink. Echter, het gaat meer om het feit dat het sneller bekrast raakt. Vooral bij de zwarte iPod touch (die ik dus heb) zijn deze makkelijker te zien. Toch moet ik blijven zeggen dat het sterker is. Het voelt in eerste instantie nogal ‘koud’ aan, maar wanneer je het bijvoorbeeld tegen je gezicht aan houdt, lijkt dat nogal mee te vallen. Het is in elk geval duidelijk dat de vijfde generatie iPod touch veel duurzamer is gemaakt.

Hardware
Als je de vijfde generatie iPod touch opstart, merk je al dat hij sneller is dan de vorige generatie. Hij start zeker 5 seconden sneller op. Als je dan op je thuisscherm bent, merk je bij het wisselen tussen de pagina’s al dat hij sneller reageert. Bij de iPod touch begon hij een beetje te stotteren als je naar het Spotlight-menu ging. Ook het opstarten van applicaties gaat flink wat sneller. Ik zou in eerste instantie een tijdmeting doen, maar het resultaat kan er echt van af hangen. Daarom heb ik die dus niet gedaan. Het enige dat ik wel heb getest op tijd (gewoon door zelf te tellen), is het openen van gtaforum.nl (mobiele skin). Op de iPod touch van de vierde generatie deed hij er 5 á 6 seconden over. Op de vijfde generatie was het laden al in 3 seconden klaar. Ook bij het openen van Dutch Tech Blog deed de vierde generatie iPod touch er ongeveer 2 seconden langzamer over.
Bij de vierde generatie iPod touch is het zo dat de App Store en Maps-app meestal na een tijdje crashen. Zeker als je een zoekactie uitvoert in de applicaties. Op de 5e generatie ging hij er vloeiend doorheen. Ook Fly-over (je vliegt als het ware over gebouwen) werkt prima. Heel af en toe stotterde hij even, maar voor de rest is hij een stuk sneller. Bedenk daarnaast ook dat ik ondertussen nog bezig was met het terugzetten van een backup. Dus dat zorgt er ook al voor dat hij langzamer wordt.
Voor degenen die de technische details willen weten: Apple heeft in de vijfde generatie iPod touch een verkleinde variant van de Dual-Core Apple A5-chip gebruikt. Deze is even snel als de iPhone 4S (hoewel het op basis van benchmark tests net een paar punten achterligt). Bedenk hierbij dat de vierde generatie iPod touch een Single-Core Apple A4-chip had. Ofwel, een generatie slomer en ook nog eens maar één core.
Maar, naast de vernieuwde processor is ook het netwerk verbeterd. Dit is een andere reden dat de webpagina’s wat sneller waren op de nieuwe iPod touch. Tot slot heeft Apple Bluetooth 2.1 vervangen door Bluetooth 4.0. Ter informatie, bluetooth 4.0 is zo snel en energiezuinig dat het als vervanger voor de NFC-chip kan dienen. Dus als reactie op degenen die hopen dat Apple ooit NFC introduceert in een iOS-apparaat: aan bluetooth 4.0 heb je genoeg.
Ook hierbij even wat technische details: in de vijfde generatie iPod touch wordt dezelfde Wi-Fi-chip gebruikt als bij de iPhone 5; 802.11a/b/g/n Wi-Fi (2,4-GHz en 5-GHz 802.11n).
En dan de batterij, iets waar veel mensen over klaagden bij de vorige generatie. Is hij nu echt verbeterd? Ja en nee, dat is wat ik kan zeggen. Het probleem is, toen ik hem opstartte, was de batterij al ruim 15% kwijt. Maar het is me wel opgevallen dat hij qua performance toch wel langer meegaat dan de vorige generatie. Tot zover ik hem nu heb kunnen gebruiken, was er nog 15% batterij over ongeveer (omdat er geen percentage op de iPod touch zit, heb ik het niet exact kunnen zien). En ik heb hem al langer gebruikt dan ik vierde generatie iPod touch gemiddeld gebruik; die is na een uurtje browsen/mailen/twitteren enz. al vrijwel leeg. Ik heb er ongeveer even lang mee gedaan, als je er dan ook nog bedenkt dat ik relatief veel heb gedaan: backup terugzetten (dat vraagt om heel veel data en je batterij), wat browsen voor die tests, paar minuutjes twitteren en nog wat applicaties uitproberen (App Store en Maps; die vragen ook vrij veel van je accu). Maar ik ga het nog nauwkeuriger uittesten.
Ik heb inmiddels al veel kunnen testen met de batterij. De reden dat ik er een paar weken mee heb gewacht, is omdat ik bang was dat de batterijduur in korte tijd toch iets minder lang mee kan gaan. Dit is gelukkig niet gebeurd; uit tests bleek dat de vijfde generatie iPod touch na een uur en een kwartiertje nog 85 á 80% overhoudt. Nog een uur laten houd ik nog steeds rond de 70% over. Voor deze tests heb ik het volgende gebruikt:
  • Angry Birds Seasons / Space / Star Wars (verschillend, maar geeft wel zelfde resultaat; ruim een uur)
  • NU.nl (nieuws lezen, slechts een kwartiertje)
  • Twitteren (ook slechts een kwartiertje)
De batterij is, zoals je ziet, dus flink verbeterd. Natuurlijk verschilt het een beetje met wat je allemaal gebruikt. Zo bleek dat bij het spelen van Asphalt 7 de batterij sneller leeg liep, maar dat komt dan ook door de hoge graphics en het feit dat je veel meer doet op een moment (racen, de voertuigen om je heen, de stad, de achtergrondprocessen van zowel de game als iOS enz.). Bij Angry Birds heb je per ‘level’ een specifiek scherm en de vogeltjes. Het afschieten, de beweging van de vogels en tot slot ook van de bouwsels + varkens vreten veel minder van je batterij.
Mijn conclusie is dat gaming hierdoor echt geschikt is op deze iPod touch.

Software

Zoals ik al vertelde in het stukje hiervoor, werkt de software een stuk sneller door onder andere de nieuwe chip. Apple heeft de standaard software gelijk al aangepast aan het grotere scherm. Ook veel ontwikkelaars hebben dat al gedaan (Twitter o.a.). Het is best wel wennen, omdat je veel meer op je scherm kunt zien. Maar dat is daarentegen wel weer erg handig. Ook als je bijvoorbeeld een boek leest. Anders moet je al heel snel iedere keer naar de volgende pagina.
Een belangrijke feature die heel nieuw is op de iPod touch, maar over het algemeen al een jaar bestaat, is Siri. Siri is een persoonlijke assistent. En grappig dat ze is! Ik heb veel commando’s gebruikt om te kijken wat ze kan. Van het opvragen van de tijd tot het dicteren van een tweet en het versturen daarvan. Ik heb aan Siri gevraagd of ik maandag een paraplu nodig heb, waarop ze antwoordde dat het erop lijkt dat het niet gaat regenen. Daarbij liet ze een weerkaartje zien met de weersverwachting van de komende dagen, inclusief maandag. En daar was duidelijk op te zien dat het zonnig gaat worden die dag. Siri is heel goed met het begrijpen van tekst. Zelfs als er iemand tussendoor praat, werkt het nog prima. Echter, het gewoon dicteren in bijvoorbeeld de Notities-app, ging wat minder. Hoe dat komt, weet ik niet. Maar desnoods kun je ook gewoon zeggen “Can you make a note?”. Siri vraagt dan wat je wilt dicteren en dan zeg je het. Achteraf is daarbij gebleken dat dit gewoon naar behoren werkt. Uiteraard is ze echt niet zo saai als je denkt:
Je ziet, Siri is echt wil in voor een grapje, hoor.

Naast Siri biedt de nieuwe iPod touch ook een Panorama-modus. Hoewel deze eigenlijk onder software valt, bespreek ik de functie echter pas bij het volgende onderdeel (‘Camera’).

Een andere nieuwe toevoeging is AirPlay Mirroring. Dit maakt het mogelijk om je iPhone, iPad of iPod touch letterlijk te ‘kopiëren’ naar een Apple TV van de tweede generatie over hoger. En het werkt gewoon vloeiend. De kwaliteit is niet bepaald Full HD, maar dat ondersteunt mijn Apple TV niet eens. Toch moet ik wel zeggen dat het een zeer welkome functie is. Handig als je een presentatie wilt houden!
Maar twee andere zéér belangrijke vernieuwingen zijn toch wel het controlecentrum en het berichtencentrum. Met controlecentrum kun je heel eenvoudig en snel bijvoorbeeld de zaklamp aanzetten, naar de camera-app gaan vanaf waar dan ook, je kunt de rekenmachine met een tik openen, wi-fi aan- en uitzetten enzovoort. Het berichtencentrum is nu daarnaast een stuk uitgebreider.
Links: berichtencentrum, rechts: controlecentrum

Camera
Dan de camera. Deze is ook weer flink verbeterd. De vorige generatie had een 0,7 megapixel camera een de achterzijde, en aan de voorzijde een 0,3 megapixel camera. Bij de nieuwe iPod touch biedt de achterste camera nu 5 megapixels en de voorste camera 1,2 (hetzelfde als de iPhone 5. Ook zit er nu net als op de iPhone 4 en hoger een flitser op. Dat zorgt voor betere foto’s in het donker.

