Norton roept Nederlanders op voorzichtig te blijven op internet in het kader van Safer Internet Day 2013

Dit jaar bestaat Safer Internet Day, de dag die in het leven is geroepen om veilig en verantwoordelijk gebruik van online technologie te promoten, 10 jaar. Door het groeiende gemak waarop jongeren over de hele wereld tegenwoordig via mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets toegang tot internet hebben, is deze dag belangrijker dan ooit. 

Safer Internet Day wordt gecoördineerd door het Insafe-netwerk van Safer Internet Centra in heel Europa en mede gefinancierd door de Europese Commissie. Veel partijen zoals Norton, werken samen om deze dag te vieren. Dit jaar vindt Safer Internet Day plaats op 5 februari en het thema is ‘Connect with Respect’.
Janice Richardson, coördinator bij Insafe: “In de loop der jaren is Safer Internet Day een belangrijk event geworden op het gebied van online security en een bekend fenomeen over heel de wereld. Met het thema van dit jaar hopen we veel mensen – kinderen, jongeren, ouders, docenten en de branche, ervan bewust te maken dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben om het internet een veilige en betere plek te maken voor iedereen.
Het thema ‘Connect with Respect’ is gekozen om gebruikers te informeren en adviseren over hoe ze hun eigen online veiligheid kunnen verbeteren en waarom het belangrijk is dat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen en de rechten van anderen respecteren. Een van de meest voorkomende problemen bij online veiligheid die steeds ernstigere vormen aanneemt, is cyberpesten. Dit gebeurt niet alleen via internet, maar ook via mobiele telefoons. Het is daarom belangrijk dat ouders hun kinderen voorlichten over veilig gebruik van internet en een aantal basisregels afspreken, zoals ‘niet chatten met vreemden’ en ‘geen onbekende mensen toevoegen als vrienden’. Ook kunnen ouders de tijd die kinderen op internet spenderen en de apps die ze downloaden beperken om zo vervelende situaties te voorkomen.
Simone van Zuylen, Marketing Manager Benelux bij Norton, geeft tien tips voor ouders en verzorgers die ze met hun kinderen kunnen delen zodat ze veilig online kunnen zijn:
1.       Geef nooit persoonlijke gegevens aan anderen
Zet nooit persoonlijke gegevens online zoals je adres, telefoonnummer of het werkadres van je ouders. Cybercriminelen kunnen dit gebruiken om een nepaccount aan te maken en te doen alsof ze jou zijn.
2.       Alles wat je online zet, blijft online
Zet je privacy-settings aan, zodat alleen je vrienden en familie foto’s die je post kunnen zien. Zet ook geen vakantieplannen online om te voorkomen dat criminelen weten dat je weg bent en in kunnen breken.
3.       Check je security- en privacy-instellingen
Zorg er altijd voor dat je sociale netwerksites goed beveiligd zijn zodat alleen je vrienden alle informatie kunnen zien. Bij privacy-instellingen kan je instellen wie jouw posts, video’s en foto’s kunnen zien.
4.       Gebruik een veilig wachtwoord
Je kunt natuurlijk je wachtwoord met je ouders delen, maar vertel het nooit aan vrienden, zelfs niet als ze beloven het voor zich te houden. Zorg er ook voor dat je wachtwoord moeilijk te raden is en gebruik niet iets simpels zoals de naam van je huisdier. Kies bijvoorbeeld voor een wachtwoord dat bestaat uit een mix van letters, cijfers, hoofd- en kleine letters.
5.       Beveilig je mobiele apparaat
Mobiele telefoons bevatten veel persoonlijke gegevens, zoals email, persoonlijke foto’s, apps etc., terwijl ze vaak gemakkelijk te kraken zijn. Bescherm je mobiel daarom met een mobiele beveiliging, zodat je jouw persoonlijke gegevens kunt wissen als je mobiel gestolen wordt.
6.       Praat niet met mensen die je niet kent, zowel online als in het echt
Spreek nooit zomaar met vreemden af en laat het je ouders altijd weten als iemand die je niet kent online contact met je zoekt. Soms doen mensen zich voor als iemand anders, deel daarom foto’s en informatie op sociale netwerken alleen met vrienden en familie die je ook kent in de ‘echte’ wereld.
7.       Luister naar volwassenen
Volwassenen zullen altijd bezorgd zijn over jouw online veiligheid. Praat daarom niet online met vreemden en probeer meer tijd door te brengen in de echte wereld met je echte vrienden, dan op internet.
8.       Vermijd onbeveiligde of onbekende websites
Koop tijdens het online winkelen alleen via bekende verkooppunten en zorg ervoor dat alle transacties die je doet plaatsvinden op beveiligde pagina’s. Veilige pagina’s kun je herkennen aan het hangslot-teken in de adresbalk van je browser en aan het adres dat altijd begint met https.
9.       Kijk goed voordat je op een link klikt
Vermijd het klikken op links in emails, chatprogramma’s of sociale netwerken, behalve als je zeker weet dat je de afzender kent. Cybercriminelen staan erom bekend emails en sociale netwerken van vrienden te hacken om vervolgens nepberichten te versturen, waarin ze net doen alsof jouw vriend(in) of familielid in de problemen zit en je bijvoorbeeld vragen om geld over te maken. Als je iets niet gelooft of verdacht vindt, ga er dan niet op in.
10.   Houd je beveiligingssoftware up-to-date
Beveiligingssoftware kun je tegenwoordig installeren op al je apparaten; mobiele telefoon, tablets en computers. Zorg er altijd voor dat je de laatste versie van beveiligingssoftware op je apparaten hebt staan zodat je altijd beschermd bent.
“Safer Internet Day is een jaarlijkse herinnering aan iedereen om voorzichtig te blijven op internet,” vertelt Simone. “Norton moedigt iedereen aan om hun kinderen goed te informeren over de gevaren op het internet, zodat ze veilig kunnen surfen en beschermd zijn tegen de gevaren in cyberspace.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in