iPod touch (2012) review: design

Onlangs vertelde ik uitgebreid over de performance van de vijfde generatie iPod touch. Ik liet toen ook weten bij het volgende review mijn pijlen te gaan richten op het design van het iOS-apparaat. Uiteraard doe ik dat met dit artikel. Wat ik vooral zal bespreken, is (de duurzaamheid van) het materiaal dat gebruikt is bij de iPod touch 5G. Is het sterk? Of heb je toch een hoesje of een cover nodig? Je leest het in dit artikel.

Om te beginnen, heeft de iPod touch van de vijfde generatie een compleet nieuw design gekregen, ten opzichte van het vorige model. Tot de vierde generatie had de iPod touch altijd een aluminium achterkant. Deze was makkelijk te beschadigen, waardoor het apparaat vaak verruild is door een iPhone, omdat die duurzamer zijn (wat ook wel mag, met die prijzen). Sommigen stapten zelfs over naar Android-toestellen. Dat kostte Apple toch wel wat klanten. Wel moet je de kanttekening maken dat de iPod touch niet bepaald Apple’s ‘hoofdproduct’ is. Dat zijn de iPhone en iPad namelijk al. Die krijgen de hoogste prioriteit. Dan komt de Mac, gevolgd door de iPod touch, dan de Nano, de Shuffle etc.
Toch heb ik zelf al gemerkt dat de iPod touch van de vijfde generatie prima verkoopt. Niet alleen onder jongeren, maar ook gewoon bij volwassenen. Desondanks geldt dit niet voor Nederland. Daar heb ik simpelweg weinig over gelezen. In de Verenigde Staten is hij wel positief ontvangen. Ook Gonny van der Zwaag, bekend van iPhoneclub was te spreken over het apparaat. Wel zei ze dat het nog altijd een minder goed product is dan de iPhone en iPad, maar dat is ook eigenlijk een beetje de bedoeling. Waarom? Nou, simpelweg omdat hij anders even duur zou zijn als de iPhone. Door bepaalde functionaliteit weg te laten of minder goed te maken, zoals bijvoorbeeld de A5-chip in plaats van gelijk naar een A6-chip te gaan of een 5 megapixel camera in plaats van 8 megapixels enzovoorts, blijft de iPod touch een goedkoper apparaat. Het is en blijft met €325 (32 GB) en €426 (64 GB) erg duur.
Genoeg achtergrondinformatie, laten we eens over het design beginnen.
Apple koos bij de iPod touch 5G voor een nieuw design. Net als de iPhone 5 is de rand nu beter afgerond. De achterkant is nu ook vloeiender afgerond. Maar wat Apple ook gedaan heeft, is dat de iPod een achterkant heeft dat van geanodiseerd aluminium is gemaakt. Dit is een stuk beter bestand tegen krassen. De iPod voelt nu dan ook duurzamer aan, ondanks dat hij maar 88 gram weegt. Dat is een hele vooruitgang. Een groot pluspunt aan de nieuwe achterkant is dat gebruikers kunnen kiezen uit zwart/antraciet, wit/zilver, geel, blauw en rood (Product RED). Hoewel kleuren nogal kinderachtig overkomen, blijft het initiatief erg goed. De zwarte en witte uitvoeringen van de iPod touch blijken alsnog het beste te verkopen, omdat het beter past bij de voorkant.
Een klein dingetje, dat toch best wel opvalt als je een iPod touch 4G hebt (gehad), is dat er een zwart blokje rechtsboven op de achterkant zit. Hier zit de antenne voor Wi-Fi en bluetooth. Het is een soort markering, om te voorkomen dat mensen hun vingers ervoor gaan houden waardoor de verbinding matig wordt.
Een ander opvallend iets, is dat de camera van de iPod touch nu ‘uitsteekt’. Wanneer je de iPod op tafel neerlegt, merk je dat hij wiebelt bij aanrakingen, doir die camera. Een minpuntje dus, die echter wel ervoor zorgt dat de camera al net zo goed is als die van de iPhone 5.
Dan de iPod touch Loop. Apple introduceerde het als polsbandje voor de iPod touch. Deze wordt per toestel geleverd in de kleur ervan. Het voorkomt dat hij uit je handen valt bij bijvoorbeeld het maken van foto’s. Uiteraard hoort er iets bij waarmee je de Loop vast kunt maken. En ja, hoor: deze zit op de achterkant. Een knopje, linksonderaan, waar je op moet drukken om hem omhoog te laten schieten. Dan kan de Loop eromheen.
Tot slot wil ik het kort hebben over de aan/uit-knop en de volumeknoppen. Deze zag je op de vorige modellen niet goed vanaf de voorkant, maar bij de nieuwe iPod touch wel.
Natuurlijk blijven de iPhone en iPad koploper, maar de iPod touch is sowieso een aanrader voor mensen die wel iets van Apple willen met een mooi design en goede performance.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in