Wat betekent 2013 voor Apple?

248
Omdat er even geen bijzonder nieuws beschikbaar is op het gebied van Apple of Microsoft of iets heel anders dat met technologie te maken heeft, besloot ik eens een column te schrijven over de vraag wat het komende jaar voor Apple zal betekenen. Een moeilijke vraag, zou je denken. Maar als je kijkt naar de geruchten die op dit moment spelen, zal dat wel meevallen. In dit artikel worden enkele producten genoemd waar momenteel geruchten over rond gaan en waar al vrij veel zekerheid over is. Benieuwd? Lees dan maar eens verder.

iTV / televisie van Apple

 

Dit is toch wel één van meest besproken geruchten de afgelopen tijd. Eerder in 2012 is al gespeculeerd over een televisie van Apple, naast de huidige Apple TV, een settopbox. CEO Tim Cook heeft al meermaals aangegeven niet in te willen gaan op de uitspraak dat ze een toekomst zien in televisies. Toch is dit al reden genoeg om te zeggen dat er in ieder geval wel een televisie van het bedrijf zal komen. Of dat dit jaar nog is, kan helaas niet worden gezegd.
Als we de geruchten mogen geloven, zal de televisie een Retina-scherm krijgen, zeer plat zijn en draaien op hetzelfde OS als de huidige Apple TV. De televisie zal opnieuw worden uitgevonden.
Apple TV (4e generatie)
Onlangs schreven we er al over: een nieuwe Apple TV. Er is in eerste instantie gesproken over een variant die kleiner is dan de huidige 3e generatie, maar dit sprak het FCC later tegen. Wel zal er een A5X-chip komen, is bijna zeker te zeggen. Dit ontdekte men in de broncode van iOS 5.2 welke vorige week uitgebracht is voor de Apple TV van de tweede en derde generatie.
Dit is één van de producten welke we waarschijnlijk zeer binnenkort kunnen verwachten. Een A5X-chip is sneller dan de A5-chip in de derde generatie Apple TV. Dezelfde processor bevindt zich ook in de nieuwe iPad. Maar het is mogelijk dat de Apple TV een single-core krijgt in plaats van een dual-core, met quad-core graphics.
iPad 5
In november bracht Apple alweer een vierde generatie uit van de iPad (beter bekend als de iPad met Retina-display), maar er lijken nu alweer plannen te zijn voor een 5e generatie. Deze zal zeer waarschijnlijk een A7X-chip krijgen en hetzelfde design als de iPad mini heeft. Er is daarnaast gesproken over een nieuw scherm. Wel nog een retinascherm, maar energiezuiniger, dunner en efficiënter om te produceren.
Ook hierover is al vrijwel zeker te zeggen dat deze binnenkort aangekondigd zal worden.
iPad mini 2 / iPad mini met Retina-display
Over de naam valt niet echt te speculeren, maar als we het mogen geloven zal de iPad mini binnenkort een opvolger krijgen met een Retinascherm. De eerste generatie heeft deze nog niet, maar dit zal Apple mogelijk gedaan hebben zodat ze het kunnen bewaren voor een nieuwere update. Er kan ook al gezegd worden dat de opvolger een A6X-chip gaat krijgen. Geen A6? Misschien niet, misschien wel.
Net als bij de Apple TV van de vierde generatie en de iPad 5 kan ook hierover worden gezegd dat de volgende iPad mini misschien binnenkort nog wel aangekondigd wordt.
iPhone 5S
Ook hier geldt dat over de naam niet te discussiëren valt; het kan zijn dat Apple de traditie blijft aanhouden en een iPhone 5S uitbrengt met vooral veranderingen in de hardware óf gelijk al met een iPhone 5 komt. Er zal naar alle waarschijnlijkheid in ieder geval een A7-chip komen. Er zou ook een 12 of zelfs 13 megapixel camera in gaan komen, zegt men. Wat de nieuwe iPhone echt af zal maken, samen met de nieuwe iPad en iPad mini, is iOS 7. Die volgt hierna.
Over een aankondigingsdatum kan weinig worden gezegd. Misschien al in juni. Of we moeten wachten tot na de zomer.
iOS 7
En dan iets waar de laatste tijd pas echt veel over gepraat is: iOS 7. Het besturingssysteem van de iPhone, iPad en iPod touch is zwaar verouderd vinden veel mensen. Enkele maanden geleden is Apple’s SVP iOS Software (Scott Forstall) ontslagen, omdat hij geen paraaf wilde zetten voor een excuusbrief vanwege de slechte Apple Maps-applicatie. Opzich goed nieuws, want iemand anders heeft het overgenomen. Maar nog beter nieuws is dat Apple’s SVP Design (Jony Ive) nu voortaan het uiterlijk van iOS onder handen zal nemen. En als er iets is waar Jony van houdt, dan is het wel een strak design. Wellicht zien we dit terug in iOS 7?
Ook wordt er veel geklaagd over het feit dat spraakassistent Siri nog altijd niet beschikbaar is in het Nederlands. Er is al met zekerheid te zeggen dat het er wel aan ligt te komen, want in november werd er een vacature bij Apple ontdekt waarbij een stagiair gevraagd werd om Siri in meer talen te ontwikkelen. Waarschijnlijk krijgen we Siri in het Nederlands bij iOS 7.
Zoals je ziet, kunnen we weer flink wat nieuwe producten verwachten. Er is ook nog gesproken over een nieuwe iPod touch, maar daar is verder geen informatie over. Het is dus ook niet met zekerheid te zeggen wat de feiten hierachter zijn.
Hopelijk komt Apple eindelijk met iets nieuws en weten ze de concurrentie weer helemaal te verslaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here