Windows 8: performance

Onlangs schreef ik nog over Windows 8: de basis, Internet Explorer 10 als Metro-applicatie, hoe je twee apps naast elkaar kunt gebruiken, taakbeheer en tot slot de standaardprogramma’s als Paint, Wordpad en Kladblok, maar ook Office 2013. Dit keer ga ik echter wat meer in op de performance van de nieuwe Windows-versie. Hoe snel start mijn laptop gemiddeld op, reageren toepassingen snel op handelingen die je verricht enzovoorts. Die vragen worden uitgebreid beantwoord in dit artikel.

Om even te beginnen, wil ik alvast benadrukken dat het me helaas niet gelukt is om het benchmark score te vergelijken met die van Windows 7, omdat Geekbench in de gratis versie niet toestaat deze te bekijken. Wel kan ik vertellen wat ik in de praktijk aan performance kan zien. En meestal is dat de beste manier om te vergelijken.

Mijn HP Compaq CQ60-300ED van een paar jaar oud is een vrij traag beestje, maar weet zich ondanks dat het een AMD Sempron SI-42 heeft van 2,10 GHz, toch te bewijzen met Windows 8. Dat is sowieso zeer duidelijk merkbaar. De laptop werd standaard geleverd met Windows Vista (welke volgens veel mensen als een enorme faal wordt gezien – zelfs door Apple), maar bijna een jaar geleden besloot ik dan ook over te stappen naar Windows 7. Dat gaf al een goede ervaring, maar ik miste toch nog de snelheid die me beloofd werd.
Windows 7 kwam voor mij over als een fijner besturingssysteem, maar volgens veel mensen was het ook een stuk sneller. In de praktijk bleek echter niets minder waar. Opstarten ging vrijwel even langzaam. Afhankelijk van het moment, kon hij er vrij lang over doen. Minimaal een minuut. En dat is nog eens exclusief het inloggen. Dus opstarten systeem > inloggen (niet meegeteld bij opstarttijd) > opstarten bureaublad. Hoe komt dat? Tja, ik dacht zelf dat het het gevolg was van de trage processor die ik heb. Maar dan mag je toch wel verwachten dat hij op z’n minst iets laat zien van hoe snel het kan zijn, zelfs op langzamere pc’s? Zeker als je ruim €150 euro moet neerleggen. Door de functionaliteit was het natuurlijk wel weer een fijn besturingssysteem, dat zeker.
Afgelopen december besloot ik over te stappen naar Windows 8 Pro. Ik zag namelijk een tweet van Windows waarin stond dat er nog tot 31 januari een korting was op de nieuwe versie. Ik had nog niet heel veel positiefs gehoord, maar iemand van school en enkelingen op GTAForum zeiden dat het een topbesturingssysteem is en echt aan te raden is. Voor €29,99 kon ik het dan ook niet laten om het eens te proberen! Het downloadproces verliep langzaam, maar dat was mede dankzij mijn trage internetverbinding. En uiteindelijk is het wel gelukt zonder de download opnieuw te moeten beginnen. Installeren verliep gewoon op z’n rolletjes. Ik kon niet bepalen hoe snel het installeren gemiddeld moest gaan, maar dat kon en kan me gestolen worden.
En toen was het moment daar, Windows 8 Pro stond op mijn laptop! In het begin leek het alsof hij toch redelijk langzaam was, maar nadat ik hem even heb laten doorladen, bleek hij zeer snel te zijn. Ik heb nu inmiddels al een tijdje de beschikking over Windows 8 en opstarten gaat nu sneller dan in het begin. Het lukt nog binnen een halve minuut op te starten. Wel moet hierbij de kanttekening worden gemaakt dat het eigenlijk de bedoeling is dat het binnen 8 seconden opstart. Maar in de praktijk blijkt vrijwel geen enkele computer dit kunnen. Tablets wel, maar de gemiddelde computer, laat staan een laptop, doet er wat langer over. Ten opzichte van Windows 7 en zeker Vista, is de opstarttijd een stuk korter geworden met Windows 8 Pro, dat is duidelijk.
Wat ook opvalt, is dat opstarten van veel programma’s wat sneller gaat, alhoewel het voor sommige toch juist extra tijd vergt om op te starten. Maar programma’s als Paint, Wordpad, Kladblok en zelfs Google Chrome starten aanzienlijk sneller op. Bij Chrome is dat onder andere omdat het onlangs een update heeft gekregen om te zorgen dat de browser sneller opstart. Maar dan nog blijft Windows 8 vrij snel.
Dan onder de motorkap, het CPU-verbruik. Bij enkele artikelen terug, toen het over taakbeheer ging, vertelde ik al dat het verbruik op dat moment 6% is, iets dat ik bij Windows 7 vrijwel nooit zag. Sterker nog, als ik taakbeheer opende, zag ik meestal dat het verbruik ruim boven de 50% zat en vaak zelfs dicht in de buurt van de 100%. Met Windows 8 is dit flink omlaag gehaald. Microsoft lichtte dit ook al toe op haar presentatie over het nieuwe besturingssysteem. Ze hebben het zodanig aangepast dat het CPU-verbruik goed verdeeld wordt over alles wat je doet en het zo laag mogelijk gehouden wordt. Om even een beeld te geven van wat het verbruik van mijn laptop op dit moment is: het lijkt tussen de 3 en 13% te blijven (heel soms tussendoor ineens 30%, maar daarna weer rond het gemiddelde). En dan moet je rekening houden met dat ik 81 processen heb draaien op dit moment.
Dus… is Windows 8 qua prestaties echt zo goed? Absoluut! Geloof je het toch niet? Bekijk dan maar onderstaande video, waarbij een Macbook met OSX Mountain Lion wordt verslagen door een Windows 8-laptop. En alvast op voorhand: de Mac heeft een Intel Core i5 (zeer snelle processor) en de Sony Vaio (ofwel, de Windows 8-laptop) heeft een Intel Core 2 Duo (ook vrij snel, maar lang niet zo als de i5).

Natuurlijk hoeft dit niets te zeggen, omdat Windows meer een open-source besturingssysteem is, terwijl de Mac standaard hardware heeft. Open-source betekent dat bedrijven hun computers kunnen maken zoals ze dat willen. Windows 8 kan daardoor snel zijn op de ene computer, maar op de andere weer niet. Bij de Mac zit je vast aan specifieke hardware. De Intel Core i5 is wel sneller dan de Intel Core 2 Duo, maar uiteindelijk bepaalt het besturingssysteem hoe snel het is, samen met de hardware. En daarom zie je dus dat Windows 8 stukken sneller opstart dan OSX Mountain Lion.
Ik kan in ieder geval concluderen dat er hard gewerkt is om de performance ook op oudere pc’s te verbeteren. En dat is Microsoft prima gelukt. Er mag nog best wat gesleuteld worden hieraan, maar zolang het er niet op achteruit gaat, ben ik zeer tevreden. En uiteindelijk ligt het toch aan jouw computer of Windows 8 snel is. De mijne heeft geen snelle processor, maar doet het goed met het nieuwe besturingssysteem.
Dat was Windows 8: uitgelicht voor deze keer. Heb je een idee voor een onderwerp dat je graag terug zou willen zien, welke nog niet genoemd is? Stuur me dan een mailtje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in