Windows 8: Internet Explorer 10 in Metro-interface

Windows 8 is al een tijdje uit en heeft flink wat nieuwe functionaliteit gekregen. Ook losse software zoals Office 2013, welke overigens gratis als preview te verkrijgen is. Maar hoe zit het met Internet Explorer? Is daar nog iets mee gebeurd? Nou, als je een andere browser als standaard heb ingesteld, zal je geen verschil zien, maar er is wel een mogelijkheid om te zorgen dat je een compleet vernieuwde versie van Internet Explorer krijgt.

Bij Microsoft hebben ze zeker niet stilgezeten, ook niet op de afdeling waar Internet Explorer wordt ontwikkeld. Zij hebben namelijk een nieuwe versie uitgebracht. Echter, hij ziet er hetzelfde uit als Internet Explorer 9. Hieronder zie je hoe hij eruit ziet.
Niet echt iets bijzonders, hé? Toch is het mogelijk om een nieuwe interface tevoorschijn te halen. Dit doe je simpelweg door Internet Explorer als standaardbrowser in te stellen. Hiervoor moet je naar ‘Standaardprogramma’s’ gaan, welke het makkelijkst te vinden is door het in het zoekveld te typen. Dit zoekveld activeer je in Windows 8 door Charms te openen (ga links- of rechtsonder je scherm staan met je muis, schuif naar de vergrootglas en klik erop). Klik dan op ‘Uw standaardprogramma’s instellen’. Hij zal dan de standaardprogramma’s laden. Dit kan soms even duren. Zoek naar Internet Explorer en klik op ‘Dit programma als standaard instellen’. Hierna zou je, wanneer je Internet Explorer opgestart hebt, die te zien moeten krijgen.

Bron: Google
Duidelijk is dat de browser er heel wat anders uitziet dan je gewend zult zijn. Het is simpeler geworden. En onderdelen zijn verplaatst. In plaats van dat de adresbalk, de knop om te vernieuwen, de instellingenknop enzovoorts boven staan, is dit alles naar beneden gehaald. En de knoppen om een pagina terug te gaan of juist een pagina verder, staan normaal naast elkaar aan de linkerkant. Nu staan ze juist los van elkaar; wil je een pagina terug, dan moet je helemaal linksonder klikken. Wil je een pagina verder, dan zul je toch echt weer helemaal naar de rechterkant moeten. Gelukkig zijn veel mensen zoveel gewend, dat we niet eens meer de knoppen gebruiken om te navigeren: dit gaat gemakkelijk met sneltoetsen.
Maar er is nog meer. Naast het uiterlijk, heeft Microsoft ook veel aangepast onder de motorkap. Hoewel ik hier zelf niets van ontdekt heb, kan dat natuurlijk ook komen door mijn eigen laptop. Op normale pc’s zal Internet Explorer waarschijnlijk een stuk sneller is. Iets dat het bedrijf al beloofde. Uit benchmark tests is ook al gebleken dat de browser met versie 10 dubbel zo snel is al de vorige versie. Een hele prestatie dus. Ook ondersteuning voor HTML5 is flink verbeterd, evenals JavaScript.
Kortom, een heel nieuwe versie, met een moderner uiterlijk en stukken sneller. Als je altijd al gebruiker ben geweest van Internet Explorer, dan is het zeker slim om door te blijven gaan met de vernieuwde versie. Toch kun je tegenwoordig beter voor Google Chrome of FireFox gaan. Deze browsers worden steeds vaker gebruikt. Zo’n halfjaar geleden bleek zelfs al dat Chrome een voorsprong heeft gekregen op Internet Explorer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in