Windows 8: standaardprogramma’s en Office 2013

Ik liet eerder al weten een review te plaatsen over Microsoft Office 2013 (Preview), maar besloot achteraf ook nog informatie over enkele standaardprogramma’s toe te voegen. Die standaardprogramma’s zijn Paint, Kladblok en WordPad. Omdat Windows Live Mail niet meer beschikbaar is in Windows 8, heeft het geen zin om die te reviewen, wat ik bij Windows 7 echter wel nog kon doen. De Office-programma’s waarover ik kort zal vertellen, zijn Word, Excel en PowerPoint. In het review komen uiteraard afbeeldingen voor. Bij de Office-programma’s heb ik expres een document, spreadsheet of presentatie geopend om te laten zien hoe dat eruit ziet.

Laten we maar beginnen met de standaardprogramma’s. Ik ga geen woorden vuil maken aan wat er vernieuwd is, want er is eigenlijk ook niets nieuw. Behalve dat het uiterlijk licht veranderd is, maar dat komt door Windows 8 zélf. Verder is er niets aangepast.

Hieronder kun je zelf de programma’s zien.

 Kladblok: een eenvoudig programma om tekst te schrijven. Wordt veelal gebruikt voor HTML.

Paint: een eenvoudig programma waarmee je afbeeldingen kunt bewerken. Niet geschikt voor professioneel gebruik, maar wel handig om snel iets in elkaar te flansen. 

WordPad: vergelijkbaar met een simpelere versie van Microsoft Office Word. Omdat het gratis is, kan het gebruikt worden om veel tekst te verwerken. Voor professioneel gebruik wordt Office echter wel gewoon aangeraden.

Dan nu waar het om gaat in dit artikel: Office! Microsoft heeft het Office-pakket voor Windows aangepast. Vooral qua uiterlijk zijn de veranderingen duidelijk zichtbaar. Onder de motorkap zijn weliswaar geen drastische veranderingen gedaan, maar dat maakt uiteindelijk niet zozeer uit. Office blijft tenslotte het beste pakket om tekst te verwerken, spreadsheets te maken en voor presentaties.
Hieronder zie je Office Word 2013. Wat al een detail is, maar wel zichtbaar is, is de statusbalk onderaan. Die heeft nu de kleur gekregen van Word: blauw. Hetzelfde geldt voor de knop ‘FILE’ (Bestand). Rechtsbovenaan zie je een klein fotootje van me staan met daarnaast ‘Tom de Beer’. Jawel, vanaf Office 2013 zijn alle programma’s gekoppeld aan je Windows-account. Dit maakt het handiger om bestanden te synchroniseren naar SkyDrive, Microsofts clouddienst.
Hoewel Word geen grootse vernieuwingen kent, zijn er wel onder andere nieuwe sjablonen toegevoegd. Voor de rest is het vooral een grote update naar het uiterlijk. Het ‘Lint’-werkbalk is niet nieuw, maar wel verbeterd. Al deze ‘vernieuwingen’ zijn overigens van toepassing op alle andere Office 2013-programma’s. Dat zie je ook in de afbeeldingen onder die van Word 2013. Per afbeelding staat ook vermeld wat je voor bestand ziet, even voor de geïnteresseerden.
Boekverslag Nederlands
 Cijferlijst voor ICT (andere vakken zie je in werkbladenbalk onderaan)

Presentatie moederbord voor ICT (2012)

Office 2013 is geen super spectaculaire update, maar dat komt waarschijnlijk omdat Microsoft momenteel bezig is met het uitrollen van een cloudversie van de programma’s: Office 365. Er zijn helaas momenteel nog geen prijzen bekend voor Office 2013, maar waarschijnlijk kunnen we die zeer snel verwachten. Evenals de smartphone- en tabletversie van Office.
Zelf heb ik nog niet uitgebreid de kans gehad om Office 2013 te testen, maar dat komt omdat het duidelijk nog niet stabiel is. Iets dat waarschijnlijk grotendeels te danken is aan mijn eigen laptop. Mocht ik nog spectaculaire vernieuwingen tegenkomen, dan update ik dit artikel.

Meer Windows 8

9 REACTIES

  • Als het goed is zit Office al standaard meegeleverd op iedere nieuwe laptop/pc met Windows 8, maar soms staat nog niet de nieuwste versie erop. Zo bleek ik bij de aankoop van mijn nieuwe laptop met Windows 8 ook nog Office 2010 te hebben. Maar nogmaals, dat hangt ervan af. Vaak wordt dit aangegeven bij het product in de (web)winkel.

   Uiteraard kun je, als het je niet uitmaakt welke versie van Office erop staat, maar je wilt wel een geactiveerde versie (gratis), dan kun je simpelweg deze tutorial gebruiken: http://www.dutch-tech.nl/2012/10/office-2010-zonder-licentiecode.html. Die is wat anders dan zoals in dít artikel beschreven wordt, maar dat komt onder andere doordat Microsoft Office Toolkit (welke ik voor Office 2010 heb gebruikt) nog geen Office 2013 ondersteunt. En of dit überhaupt gaat gebeuren durf ik niet te zeggen.

   Tom

  • Tot zover ik uit je probleem de informatie kan halen heb je als het goed is de leesweergave ingeschakeld. Rechtsondering de blauwe balk zie je een schuiver waarmee je kunt in- en uitzoomen. Links daarvan zitten drie knopjes. Wil je meteen kunnen zien hoeveel pagina's een document bevat, dan moet je de middelste pakken: 'Afdrukweergave'.

   Hopelijk helpt dit.

  • Standaardprogramma's staan allemaal voorgeïnstalleerd op Windows. Ook het Office-pakket wordt tegenwoordig bijna altijd geleverd met nieuwe computers, en vaak zelfs met een licentie. Zo niet, dan moet je deze los kopen via de Microsoft Online Store.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in