Hoe maak je geweldige foto’s met je iPhone 5 / iPod touch 5G?

Heb je je iPhone 5 of vijfde generatie iPod touch, maar heb je niet bepaald kaas gegeten van de camerafunctionaliteit? In dit artikel leg ik alles uit over hoe je de Camera-app gebruikt. Hoewel het artikel gericht is op het maken van foto’s op een iPhone 5 / iPod touch 5G, zijn de meeste functies op ieder toestel te gebruiken.

We beginnen met de mogelijkheid om ‘gewone’ foto’s te maken. Dit is uiteraard vast wel bij iedereen bekend. Je start de Camera-app, zorgt dat je je object in beeld hebt, en tapt op de cameraknop (de grote ovale knop onderaan of de grote ronde knop (alleen iPhone 5 en iPod touch 5G)), simpel. Nog een simpelere manier is door de volumeknop te gebruiken. Vanaf iOS 5 kun je die gebruiken om foto’s te maken namelijk.
Maar wat nou als je een foto wilt maken die zo recht mogelijk is, maar je hebt geen statief? Daarvoor kun je het raster gebruiken. Vanaf iOS 5 zit er een raster-functie in de Camera-app. Deze kun je tevoorschijn halen door te tikken op ‘Opties’ > ‘Raster’. Er verschijnt dan een raster op je scherm. Deze kun je gebruiken om objecten uit te lijnen. Dit kan handig zijn voor als je een foto van bijvoorbeeld je nieuwe eettafel wilt maken (heel ruw voorbeeldje). Door de lijnen in het raster te gebruiken, kun je de foto recht houden.
Vanaf de iPhone 4 en iPod touch van de vijfde generatie bevindt zich ook een flitser op het toestel. Deze is in zeer beperkte gevallen echt nuttig. Bijvoorbeeld in donkere omgevingen. Echter, in omgevingen waar het heel licht is (vooral in de natuur overdag) is de flitser niet aangeraden om te gebruiken. In mijn review over de iPod touch van de vijfde generatie liet ik al drie foto’s zien waarbij het verschil tussen de camera van de vierde generatie iPod touch en de vijfde generatie mét en zonder flitser liet zien. Hieronder zie je die van de iPod touch van de vijfde generatie nogmaals:
 