Onderstaande foto’s heb ik als test gemaakt. De linkerfoto is genomen met de iPod touch 4G en de rechter twee zijn allebei genomen met de iPod touch 5G. De middelste foto is mét flitser genomen, de rechtse zónder.

Met flitser maakt hij heel mooie foto’s. De reden dat de rechterfoto toch niet zo mooi is, komt gewoonweg doordat op mijn kamer niet heel erg veel licht is.
De Panorama-modus, die ook op de iPhone 4S zit sinds iOS 6, en vanzelfsprekend ook op de iPhone 5, laat je panoramafoto’s maken tot wel 28 megapixels. Ik heb uiteraard een testje gedaan. Dit is eruit gekomen bij het maken van zo’n foto van de woonkamer bij mij thuis:
En dan natuurlijk het filmen. Met de nieuwe iPod touch kun je filmbeelden met een kwaliteit van 1080p Full HD maken. Ik heb onlangs een twee filmpjes gemaakt van GLOW 2012 (Eindhoven). Deze zijn hieronder te bekijken (schakel 1080p in, anders zie je nog niets van de optimale kwaliteit van de camera!).
Zonder de camera-app (of een third-party applicatie) zou het maken van een foto vanzelfsprekend niet mogelijk zijn. Ook in iOS 7 heeft men de app flink veranderd. Zo is er nu een optie waarmee je vierkante foto’s kunt maken én je kunt een filter toevoegen.
Links: camera-app, rechts: filters vanuit camera-app (live)iPod touch van de vierde generatie (vergelijking)
In vergelijking met de vierde generatie iPod touch is de vijfde generatie flink verbeterd. Dat merk je meteen. Hij is sneller, levert heel wat betere foto’s en het grotere scherm brengt ook weer zijn voordelen mee. Bij de vorige generatie kreeg je minder info op je scherm te zien, waardoor je eerder moest scrollen. Bij de nieuwe iPod is dat niet het geval. Zoals ik eerder al vertelde, crashte op de ‘oude’ iPod de Maps-app en de stores (App Store, iTunes Store) heel vaak als gevolg van een zeer langzame processor. Maar dat komt dan ook weer doordat ik hem al lang heb.

iPhone 4S en iPhone 5 (vergelijking)
Je denkt vast: tss, je kunt een iPhone niet vergelijken met een iPod touch. Toch is dat niet helemaal waar. Ik heb zelf geen fysieke tests uit kunnen voeren met beide iPhone’s, maar kwam, op basis van tests op internet, tot de conclusie dat je wel kunt zeggen dat de iPod touch van de vijfde generatie grotendeels tussen de iPhone 4S en iPhone 5 komt. Hieronder zie je waarom de iPod touch 5G gelijk is of zelfs hetzelfde als de iPhone 5:

– Camera: de camera aan de voorkant is hetzelfde als die van de iPhone 5. Uit tests is gebleken dat foto’s gemaakt met de iPod touch een hogere staturatie hebben dan de iPhone 5
– Microfoon (camera): deze blijkt uit tests geluid een stuk luider over te kunnen laten komen op de iPod touch, dan op de iPhone 5.
– Netwerk: hetzelfde als de iPhone 5
– Performance: gelijk aan iPhone 4S, maar opstarten en afsluiten gaat zelfs sneller dan iPhone 5. Hoewel dit wel weer grotendeels komt doordat de iPhone meer moet opstarten / sluiten, zoals achtergrondprocessen

Het zijn wel maar weinig punten, toch moet je toegeven dat de iPod touch van de vijfde generatie een staaltje techniek is.

Conclusie
De iPod touch van de vijfde generatie is heel snel geworden, dat zeker. Ook de camera is enorm verbeterd ten opzichte van de vorige generatie. Doordat hij zo dun is (1,1 mm dunner maar liefst) zou je bijna zeggen dat het onmogelijk is dat hij dat makkelijk aankan. Zeker gezien het feit dat de batterijduur omhoog is gegaan.

Natuurlijk had ik wel liever de Apple A6-chip gezien en 1 GB aan RAM (omdat dat voor een betere gamebeleving zorgt en de iPod daardoor ook langer meegaat), maar dit zien we hoogstwaarschijnlijk over een jaar of twee wel terug. Tenminste, als Apple de iPod touch niet laat vallen in de tussentijd.

Of je hem moet kopen, hangt natuurlijk van jezelf af. Maar ik vind het mijn geld waard.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in