iTunes 11: de basisfunctionaliteit

itunes-icoon-nieuw-2012

Apple bracht gisteren iTunes 11 uit, die flink verbeterd is ten opzichte van de vorige versie. Echter blijkt dat veel mensen nogal moeite hebben met het terugvinden van bepaalde elementen. In dit artikel vertel ik over de basisfunctionaliteit van de compleet vernieuwde versie van iTunes, maar ook enkele geavanceerde opties ervan.

Sowieso is iTunes 11 er qua design flink op vooruit gegaan. Je ziet hieronder een vergelijking tussen iTunes 10.7 (links) en iTunes 11 (rechts). Ik zou er in elk geval even naar kijken, als je altijd met oudere versies gewerkt hebt. Dan weet je alvast waar je aan begint. Let trouwens wel op dat de linkerafbeelding van een Mac komt, terwijl de rechter van mijn eigen Windows 7 laptop komt. Daarnaast zie je op de linkerafbeelding de iTunes Store, waar je bij de rechterafbeelding juist de Muziek-sectie ziet.

 

Wat je meteen zou moeten opvallen, is dat bij iTunes 11 alles moderner is. Het doet nu meer denken aan de mobiele stores in iOS 6 en hoger.
Bij het bekijken van de reacties op iPhoneclub, las ik dat veel mensen hun iDevice niet terug konden vinden, omdat de zogenaamde zijbalk ‘verdwenen’ is. Deze kun je gelukkig nog wel openen door op <Ctrl + S> te drukken. Het ziet er dan zo uit:

Maar hoe kun je dan je apparaat zien? Die staat er namelijk niet tussen! Klopt, maar dat komt omdat ik deze niet aangesloten heb. Doe je dit wel, dan verschijnt hij er vanzelf bij. Heb je de zijbalk uitgeschakeld, dan zul je een knopje links van ‘iTunes Store’ zien (die je in de rechterafbeelding bij de vergelijking ziet), waar je op moet klikken om onderstaand menu te krijgen:
Zoals je ziet, heb ik bepaalde elementen genummerd. Hieronder zie je om wat voor functie het gaat en wat je ermee kunt doen:
1. Een muzieknummer teruggaan, pauzeren of juist verdergaan. Ook volume instellen is mogelijk.
2. Huidig nummer / huidige taak (bijvoorbeeld downloaden van content)
3. Hoeveel batterij je nog over hebt
4. Aantal GB dat met je toestel meegeleverd wordt
5. Updates voor je apparaat zoeken
6. Apparaat herstellen naar oudere iOS-versie / backup
7. Waarmee je een reservekopie wilt maken; via iCloud (draadloos) of ‘Deze computer’ (bekabeld)
8. Instellingen toepassen
9. Instellingen terugzetten
10. Capaciteit over op je apparaat
11. Zoeken in je bibliotheek (muziek, films enz.)
12. Tabbladen / navigatiemenu voor sectie waar je je momenteel in bevindt
13. Een reservekopie voor je apparaat maken
14. Een reservekopie voor je apparaat terugzetten
iTunes 11 heeft ook een nieuwe MiniPlayer, waarmee je muziek kunt afspelen zonder heel het iTunes-programma te moeten gebruiken. Dit ziet er zo uit:
Je ziet allereerst het nummer dat je momenteel aan het luisteren bent, met daaronder de naam van de artiest. Links zie je twee knopjes. De bovenste is om iTunes af te sluiten, de onderste om weer het volledige programma te gebruiken. Helemaal rechts zie je ook weer twee knopjes. De linkse is om te zien welke nummers hierna volgen en die daar rechts van is om te zoeken naar nummers.
Maar waar zijn dan de knoppen om een liedje over te slaan? Of om hem te pauzeren / verder af te spelen? En hoe zit het met AirPlay??? Nou, dat is juist het mooie van de nieuwe MiniPlayer; de extra knoppen verschijnen als je er met je muis op gaat staan. Je ziet dan dit (let trouwens niet op het feit dat op de eerste een andere cover te zien is, omdat ik de screens op verschillende momenten gemaakt heb):
En wat is iTunes zonder de iTunes Store? Precies, niets! Ook hier heeft Apple aan gedacht. Deze heeft nu toch heel erg veel weg van de stores op de iPhone, iPad en iPod touch met iOS 6 en hoger. Hieronder zie je van iedere sectie in de iTunes Store een screen.

Hoofdpagina

Muziek

Films

App Store
  Boeken
 Podcasts

iTunes U
Tot zover de belangrijkste veranderingen in iTunes 11. Heb je er vragen over, stel mij die dan.

2 REACTIES

 1. Beste Tom, Graag wil ik reageren op bovenstaande vergelijking(en).
  Tot en met Windows 7 heb ik altijd met iTunes 10.7 gewerkt. Ik ben een DJ in het country gebeuren. Het grote voordeel van versie 10.7 was dat als je links op een van de namen dubbel klikte er een 2de iTunes scherm verscheen met de inhoud van die bieb. Vanuit het hoofdscherm van iTunes kon ik een nummer plaatsen in het 2de scherm. In versie 11.0 en hoger is dit niet meer mogelijk. Dat is jammer want mijn overzicht wat ik wil draaien ben ik nu kwijt! Daarbij komt ook nog een volgend probleem, nl. in windows 8.1 kan ik iTunes 10.7 (64bit) niet meer installeren. Het internet afgezocht voor mogelijkheden hiervoor dat de installatie in W 8.1 wel zou lukken is dus mislukt. Misschien heb jij nog een idee om dit wel mogelijk te maken. Over iTunes 11 en hoger is door Apple gemaakt in de hoofdzaak voor iPad, iPhone en iPod en Windows is eigenlijk voor hen een bijzaak. Helaas. Met vriendelijke groeten. Jochem de Vries.

  • Omdat Windows niet van Apple is bieden zij inderdaad niet de ondersteuning voor iTunes die ze voor Mac OSX bieden. Dat is erg jammer, maar aan de ene kant begrijpelijk. Immers, Apple wil natuurlijk zoveel mogelijk van haar eigen producten verkopen.

   Het kan overigens erger: voor Safari is de ondersteuning al een relatief lange tijd volledig beëindigd. iTunes wordt wat dat betreft dan nog wel best vaak geüpdated. Daarnaast, op mijn eigen computer, met mijn eigen voorkeuren werkt iTunes 100% naar behoren. Maar ik gebruik het alleen voor het luisteren van muziek, syncen van mijn iPhone en af en toe het plaatsen van een iOS bèta (dat moet namelijk per se via iTunes). Voor die taken werkt het gewoon zoals het hoort.

   Met iTunes 12 is daarnaast het uiterlijk zodanig aangepast dat het op die van OSX Yosemite lijkt. Of eigenlijk richting het iOS 7-design, zo kun je het ook zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in