Windows 8: de basis

Sinds vandaag heb ik Windows 8 en besloot het eens onder de loep te nemen. Met de nieuwe versie is Windows compleet onder handen genomen. Maar wat is er nou eigenlijk nieuw en wat is juist gewoon hetzelfde gebleven?
Microsoft bracht al een hele tijd geleden beta’s uit voor Windows 8, maar kwam enkele maanden geleden met een officiële publieke release ervan. Helaas is hij nog niet in de smaak gevallen bij iedereen door de vele bugs en andere problemen die de nieuwe versie met zich mee heeft gebracht. En er is iets verborgen dat juist altijd centraal stond: het bureaublad. Daarom zal in dit artikel worden uitgelicht hoe je dit weer terugkrijgt en natuurlijk bepaalde functionaliteit.




Metro

Het allerbelangrijkste dat Windows 8 zo vernieuwend maakt, is het Metro-interface. Nee, je moet niet gaan denken aan een metro als openbaar vervoer, maar aan tegels. Hieronder zie je het startmenu.
Het startmenu kreeg je in Windows 7 en daarvoor altijd door op de Windows-knop op je toetsenbord te drukken. Dit is nu ook weer zo. Echter, op het bureaublad is de knop linksonder verdwenen. Dat zie je ook in de afbeelding hieronder.
Desonanks ziet het bureaublad er toch niet echt heel anders uit; de startknop is weg, geselecteerde toepassingen in de taakbalk hebben een hoekigere rand, evenals bij de snelkoppelingen. Voor de rest is het gewoon hetzelfde. Echter, er zitten nu veel verborgen functies bij. Functies die je alleen krijgt door je muis ergens bij te houden.
Tegels
Eerder vertelde ik al over de tegels. Je kunt hier meer mee dan je denkt. Zo wordt bij bepaalde toepassingen  informatie weergegeven, zoals het weer, de titel van een nieuwsbericht en nog veel meer. Apps als ‘E-mail’ geven ook een badge weer met het aantal meldingen (nieuwe berichten / mails). Is een bepaalde tegel voor jou te groot? Dan maak je hem toch kleiner? Hiervoor hoef je maar rechts te klikken op de tegel en op ‘Kleiner’ te klikken. Wil je de liveweergave van informatie niet meer zien? Dan rechtsklik je op de tegel en op ‘Live-tegel uitschakelen’, simpel.
Met bepaalde programma’s van derden is het mogelijk om een tegel te maken voor je eigen website.
Charms
Charms is een nieuwe manier om snel te zoeken, naar je instellingen te gaan, naar het startmenu te gaan, de apparaten te beheren en tot slot om te delen. Het menu verschijnt als een balk rechts, wanneer je met je muisaanwijzer in de rechterbovenhoek of rechteronderhoek gaat staan. Hierna moet je nog even naar beneden of boven bewegen om te zorgen dat het menu verschijnt. Je ziet dan ook meteen de tijd, de datum, of je internetverbinding hebt en tot slot of je laptop aan het net ligt of op de accu loopt.
Het zoekmenu laat je eenvoudig en snel zoeken naar content binnen bepaalde toepassingen. Zo kun je bijvoorbeeld, als je in Google Chrome wilt zoeken, dit menu gebruiken hiervoor. Maar ook om toepassingen op te zoeken is het menu handig.
Je kunt de deelknop gebruiken om, zoals in het voorbeeld die ik zojuist al noemde, binnen Chrome (of een andere browser) een webpagina te delen. Het hangt echt af van wat je momenteel gebruikt. Niet iedere applicatie ondersteunt het delen van content. Dat geldt overigens ook voor zoeken.
Voor instellingen geldt hetzelfde; je kunt bepaalde dingen instellen naar eigen wens. Als je in Chrome bent en je klikt op ‘Instellingen’, dan wordt je naar de instellingenpagina van de browser gestuurd. Het handige hiervan is dat ontwikkelaars hierdoor de standaardknoppen in de browser weg kunnen laten voor meer ruimte.
Apparaten laat je eenvoudig je apparaten beheren, zoals printers, beeldschermen, toetsenborden en meer. En met start ga je gelijk naar het startmenu. Maar dit kan natuurlijk ook gewoon met de Windows-knop.
Windows Store
We gaan eens een applicatie bespreken die voor een grote verandering zal gaan zorgen bij Windows. Hoewel het momenteel nog geen succes is, kunnen we waarschijnlijk zeer binnenkort steeds meer verwachten. Jawel, Microsoft wilde ook weleens gaan concurreren met Apple’s App Store en Google’s Play Store. Dit besloten ze te doen met een Windows Store, dé plek om applicaties te downloaden.
Er is nog heel weinig te verkrijgen, maar er is al een begin. En bekende ontwikkelaars hebben al aangegeven bezig te zijn met een app. Zo zou ook Twitter werken aan een toepassing die geschikt is voor Windows 8. Er is al een Google Zoeken-app waarmee je eenvoudig kunt zoeken. Echter kun je hiervoor beter Google Chrome gebruiken. Deze is overigens nog niet echt als een app beschikbaar, maar wel is er een link beschikbaar in de Windows Store, die je rechtstreeks naar de webpagina van de browser stuurt. Heb je Chrome al en wil je het als app? Klik dan rechtsboven op het knopje met de drie streepje onder elkaar (‘Google Chrome aanpassen en beheren’) en dan op ‘Chrome in Windows 8-modus opnieuw starten’. Hij zal dan opnieuw worden opgestart als applicatie. Zo kan hij geopend worden zonder dat je eerst naar het bureaublad moet. Je hebt ook meer ruimte, omdat de taakbalk niet zichtbaar is.
Twee toepassingen tegelijk gebruiken
Multitasken in Windows 8? Het kan! Sterker nog, het is zo eenvoudig als maar mogelijk is. Klik met je muisknop bovenin de toepassing en sleep hem naar links of rechts. Laat hem dan los, zodat hij vastgezet wordt. Doe hetzelfde bij een andere toepassing, maar sleep die die vanzelfsprekend naar de andere kant. In onderstaand voorbeeld zie je waar dat in resulteert. Links zie je de mailapplicatie en rechts Chrome.