Links: zonder flitser, rechts: met flitser
Je ziet grote verschillen. Bij de linkerfoto is een korrelig effect te zien, omdat ik op m’n kamer de foto’s maakte, terwijl de lichtsterkte nog niet zozeer hoog was. Daarom bood de flitser de redding. De foto is natuurlijk nog lang niet perfect, maar laat wel weer duidelijk zien dat je prima foto’s kunt maken met een iPod touch 5G.
Er zijn drie opties voor de flitser:
  • Aan – de flitser wordt dan bij iedere foto gebruikt
  • Uit – de flitser wordt dan nooit gebruikt
  • Autom. – de flitser wordt dan alleen gebruikt wanneer nodig, wat door je iPhone/iPod touch bepaald zal worden
Deze opties zijn te vinden door op het flitslichtje linksboven je scherm te tikken. Je ziet dan de drie opties van hierboven. Tik op de gewenste om het te gebruiken.
En dan nu AE/AF (lock). Voor ik vertel wat die afkorting betekent, eerst even een toelichting van wat je ermee kunt. Het is vrij simpel: stel, je wilt een foto maken van een omgeving met je liefje erbij. Maar je wilt dat de camera zich specifiek op hem/haar richt en dat de omgeving meer een soort achtergrondje is. Of natuurlijk omgekeerd. Dat kan op bepaalde apparaten. Daarvoor kun je AE/AF (lock) gebruiken. AE staat voor Auto Exposure en AF staat voor Auto Focus. Als je een beetje Engels snapt, zul je wel weten wat het betekent (hoewel ik dat al een beetje in de toelichting heb verduidelijkt). Autofocus zorgt ervoor dat het object waar je je pijlen op hebt gericht, het belangrijkste voorwerp wordt. De auto exposure zorgt er weer voor dat de belichting goed ingestelt is voor dat ene object.
Gebruiken van AE/AF is makkelijk. Je hoeft maar te tikken op het object. Als je een filmpje aan het maken bent, moet je in dit geval de AE/AF lock gebruiken. Deze schakel je in door het object lang ingedrukt te houden. Het vakje voor AE/AF verdwijnt dan en er staat dan onderaan: AE/AF lock.
Je hebt ook de HDR-functie. HDR staat voor High Dynamic Range (hoog dynamisch bereik) en is het best te gebruiken op plekken waar bijvoorbeeld links veel schaduw is, terwijl er rechts juist veel licht is. Of als je een foto van de lucht wilt maken. HDR maakt dan drie foto’s en zet deze om in slechts één foto. Die foto moet dan zo realistisch mogelijk zijn; bij een normale foto zou bijvoorbeeld de lucht wit zijn, terwijl HDR ervoor zorgt dat de lucht zijn echte kleur krijgt: blauw (met witte wolken eventueel).
Hieronder zie je twee foto’s gemaakt met m’n iPod touch van de vijfde generatie, waarbij bij de linkerfoto geen HDR is gebruikt en bij de rechterfoto wél:
Hoewel je in eerste instantie even goed moet kijken wat de verschillen zijn, kun je als het goed is wel zien dat de lucht bij de rechterfoto een realistische kleur heeft (op het moment dat ik de foto maakte was het ook grijsachtig weer). Ook is het gras op de rechterfoto lichter. Dat geldt overigens voor alles: het rode boompje rechts op de foto’s heeft een mooiere kleur bij de rechterfoto. Ook de witte kleur van de deur van het tuinhuisje is iets lichter op de rechterfoto en zo kun je wel door blijven gaan.
Let trouwens niet op de blaadjes in het zwembad, die is namelijk in geen weken meer schoongemaakt, haha.
In ieder geval, als je HDR wilt gebruiken, hoef je maar op ‘Opties’ > ‘HDR’ te tikken. Onderaan het scherm staat dan ‘HDR aan’. Wil je een vergelijking hebben van een foto zonder HDR en mét HDR? Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Foto’s en camera’ en schakel de optie ‘Bewaar normale foto’. Hij slaat dan twee foto’s op in je camerarol, waarvan eentje zonder HDR is en eentje met. Bij de foto met HDR staat dan linksboven een indicatie dat het ook echt de HDR foto is (je ziet dan drie foto’s op elkaar liggen met rechts daarvan ‘HDR’).
Dan tot slot de panorama-functie. Het komt vast weleens voor dat je een foto wilt maken van iets dat groter is dan wat je iPhone/iPod touch daadwerkelijk aankan. Apple voegde in iOS 6 een nieuwe optie toe voor de iPhone 4S, iPhone 5 en iPod touch van de vijfde generatie: panorama! Panorama ken je vast wel; je kunt foto’s maken van iets dat bijvoorbeeld heel breed is. Het geeft ook een mooi effect. Op onderstaande foto, die gebruikt is bij mijn review, zie je een voorbeeldje van een panoramafoto.
Toen ik de foto maakte, was het vrij donker in de huiskamer, maar ik vind het zelf wel een mooi voorbeeldje. Links en rechts wat licht, in het midden niet. Het kastje met de LED-strip aan de onderkant zorgt ook weer voor een mooi effect. Ik had wel graag een foto van bijvoorbeeld de natuur willen nemen, maar helaas is daarvoor geen geschikte plaats in de buurt.
Panorama is simpel te gebruiken. Tik op ‘Opties’ > ‘Panorama’. Er verschijnt dan een rechthoek in het midden van je scherm met aan de linkerkant een kleiner rechthoekje dat zogenaamd je hele scherm moet voorstellen. Als je erop tikt, springt hij naar de andere kant, voor als je een foto van rechts naar links wilt maken. Tik op de fotoknop zodat dat kleine kadertje langzaam naar de andere kant gaat. Je moet wel zelf bewegen. De gyroscoop herkent je bewegingen automatisch. Dus als je naar rechts beweegt, beweegt het kadertje ook naar rechts. Als je een volwaardige panoramafoto wilt maken, moet je zo rustig mogelijk bewegen en zorgen dat het kadertje de andere kant bereikt. Je kunt ook, als je een kleinere foto wilt maken, eerder op de fotoknop tikken om de foto op te slaan.
Echter, al deze bovenstaande mogelijkheden zorgen nog niet altijd voor de perfecte foto. Als je de flitser gebruikt, krijg je heel snel last van rode ogen bij mensen, of je realiseert je naderhand dat je iets teveel op je scherm hebt gezet, en wilt dus daarvan af. Apple introduceerde bij iOS 5 de mogelijkheid om foto’s aan te passen door, als je een foto hebt aangetikt, op de knop met ‘Bewerk’ te tikken. Je kunt dan rode ogen verwijderen, de One Tap Enhance-functie gebruiken, waarmee de kleuren van een foto met één druk op het scherm gecorrigeerd worden en natuurlijk het roteren en uitsnijden van je foto. Simpele, maar toch zeer effectieve opties.
Hieronder zie je te slot nog een lijstje van alle bovengenoemde features met de compatibiliteit, zodat je weet of jouw apparaat geschikt is ervoor:
  • Foto’s maken (‘kaal’) – Iedere iPhone, iPad 2 en hoger, iPod touch 4G en hoger
  • Raster – iPhone 3GS en hoger, iPad 2 en hoger, iPod touch 4G en hoger
  • Flitser – iPhone 4 en hoger, iPod touch 5G
  • AE/AF (lock) – iPhone 3GS en hoger, iPad 2 en hoger, iPod touch 4G en hoger
  • HDR – iPhone 4 en hoger, iPod touch 5G
  • Panorama – iPhone 4S en hoger, iPod touch 5G
  • Bewerkingsopties – iPhone 3GS en hoger, iedere iPad, iPod touch 3G en hoger
Tot zover hoe je foto’s maakt met je iPhone of iPod touch. Als je meer wilt weten, dan mag je dat altijd laten weten middels een reactie of een mailtje: tomdebeer14@me.com.

3 REACTIES

  1. Hoi tom,

    Ik heb een iPod toch gekocht maar nu wil ik foto's maken maar dan zie ik steeds mezelf. ik heb ook een ipad en iphone en daar zit een knopje als je die indrukt dan kan je en foto van je zelf maken en als je deze weer indrukt kan je een foto maken van en ander object. kan je me helpen.

    • Hoe dom de vraag misschien wel klinkt: heb je de 16 GB iPod touch aangeschaft? Die heeft geen camera achterop, dus je kunt dan ook geen foto's maken op die manier helaas. Indien je wel over een iPod touch met camera achterop beschikt, dan zou je als het goed is gewoon rechtsboven een klein knopje moeten zien waarmee je kunt schakelen tussen beide camera's.

      /CE Tom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in