Apple-kwartaalcijfers Q1 FY13

Apple maakte gisteren voor het eerste fiscale kwartaal 2013 de kwartaalcijfers bekend. Er zijn in totaaal 47,8 miljoen iPhones, 22,9 miljoen iPad, 12,7 miljoen iPods en 4,1 miljoen Macs verkocht. Ook werd er een recordomzet behaald van $54,88 miljard dollar. Wat een dubbel record is, want in een kwartaal zijn nog nooit zoveel iPhones verkocht. Het vorige kwartaal met de meest verkochte iPhones dateerde van precies een jaar eerder, toen er 37 miljoen iPhones over de toonbank zijn gegaan. En bedenk hierbij dat de iPhone 5 met productieproblemen te kampen heeft gehad tot een tijdje geleden. Wel moet alvast gezegd worden dat het aantal verkochte iPhones ook oudere modellen beslaat. Het totale aantal iOS-apparaten ligt nu op 500 miljoen.

De cijfers die Apple bekend maakte zijn gebaseerd op de verkoop in de maanden oktober, november en december 2012. Dus ook inclusief de gehele feestdagenperiode. Men keek erg uit naar de cijfers. De afgelopen weken kregen we namelijk allerlei verhalen te horen van bijvoorbeeld dat Apple zijn beste tijd heeft gehad. De goede kwartaalresultaten zullen dit ook echt niet neer doen halen. Toch is het wel fijn om te zien dat het bedrijf goede winst blijft boeken.

Opvallend is overigens toch wel dat, net als het succes van de iPhone dit keer, ook de iPod flink meer verkoopt dan voorheen. Het is weliswaar geen record, maar de laatste keer dat het aantal van 12,7 verkochte iPods werd gehaald, stamt uit het eerste fiscale kwartaal 2012. Een jaar geleden. Toen wist Apple 15,40 miljoen iPods verkocht. Dat de 12,7 miljoen niet beter wordt, lijkt ook wel duidelijk. De meeste mensen gaan tegenwoordig liever voor de iPhone, iPad of iPad mini.
Apple’s aandelenkoers is sinds september door de negatieve berichtgeving van $705,07 naar minder dan $500. Toch hoef je nu geen medelijden met het bedrijf te hebben, want hun marge blijft nog altijd hoger dan andere grote bedrijven. Apple was in 2012 goed voor 75% van de verkoop van telefoons. Samen met Samsung wordt zelfs 99% van de winst binnengehaald. HTC en Sony doen het met de rest.
We zijn er nog lang niet, hoor. Apple maakte gisteravond namelijk ook bekend dat er 800.000 applicaties beschikbaar zijn in de App Store. Terwijl dat in november nog 700.000 was. Helaas werd niet bekend gemaakt hoeveel apps er nu gedownload zijn. Maar in ieder geval sowieso meer dan 35 miljard. Ook maakten ze bekend dat er 4 biljoen meldingen in het berichtencentrum zijn gekomen, er 450 miljard iMessage berichten (waarvan 2 miljard per dag) en er zijn inmiddels al 200 miljoen Game Center-gebruikers. En waar is iCloud? Ook die heeft niet stilgezeten, hoor. Want Apple maakte ook nog eens bekend dat er al 250 miljoen gebruikers van deze dienst zijn. Vorige kwartaal was dit nog 190 miljoen.
En we zijn ook de Apple TV niet vergeten. Wat deze ‘hobby’ betreft, is het apparaatje al 2 miljoen keer verkocht. Een jaar geleden was dat nog 1,4 miljoen, een groei van 60% dus. Het is hiermee één van de populairste apparaten voor audio- en videostreaming aller tijden. CEO Tim Cook herhaalde zijn uitspraak van de vorige keer over een eventuele Apple televisie, maar wilde er niet specifieker op in gaan.

Hieronder zie je de overige grafieken die Macstories vrijgaf:

iPad-verkoop per kwartaal

Beschikbaarheid van iPad-modellen per kwartaal

Beschikbaarheid van iPhone-modellen per kwartaal

Omzet per kwartaal
Omzet per kwartaal, gesorteerd van hoog naar laag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in