Apple bracht gisteren iOS 6.1 uit voor het publiek. Hoewel het geen grote update is, zit er toch wel wat bij wat voor sommigen de reden is om te updaten. Ook veel problemen zijn opgelost volgens Apple. Enkele gebruikers wisten te melden dat Wi-Fi-problemen en batterijproblemen met de update verholpen zijn. Echter zijn er ook mensen die nog steeds dezelfde problemen ervaren en zelfs waarbij het erger is geworden.
Het heeft gebruikers van een vijfde generatie gisteren toch flink laten schrikken: zij (en ik) konden iOS 6.1 niet krijgen, omdat er steeds een melding verscheen dat er geen internetverbinding beschikbaar is. Mensen die probeerden te updaten via iTunes, kregen de melding dat de update niet beschikbaar is voor hun iPod touch. Bij mij kwam hetzelfde voor, maar net toen hij in iTunes op de helft was met downloaden van iOS 6.1, probeerde ik het nogmaals vanaf de iPod touch zelf (OTA), wat uiteindelijk ook bleek te werken.
iOS 6.1 heeft enkele grote nieuwe features, maar ook kleinere en minder belangrijke. Of dingen die de consument niet zo gauw zal interesseren. Omdat ik zelf echter niet over een iPhone 5 beschik, maar een iPod touch van de vijfde generatie en daarnaast in Nederland woon, kan ik helaas niet iedere feature laten zien. Zo bijvoorbeeld ondersteuning voor LTE in België, dat ook met iOS 6.1 toegevoegd is.
De eerste vernieuwing is te vinden op het lockscreen. We kennen vast allemaal wel de knoppen die je te zien krijgt wanneer je tweemaal op de thuisknop drukt. De muziek-knoppen waarmee je een song terug kunt gaan, of juist vooruit. Je kunt ook pauzeren en verdergaan. Ook het wijzigen van het volume en AirPlay aanzetten is mogelijk. Apple kwam bij iOS 6 met een compleet vernieuwde Muziek-app. Men vroeg zich echter af: “waarom zijn de knoppen op het lockscreen nog steeds hetzelfde als voor iOS 6?” en mensen klaagden ook dat albumcovers niet mooi getoond werden, vooral op een iPhone 5 en iPod touch 5G. Apple heeft het uiterlijk veranderd naar dat van de Muziek-app: modern. Maar albumcovers worden nu ook nog eens beter uitgelijnd. Het resultaat zie je in de afbeelding links.
Dan de Passbook-app. Apple’s antwoord op het bewaren van pasjes, tickets, coupons enzovoort. Het bedrijf introduceerde de applicatie tijdens het WWDC 2012 als onderdeel van iOS 6. Hoewel het nog niet door veel Nederlandse bedrijven en organisaties onderstend wordt, lijkt er wel steeds meer belangstelling te zijn. Ook bioscoopketen Pathé zou geïnteresseerd zijn. De app had altijd een standaardtekst als je geen pasjes hebt. Een soort uitleg over wat Passbook is. Maar deze verdwijnde dus wanneer je een pasje in de app had zitten. Met iOS 6.1 is dat veranderd. Er wordt nu voortaan een standaardpasje getoond met een tutorial over de applicatie. Het is een witte met enkele kaartjes bovenaan als afbeelding. Echt nuttig? Mwa, niet echt inderdaad. Maar wel een belangrijke kenmerk aan het uiterlijk van iOS. Hiernaast zie je hoe het eruit ziet.
En we zijn er nog lang niet. Want Apple heeft met iOS 6.1 ook ondersteuning toegevoegd voor het bestellen van bioscooptickets via Siri. Hoewel dit niet mogelijk is in Nederland, zou het zomaar eens kunnen dat we met iOS 7 wél degelijk de mogelijkheid krijgen dit te doen. Evenals met meer features en niet te vergeten: gebruik van Nederlandse taal. Iets waar al lang op gewacht wordt. Siri staat bekend als de spraakassistent op de iPhone 4S en hoger, de nieuwe iPad en hoger, de iPad mini en tot slot de vijfde generatie iPod touch. De laatste tijd denkt men dat Apple Siri laat verslonzen, maar met iOS 6.1 is dat eigenlijk al wel tegengesproken. Tickets bestellen door te praten met een digitale assistent, kan het nog luxueuzer??? In de afbeelding links zie je wat je allemaal voor commando’s kunt gebruiken om tickets te bestellen. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden, maar Apple gebruikt altijd de meest logische.
Dan nu iets dat door veel mensen vaak gebruikt zal zijn, maar wel met tegenzin. Jazeker, ik heb het over de mogelijkheid om problemen met data in de Maps-app aan Apple te rapporteren. Het bedrijf kondigde in juni 2012 een compleet vernieuwde Maps-applicatie aan voor iOS. Deze bleek achteraf helaas niet zo in de smaak te vallen. Google haalde zelfs een record wat betreft het aantal downloads van haar eigen kaartenapplicatie, toen deze enkele maanden geleden uitgebracht werd. De laatste tijd is toch wel te merken dat Apple’s applicatie het beter doet dan voorheen. Steeds meer foutieve gegevens worden vervangen door de goede, dankzij de hulp van gebruikers. Maar hoe moet je eigenlijk zoiets rapporteren? Voor sommige mensen bleek het lastig om de functie aan te tikken in de app, omdat het een regeltje tekst betrof. Maar met iOS 6.1 is deze weggehaald en vervangen door een grotere knop. Rechts zie je hoe deze eruit ziet.
Tot slot een wat minder noemenswaardige, maar wel eentje waar sommigen misschien baat aan zullen hebben: een knop om reclametracking in iOS te resetten. Apple voegde in iOS 6 een schakelaar toe waarmee reclametracking kan worden in- en uitgeschakeld. Het moet de komende jaren als vervanging voor UDID’s gaan worden aangeboden. In iOS 6.1 is er een knop toegevoegd waarmee je de functie kunt resetten. Aan de linkerkant zie je een screenshot van hoe de pagina met de nieuwe knop eruitziet.
En wat vindt jij van iOS 6.1? Laat het me weten! Heb je vragen over de nieuwe versie, mail me dan gerust. Als je algemene vragen hebt over iOS of je hebt een probleem met je iOS-apparaat, raadpleeg dan eerst de iOS Support-pagina voor je me een mail stuurt. Dan kan ik je eventueel beter helpen.