iOS 6.1 bèta 5 beschikbaar, binnenkort publieke release?

Apple heeft vananacht de vijfde bèta voor iOS 6.1 uitgebracht. Echter heeft de ‘bèta’ volgens ontwikkelaars geen build ID hiervan, maar wel van een final. Apple heeft al weleens eerder Golden Master-updates (GM) overgeslagen bij de wat kleinere updates, zoals iOS 3.1. Het zou kunnen betekenen dat we iOS 6.1 zeer snel mogen verwachten. Meestal zit er een week tussen een GM en een publieke release. Er is nu toch wel een andere reden voor het uitbrengen van de bèta.

Het werd enkele dagen geleden al opgemerkt: de vierde bèta van iOS 6.1 verloopt 28 januari, morgen dus. Apple moest dus eigenlijk wel een nieuwe uitbrengen. Want anders zitten ontwikkelaars met een niet werkende iPhone, iPad of iPod touch. Toch is al met zekerheid te zeggen dat we de publieke release nog binnen een week kunnen verwachten, aangezien het hier om een final build gaat. Deze bevat meestal geen vernieuwingen meer, behalve soms wat kleine bugfixes.

We hebben de afgelopen paar maanden nieuws over iOS 6.1 langs zien komen. Omdat het geen major update is, moet je ook geen spectaculaire vernieuwingen verwachten. iOS 6.1 kent de volgende nieuwigheden:

  • Nieuw welkomstscherm Passbook-app
  • Muziekcontrols op lockscreen zijn nu hetzelfde als in de Muziek-app van iOS 6
  • Grotere knop voor melden van problemen in Maps-app
  • Bioscoopkaartjes via Siri bestellen (alleen VS)
  • Individuele nummers uit iTunes Match wissen
  • Verbeterde beveiligingsstappen voor iCloud bij het instellen van een nieuwe iPhone
Er zijn ook technische verbeteringen gedaan, zoals verbeterde API’s en bugfixes. Apps die geoptimaliseerd zijn voor iOS 6.1 kunnen bijvoorbeeld beter zoeken in het Map Kit-framework, waarmee een ontwikkelaar Apple’s kaartendienst zelf kan gebruiken. In apps van derden kun je dan met natuurlijke taal zoeken, bijvoorbeeld ‘pizza’ of ‘koffie’ om een horecagelegenheid in de buurt te vinden.
Veel eindgebruikers hopen dat iOS 6.1 ook de batterijduur weer verlengt, want er is de afgelopen tijd kritiek geweest wat dit betreft. Ontwikkelaars weten te melden dat hun toestel wel langer meegaat sinds de vierde bèta, maar dit geldt niet voor iedereen. Het is wachten op de publieke release.
De publieke release wordt naar verwachting vóór volgende week uitgebracht, maar het zou ook iets langer kunnen gaan duren. Mensen die de update nu al willen, zullen toch moeten aankloppen bij een ontwikkelaar. Hoewel iOS 6.1 namelijk al als final wordt uitgebracht en daardoor zonder Apple Developer Account kan worden gebruikt, is het update-bestand zelf nog niet beschikbaar om te downloaden door niet-ontwikkelaars.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in