Schakelen tussen toepassingen

En dan nog even uitleg over hoe je schakelt tussen verschillende toepassingen. Dit zal voor veel mensen in eerste instantie een doorn in het oog zijn, maar dat went uiteindelijk gelukkig wel.
Het is simpel: ga met je muisaanwijzer in de hoek linksboven staan. Je ziet dan de laatst gebruikte toepassing als een klein venstertje. Door naar beneden te gaan met je aanwijzer, zullen alle toepassingen verschijnen die momenteel actief zijn. Als je juist linksonder gaat staan, dan krijg je de knop om naar het startmenu te gaan te zien.

Compatibiliteit
Tja, een nieuwe Windows-versie betekent ook dat ontwikkelaars hun software moeten updaten. Toch blijkt in de praktijk dat dit niet altijd nodig is. Althans, bij mijzelf waren bepaalde toepassingen in tijden niet meer geüpdated. Ondersteuning voor Windows 8? Nope. Soms is dat simpelweg niet nodig, omdat ze gewoon compatibel zijn. Wel is het natuurlijk fijn als er een update beschikbaar is, zodat bepaalde extra functionaliteit beschikbaar is.

Conclusie
Al met al is Windows 8 een flinke voorsprong op wat Windows 7 en oudere versies van Windows altijd te bieden hadden. Het is wennen, maar dat is wel beter dan dat je vastgekleefd zit aan een Windows-versie die helemaal buiten het bootje valt. Want waarschijnlijk blijft Microsoft het nieuwe concept de komende jaren behouden.

Zelf ken ik de hoofdfunctionaliteit al een beetje, wat al voldoende is. Natuurlijk blijf ik de komende tijd nieuwe dingetjes in de gaten houden. Als ik Windows 8 een cijfer zou moeten geven, dan zou dat, jawel hoor, een 8 zijn. Simpelweg omdat er toch merkbaar wat bugs en andere problemen in zitten en het enorm wennen is. Desonanks moet dat wel vrij snel over zijn.

Meer informatie
Kopen (wees er snel bij, want tot 31 januari kost Windows 8 Pro maar €29,99!)


Meer Windows 8

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in