woensdag 28 november 2012

De iPod is na bijna 12 jaar nog steeds oppermachtig als muziekspeler

De iPod is sinds zijn verschijning in 2001 oppermachtig als MP3 speler. Al bijna 12 jaar lang is er eigenlijk geen serieuze concurrentie voor het apparaat. Dit is opmerkelijk zeker omdat de iPod in geluidskwaliteit niet het optimale te bieden heeft. Dit komt mede door Apples point of view ten opzichte van de FLAC geluidsindeling.


FLAC staat voor free lossless audio codec, het is een bestandsindeling voor muziek die ervoor zorgt dat er zo goed als geen kwaliteit van het geluid verloren gaan. Dit in tegenstelling tot MP3, deze bestandsindeling is ontwikkeld omdat het voor computers en later voor het internet ongeschikt was om grote bestanden te gebruiken. MP3 haalt letterlijk frequenties uit je muziek om er zo voor te zorgen dat de bestanden die overblijven kleiner zijn dan het orgineel. Je zult dit verschil zeker merken wanneer je MP3’s van lagere kwaliteit afspeelt op een goed stel luidsprekers. Maar ook wanneer je een MP3 van 64 kbps of een MP3 van 256 kbps afspeelt op een minder kwalitatieve geluidsinstallatie zul je verschil merken. 


Dit verschil tussen FLAC en MP3 hoeft echter geen probleem te zijn  wanneer je ervoor kiest om gebruik te maken van 320 kbps MP3’s. Met MP3’s in 320 kbps zul je waarschijnlijk weinig verschil met FLAC merken. Dan blijft er toch nog een ander punt over waarin de iPod verbeterd kan worden als muziekspeler. De koptelefoonuitgang van de speler is niet optimaal wanneer je deze aansluit op je stereo installatie. Dit heeft een aantal redenen, waarschijnlijk de belangrijkste is dat de iPod bedoeld is als portable muziekspeler, een goed versterkte uitgang heeft meer energie nodig en dit gaat ten koste van de levensduur van de batterij.

Dat is een van de redenen waarom het interessant is om een dockingstation te kopen. Het standaard dockingstation van Apple biedt al een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de standaard aansluiting op de iPod. Met een dockingstation sla je de minder kwalitatieve koptelefoonuitgang van het apparaat over en wordt het geluid via de dock connector digitaal naar het dock gestuurd en vervolgens analoog naar je versterkers, vanwaar het analoog naar je speakers gaat. Beter dan het standaard dockingstation van Apple is het om een dockingstation uit te kiezen met een digitale uitgang voor het geluid. Zo gaat er geen geluidskwaliteit verloren door de kabels.  Kijk voordat je een dockingstation met digitale uitgang aanschaft wel of je surround set of stereo versterker beschikt over een digitale ingang. Meestal wordt hiervoor een optische of digitale coax ingang gebruikt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten