Review: Acer Aspire E1-531

Sinds gisteren, 26 februari, heb ik een nieuwe laptop. Namelijk een Acer Aspire E1-531. Met dit artikel wil ik graag mijn ervaringen tot nu toe met jullie delen. Omdat ik niet alles goed meer kan vergelijken met mijn vorige laptop, een HP Compaq CQ60-300ED (simpelweg omdat ik die nu niet meer gebruik), probeer ik zoveel mogelijk te vergelijken wat ik wél uit m’n hoofd weet. Dus algemene zaken als snelheid, scherm enzovoorts. Benieuwd? Lees maar verder.

Acer Aspire E1-531

500 GB
4 GB RAM
Dual-core Intel Pentium B960 2.20 GHz
Oude laptop:
HP Compaq CQ60-300ED
250 GB
2 GB RAM
Single-core AMD Sempron SI-42 2.10 GHz
REVIEW
Design en display
Over het design van de Acer ga ik niet teveel woorden aan vuil maken. Die voldoet namelijk prima. Het is lang niet bepaald een Apple-achtig design, maar het is gestroomlijnder dan mijn vorige laptop. Voor de rest heb ik er niet echt een mening over.
Het display is echter wel wat scherper dan die van de HP, danzkij het Acer CineCrystal-display met LED-achtergrondverlichting. Tot zover is er niets op aan te merken. De resolutie is hetzelfde als bij mijn vorige laptop, 1366×768. Ook de schermgrootte is nagenoeg gelijk met 15,6 inch.
Hardware

Hoewel de Acer niet bepaald een supersonische laptop is, durf ik hem wel een snel beestje te noemen. Waarom? Dat zal wel aan mijn huidige ervaringen liggen. Mijn vorige laptop was namelijk een heel stuk slomer en kon multitasking amper verdragen. De Acer beschikt over een dual-core Intel Pentium B960 2.20 GHz, wat een prima processor is voor een laptop binnen de prijsklasse van onder de €400. Aangezien ik mijn laptop niet voor (zware) games ga gebruiken, maar juist vooral voor browsing enzo, voldoet de processor voor mij prima.

De Acer beschikt daarnaast over 4 GB RAM, wat 2 GB meer is dan mijn vorige laptop. Door dit aantal kan hij de 64 bit versie van Windows 8 draaien. Verschil met de 32 bit versie is dat het de processen verdeelt over beide cores van de processor (dual-core = 2 cores).

Maar nu even de snelheid. Je hebt niets aan een goede processor als hij niet kan laten zien dat hij ook daadwerkelijk snel is. Hoe snel start hij op? Hoe snel gaat het schakelen tussen programma’s? Allemaal van die vragen die ik uiteraard meteen even beantwoord. Opstarten tot aan het inlogscherm van Windows 8 gaat in 18 seconden. Mijn vorige laptop deed er een halve minuut over, minimaal. Heb ik ingelogd, dan duurt het nog amper 7 seconden voor hij op het startscherm is. Dat komt bij mijn HP soms 15 seconden duren of langer. Schakelen tussen het programma’s gaat zonder haperingen, wat ook een flinke verbetering is. Ofwel, hij is dus vrij snel.
Ik heb ook de accuduur kunnen testen en kon er in ieder geval wel langer mee doen dan bij m’n HP. En houdt er rekening mee dat ik ook nog moest configureren enzo. Zou ik hem gewoon opnieuw opstarten nu, weer inschakelen en stekker eruit halen, dan zou hij waarschijnlijk nog wel tot een uurtje langer mee kunnen gaan, al hangt dat zeer af van het gebruik.

Dan tot slot de connectiviteit. Iedere computer of laptop beschikt over zowel Wi-Fi als ethernet. Ook de Acer uiteraard. Daar heb ik al veel positiefs van gemerkt, maar ook wat minder. Al is dat laatste waarschijnlijk niet iets dat met de laptop te maken heeft. De Acer beschikt over 802.11a/b/g/n, wat op dit moment de snelste standaard is voor laptops en desktops.

De ‘n’ is het snelst uit het rijtje. Tot nu toe heb ik duidelijk gemerkt dat het internet enorm snel is. Echter, het ethernet leek wat minder, al komt dat zeer waarschijnlijk door de adapter die ik gebruik. De laptop ondersteunt Gigabit Ethernet, wat ethernet tot 1000 Mbit/s is. Helaas kan mijn netwerkadapter maar 100 Mbit/s aan. Daarom kan ik dus ook niet echt van snelheid genieten. Gebruik ik Wi-Fi, dan haalt hij het maximale uit de router bij ons. Ofwel, ik gebruik op dit moment draadloos internet. Simpelweg omdat dat sneller is.

Software

En dan de software. Die is namelijk ook zeer belangrijk. De Acer draait op Windows 8 Pro (64 bit). Microsoft bracht het besturingssysteem nog vrij recent uit met een compleet vernieuwde startscherm. Niet iedereen is tevreden met Windows 8, maar ik draaide hem al een tijdje op mijn vorige laptop. Dus ik was er al aan gewend, behalve de snelheid. Switchen gaat, zoals ik bij ‘Hardware’ al zei een stuk sneller dan voorheen. Dat is overduidelijk te merken. Opstarten gaat ook heel wat sneller. Hoewel het per pc afhangt, is het de bedoeling dat Windows 8 in ieder geval in 8 seconden op kan starten. Mijn Acer doet er 18 seconden over om op het inlogscherm te komen + 7 seconden om op het startscherm te komen. Maar dat is alsnog vrij snel, als je bedenkt dat mijn HP Compaq daar ruim de helft langer over deed. Het was alsnog sneller dan bij Windows 7, maar het kon duidelijk beter. En met de Acer Aspire E1-531 is dat het geval.

