[update] Kleinere Apple TV met A5X-chip op komst?

De afgelopen week hebben we weer vrij veel nieuws rond Apple-producten en diensten voorbij zien komen. Zo bracht het bedrijf afgelopen weekend de vijfde bèta van iOS 6.1 uit voor de iPhone, iPad en iPod touch, en volgde de dag erop een publieke versie. In de nieuwe versie werd een 128 GB-model van de iPad ontdekt. En gisteren kondigde Apple inderdaad aan dat er een iPad met deze opslagcapaciteit beschikbaar zal zijn vanaf 5 februari. Ook Apple’s hobby, de Apple TV, kreeg een update, namelijk naar iOS 5.2. Nu is weer wat nieuws bekend over de Apple TV: er gaat binnenkort een kleinere variant met een A5X-chip komen.

Waarschijnlijk zal niet iedereen bekend zijn met de Apple TV. Apple beschouwt het apparaatje als z’n hobby. Het is voor het bedrijf een goedkope settopbox met de mogelijkheid om films te huren, muziek af te spelen (zowel via iCloud als via AirPlay), foto’s te bekijken en bepaalde applicaties te gebruiken, zoals YouTube, Podcasts enzovoort. Het apparaatje staat bekend als één van de beste settopboxen op dit moment. Helaas is er sinds de tweede generatie model geen spectaculaire update meer geweest. Apple bracht weliswaar vorig jaar in maart nog een derde generatie uit met een A5-chip in plaats van de A4-chip die in het model ervoor zat en met ondersteuning voor 1080p. Maar aan het design of gewicht veranderde niets.
Tot nu toe tenminste, want in de broncode van iOS 5.2 voor het kastje ontdekte men een nieuwe Apple TV dat mogelijk een Apple A5X-chip krijgt. Documenten van het FCC tonen aan dat het apparaatje ook nog een halve centimeter kleiner wordt. Apple TV 3,2, wat de codenaam is voor de nieuwe variant, is 93,78 mm lang en breed, terwijl het huidige model 98 mm meet.
Hoewel het geen grote update is, moet je toch eens verder gaan kijken dan naar de specificaties. Want het gaat uiteindelijk om wat je echt kunt. Wie weet komt Apple wel met een compleet nieuwe update, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om applicaties uit de App Store te halen, iets waar al langer geruchten over rondgaan. Wel moet er dan opslagcapaciteit op de Apple TV, tenzij het bedrijf ontwikkelaars alleen apps laat maken die niet opgeslagen hoeven te worden. Twitter en Facebook zijn simpele voorbeelden van zulke apps, alleen moet het dan meer als een soort webapp worden geladen. Een A5X-chip is zeer krachtig. De processor is verwerkt in de nieuwe iPad en is krachtiger dan de A5-chip. Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat de nieuwe Apple TV een single-core A5X-chip krijgt, maar dan is hij alsnog krachtiger dan het vorige model.
Het is en blijft wachten op nieuws van Apple. Maar de vorige Apple TV werd in maart vorig jaar uitgebracht. Dus het is zeker mogelijk dat dat dit jaar ook het geval is. Of er een televisie van Apple komt, is helaas niet bekend. Maar misschien dat deze ook bij het eerstvolgende evenement wordt aangekondigd?

Update: een woordvoerder van Apple heeft laten weten dat de nieuwe Apple TV niet kleiner lijkt. In de schematische tekening lijkt dat wel het geval, maar daar zou de behuizing niet bij opgemeten zijn. Volgens het bedrijf zal de settopbox alleen nieuwe componenten krijgen, waaronder de A5X-chip en dezelfde Broadcom BCM4334-chip als de iPhone 5 heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in