Audiokwaliteit wordt bepaald door de zwakste schakel

Naarmate je steeds meer in muziek geïnteresseerd raakt zul je zien dat je ook steeds meer eisen gaat stellen aan de audiokwaliteit. Of je nu een nummer uit een oeroude wekkerradio hoort of uit een volledig uitgekiende hifi stereoinstallatie is immers  een wereld van verschil. En de online muziekdiensten Spotify en Last FM zijn natuurlijk heel leuk en handig om nieuwe muziek op te ontdekken: die gecomprimeerde muziek over jouw pc-speakers haalt het natuurlijk niet bij een echte cd, FLAC of streaming op hoge kwaliteit, over een goede hifi stereo installatie. En dan komt onherroepelijk de vraag wat  je er voor over hebt.

Hoeveel geld kun je besteden aan jouw hobby en waar begint het punt dat je het verschil eigenlijk niet meer hoort? De keuze is altijd lastig, maar het is handig om te weten dat er twee belangrijke vuistregels zijn:


Een audioinstallatie is zo goed als de zwakste schakel

Als je topklasse speakers aansluit op een brak midi-setje ben je dus bakken met geld aan het weggooien. Hetzelfde geldt voor de andere schakels in het geheel een DVD/CD-combi die je ooit op de markt kocht aansluiten op een NAD-versterker met Kef-speakers heeft geen enkele zin. Hetzelfde als je die speakers van 4.000 euro per stuk met goedkope kabel op jouw versterker aansluit. De installatie moet in balans zijn. Vergelijk dit met bijvoorbeeld een HD tv, als je deze aansluit op antenne tv zul je korrelig beeld hebben, pas wanneer je een blu-ray speler gebruikt of een andere HD bron zul je het optimale uit die tv halen. En daar gaat ook de volgende vuistregel over:
Ga er maar vanuit dat een luidspreker evenveel kost als de bijbehorende versterker
En dan hebben we het per stuk, dus je geeft tweemaal zoveel uit aan je speakers als aan je versterker. Een van de regels van jazz en funk is: It’s not in the notes thay you play. It’s in the notes that you don’t play. Met een goed gebalanceerde installatie hoor je wat daarmee bedoeld wordt. Als je dat niet hoort heb je een verkeerde keuze gemaakt. En dat is zonde van je geld.

1 REACTIE

  1. Klopt helemaal. Daarom hebben wij als speakers Pied Pipers staan (zoek maar op internet) een een goed versterker van het type Vincent. (zoek internet) allebei zeer goede kwaliteit.

    Miek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in