Zoals iedere fabrikant zit er bij de Acer extra software van het bedrijf zelf. Één van de extra’s die ik nog niet getest heb, is AcerCloud. Dit is vergelijkbaar met clouddiensten als Dropbox. Toch ben ik niet van plan gebruik te gaan maken hiervan. Dropbox is en blijft het beste alternatief. Wel is het fijn dat bedrijven steeds vaker met dit soorten extraatjes komen.
Conclusie
Omdat ik de Acer nog maar een dag heb, kan ik niet echt een goed onderbouwde conclusie geven. Wel kan ik in ieder geval alvast zeggen dat ik tot nu toe dik tevreden ben. Het is het geld absoluut waard als je zoekt naar een notebook met niet te groot scherm en die fatsoenlijke rekenkracht heeft. Als je voorstander van Windows 8 bent, dan zit het ook wel goed met het besturingssysteem. Verwacht niet dat hij zo snel is als de laptops van 100 euro duurder, maar hij functioneert naar prijsklasse zeer goed.
Als je vragen hebt over de laptop, stel die me dan gerust. Houdt er wel rekening mee dat ik zelf nog bezig ben met het ontdekken van alles.

8 REACTIES

 1. Goed geschreven en ben het er ook zeker mee eens.
  Ik heb wel onlangs last van opstartproblemen, nog voor hij in het beginscherm is gaat het scherm flikkeren en kan ik er niks mee doen dan uitschakelen en weer opstarten. Maar dat doet hij dan een paar keer tot hij weer normaal opstart.

  Ik vroeg me af of jij dat al was tegengekomen?

  Bedankt,
  Jamey

  • Hoi Jamey,

   Zelf heb ik het probleem nog niet ervaren, maar heb er op internet wel meermaals van gehoord. Misschien is het handig om eens te Googlen naar 'Acer Aspire E1-531 boot issues'. Zelf ben ik al vrij veel resultaten tegengekomen.

   Tom

 2. Hoi Tom,

  Ook ik overweeg om deze laptop aan te schaffen.
  Ik ben wel benieuwd naar de accuduur.
  Kan ik hem gebruiken voor een dag college?
  Dit houdt in, matig intensief gebruik van 9-15 uur.

  Groeten

  • Hoi,

   Toevallig heb ik onlangs eens gebruik gemaakt van de situatie om hem op accu te laten draaien en wat dat betreft ben ik niet bepaald tevreden: met normaal gebruik (browser met zo'n vijf tabbladen open + een niet al te grafisch-intensief programma voor webprogrammeren) ging hij tussen de 3,5 en 4 uur mee. Met grafische instellingen op gemiddeld (lagere helderheid wordt dan bijvoorbeeld geactiveerd). Maar ik weet niet of je toevallig stopcontacten hebt bij je colleges? Want als je echt van plan bent een laptop voor matig/intensief gebruik te hebben met een zo lang mogelijke accuduur, dan moet ik je teleurstellen. Er zijn maar weinig laptops die dit volhouden, of je moet er eentje nemen van boven de €500. De nieuwe Macbook Air houdt het ruim 12 uur uit (wat trouwens met de komende grote update nog eens meer wordt). Maar ik neem aan dat je echt voor een Windows-laptop gaat, dus dan zou ik desnoods gewoon verder zoeken.

   Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd. Anders mag je me natuurlijk altijd blijven contacteren (ook via info@dutch-tech.nl).

   /Tom

 3. ik heb eentje bij Mediamarkt gekocht , ipv win8 wil ik win 7 instaleren , kan niet in de BIOS komen ;de opstartkeuze staat alleen de HD en geen cd of usb bootoptions ….Mediamarkt kan alleen via Acer doen (duurt 1maand ???) weet iemand oplossing ?????? dit is de eerste en laatste Acer voor mij .

  • Dit komt omdat Acer standaard de BIOS-optie blokkeert. Echter kan via een alternatieve methode alsnog toegang worden verkregen tot deze functie, die zelfs eenvoudiger te gebruiken is dan de standaardmethode. Ga naar het startmenu of open de Charms-balk en zoek naar 'Geavanceerde opstartopties wijzigen'. Er zou dan een snelkoppeling moeten verschijnen die je naar de Instellingen-app stuurt. Kies dan helemaal onderaan 'Nu opnieuw opstarten'. Je zou bij het opstarten dan volgens mij een scherm moeten krijgen die doet denken aan de Windows 8-interface waar je uit enkele mogelijkheden kunt kiezen. Kies in dat scherm 'Probleemoplossing' > 'Geavanceerde instellingen' > UEFI Firmware instellingen'. UEFI is eigenlijk gewoon BIOS, maar dan recenter. De interface doet echter gewoon denken aan het vertrouwde BIOS-menu. Via dit menu kan de volgorde van opstarten eenvoudig worden gewijzigd.

   Hopelijk is het zo duidelijk. Anders hoor ik het graag!

   ^Tom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in