Siri in het Nederlands

Sinds afgelopen vrijdag heb ik de iPod touch van de vijfde generatie, die onder andere Siri, een spraakassistent, heeft. Helaas is de functionaliteit zeer beperkt in Nederland. Waar je in Amerika een reservering voor een restaurant kunt maken, moet je het in Nederland doen met vrijwel de helft van alle functionaliteit.

Siri ondersteunt geen Nederlands als taal. Wel kun je restaurants opzoeken door bijvoorbeeld te vragen “Find me a good Italian restaurant”, waardoor Siri op zoek zal gaan naar goede Italiaanse restaurants. Helaas is de integratie met Yelp, waar de beoordelingen vandaan komen, nog niet heel goed in Nederland. Veel restaurants hebben nog geen beoordeling. En wil je bijvoorbeeld een filmpje pakken bij de lokale bioscoop, dan moet Siri je toch helaas teleurstellen.

Desondanks biedt Siri wel weer andere handigheidjes. Zo kun je vragen wat het weer wordt vandaag of op een andere dag (tot 7 dagen vooruit). Je kunt ook de temperatuur opvragen van dit moment. Op basis van je locatie zoekt Siri dan naar informatie over het weer. Ook kun je een reminder of agenda-activiteit maken. Nadeel is dat het in het Engels, Duits of aan andere – niet-nederlandse – taal is. Dat kan het lastiger maken bij het terugzoeken van je activiteiten. Voor een snelle reminder is het echter wel handig (bijvoorbeeld: “remind me to learn my English words tomorrow”).

Wat Siri ook kan, is contactinformatie opzoeken; stel, je wilt weten waar je oma woont, dan hoef je maar te vragen “what’s the phone number of my grandmother?” (zorg er wel voor dat die bij je familierelaties staat in je eigen contactinformatie). Als je meerdere oma’s/opa’s enz. hebt, zal Siri vragen wie je exact bedoelt.

Eigenlijk biedt de spraakassistent wel wat leuke en handige opties, ondanks dat je ook weer niet alles kunt. Maar wanneer dan wel? Wanneer kunnen we in het Nederlands gaan praten en een filmpje pakken door het te vragen aan Siri? Dat is helaas niet bekend. Wel gaan er geruchten dat Apple aanstaande dinsdag, bij het evenement waar onder andere naar alle waarschijnlijkheid een iPad Mini onthuld zal worden, ook een nieuwe iOS-update uit zal brengen. Deze zal dan misschien wel Nederlandse ondersteuning voor Siri toevoegen. En natuurlijk kan het ook zijn dat er probleempjes opgelost zullen worden die bij iOS 6 voorkomen momenteel (o.a. kortere batterijduur bij veel mensen, crashes van de Maps-app en de stores enz.).
Siri. Your wish is its command.
En hoe zit het met iTunes 11? Je weet wel, de langverwachte update voor iTunes? Deze zal waarschijnlijk ook uitgebracht worden of desnoods een specifieke lanceringsdatum krijgen. Het is in ieder geval zeker dat hij deze maand nog uitkomt. Dus je kunt er van uit gaan dat hij binnen 10 dagen uitgebracht wordt (21/10/12 tot 31/10/12).

Aanstaande dinsdag wordt bekend of dit alles ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Het is wel zeker dat er sowieso nog veranderingen komen bij Siri, want op Apple’s site staat dat Siri nog in Beta is (zie afbeelding hier aan de rechterkant).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in